Mé velké téma je dostupné bydlení. Tady bychom se měli posunout dopředu, říká senátor Jan Holásek

14. listopad 2023

Hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je dnes senátor za Hradecko Jan Holásek. Zeptáme se na novinky v jeho osobním, ale hlavně pracovním životě. 

Naposledy jsme se viděli na začátku roku 2022, což už budou za chvíli dva roky. Co je všechno nového u vás v životě?
Nových věcí je spousta. V senátní práci je celá řada důležitých záležitostí, kterým se v posledních měsících věnuji. Posluchači určitě zaznamenali schvalování soudců Ústavního soudu, to byla velmi důležitá agenda, které jsme se v Senátu věnovali. Ústavní soud je nejdůležitější soudní instituce u nás, může zrušit i zákon, pokud je v rozporu s Ústavou. Soudce Ústavního soudu navrhuje prezident a Senát je schvaluje. Já, jako místopředseda ústavněprávního výboru jsem byl mnohdy odpovědný za projednávání této věci, takže to byla důležitá věc.

Jsem v neustálém kontaktu s občany, s podnikateli, se starosty obcí, které mám ve svém senátním obvodu. Je jich celkem 66.
Jan Holásek, senátor

Pojďme ještě některé zmínit některé další agendy. Vy jste byl senátorem zvolen v roce 2020, s jakým záměrem jste do toho tenkrát šel?
Měl jsem jako velké téma dostupné bydlení. A tomu se v Senátu v současné době také věnujeme. Jsem jedním ze senátorů, kteří se podílí na založení senátní platformy pro dostupné bydlení a chceme tuto problematiku diskutovat se zástupci ministerstev a dalších veřejných orgánů, také se zástupci soukromého sektoru, abychom se v tomto směru posunuli dopředu. Ale vedle takových hodně viditelných témat je práce senátora také o spoustě jednání ve výborech a v komisích. Nejde jen o to, že jednou za měsíc jedete do Prahy do Senátu hlasovat na zasedání pléna. A já se i díky znalosti anglického jazyka velmi zapojuji do mezinárodních aktivit Senátu, věnuji se evropské legislativě a například příští týden odjíždím s kolegy na několik dní do Karlsruhe a do Lucemburku na jednání s evropským soudním dvorem a s představiteli německého ústavního soudu.

Čtěte také

Jak často se jako senátor potkáváte s lidmi? Protože i to je zapotřebí.
Já jsem samozřejmě v neustálém kontaktu s občany, s podnikateli, se starosty obcí, které mám ve svém senátním obvodu, je jich celkem 66. Od mého zvolení pokračujeme v bezplatné právní poradně, kterou poskytujeme v mé senátní kanceláři, rozjeli jsme i další aktivity. Organizujeme například senátorská setkání, kdy zvu do Hradce Králové a na Hradecko známé osobnosti, měli jsme tady třeba paní Danuši Nerudovou, v současné době připravujeme návštěvu světoznámé české architektky, paní Evy Jiřičné, tady u nás v Hradci Králové.

Když si povídáte s občany, tak co je v posledních měsících nejvíce trápí?
Velmi sledují celkovou politickou i ekonomickou situaci u nás, to je určitě velmi zajímá. Často jsme diskutovali třeba otázku onoho ozdravného balíčku, který jsme schválili v Senátu minulý týden. Ale lidé se hodně zajímají i o to, co senátor pro lidi konkrétně můžete udělat při výkonu své funkce. Někdy je ona legislativní činnost taková běžnému životu vzdálená, takže se lidé ptají, co konkrétně pro ně uděláte.

Čtěte také

Co říkáte vy osobně říkáte na ten ozdravný konsolidační balíček, o kterém se teď hodně mluví?
Určitě bylo zapotřebí ho přijmout, to je bez diskuze. Ale samozřejmě byl to výsledek kompromisu mezi vládními stranami. I debata v Senátu byla velmi dlouhá, ale nakonec byl ozdravný balíček byl schválen. Byla k němu přijata nějaká doprovodná usnesení, ale schválen byl. A myslím si, že je to dobře.

Pojďme se podívat na Hradecko, pane senátore, vy jste se v Hradci Králové narodil a jste velký patriot nejen rodného města, ale celých východních Čech a Královéhradeckého kraje.
Je to tak. Narodil jsem se ve Svobodných Dvorech, studoval na hradeckém Gymnáziu Josefa Kajetána Tyla, pak jsem šel do Prahy na právnickou fakultu, část života jsem pak strávil v zahraničí, ale nakonec jsem se vrátil s tím, že chci v Hradci Králové žít a pracovat. A snažit se nějak pomoci městu i celému regionu.

