Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fico