Snažím se představovat Senát občanům Hradce a Hradecka. Organizujeme návštěvy, ale není to jen prohlídka reprezentativních prostor.
Jan Holásek, senátor

Co je z vašeho senátorského pohledu pro tento region nejdůležitější?
Myslím, že je potřeba, abychom se všichni snažili o to, aby tento region šel dopředu, aby se rozvíjel. Inspirujme se i v zahraničí a snažme se využívat jejich zkušenosti, spolupracujme. Věnuji se jednomu velkému projektu, který mohu uvést jako příklad, je to projekt MEPHARED II, což je nová společná budova pro fakultu farmaceutickou a lékařskou Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Je potřeba získat finanční prostředky, protože je to velmi nákladné, jde to do miliard korun. Ale je potřeba, aby nová budova, včetně vědeckých a výzkumných prostor, byla v Hradci Králové. Protože jinak by studenti farmaceutické a lékařské fakulty mohli přestat mít zájem zde studovat a mělo by to negativní dopad na lékařství a farmacii v Hradci Králové a v celém východočeském regionu, což by byla velká škoda. Jsou to nosné oblasti pro naše město, takže dlouhodobě spolupracuji s děkany obou fakult a snažím se podporovat tento projekt, aby se jej podařilo zrealizovat.

Čtěte také

Snažím se pomáhat i obcím a městům, které mohou řešit nějaké problémy na centrálních úřadech. Jako senátor jsem oprávněn se doptat na každém ministerstvu a úřadě, jak ta situace vypadá, a tlačit, aby se věci pohnuly dopředu. A snažím se i představovat český Senát občanům Hradce Králové a Hradecka. Organizujeme návštěvy budovy Senátu s tím, že to není pouze prohlídka reprezentativních prostor, ale nabízíme i možnost podívat se do tiskového centra, navštívit jednací sál, kde si povídáme o tom, jak to v Senátu funguje. A konečně, podíváme se také do tzv. Zeleného salonku, který se nachází v Kolowratském paláci naproti Valdštejnského paláce, kde zasedá ústavněprávní výbor, jehož jsem členem. Ten prostor je zajímavý tím, že tam zasedala československá vláda, když se řešil protektorát Čechy a Morava v roce 1939 a mnichovská dohoda v roce 1938. Tedy jsou to místa, kterými kráčely české dějiny. Aktivně tedy komunikujeme s obcemi, se školami i s kluby seniorů. Ale vlastně kdokoliv, kdo by měl zájem se do českého Senátu podívat, tak se na nás může obrátit a my návštěvu zorganizujeme.

Čtěte také

Co jste říkal na letošní rekordní potravinovou sbírku teď v sobotu, která proběhla v celém Česku? Vím, že vy se také tímto tématem velmi aktivně zabýváte.
Je pravda, že se věnuji celé řadě filantropických aktivit a projektů. A tady jsem také chtěl přispět, takže jsem se potravinové sbírky rás zúčastnil. A velmi oceňuji, že dopadla dobře. Myslím si, že je zapotřebí především poděkovat všem dobrovolníkům, kteří se účastnili organizace potravinové sbírky, bylo jich víc než 4 000 a to je úctyhodné číslo. Velmi všem děkuji.

Blíží se 17. listopad, velmi významný den pro nás všechny a také pro novodobou historii Československa a Česka. Na co se vy těšíte?
Budu se tady v Hradci Králové účastnit vzpomínkového setkání v kostele kněze Ambrože Československé církve husitské, úžasné stavbě od architekta Josefa Gočára, a potom hlavní program budu mít na Národní třídě v Praze, kde společně s dalšími senátory půjdeme uctít památku 17. listopadu. Když se v roce 1989 odehrávaly historické události na Národní třídě, byl jsem studentem hradeckého Gymnázia Josefa Kajetána Tyla, účastnili jsme se s rodiči potom následných demonstrací, také na Václavském náměstí, takže člověk má osobní vzpomínku. Jistě to bude opět silný zážitek, jako každý rok.

Jan Holásek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl dnes nezávislý senátor za Hradecko Jan Holásek. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související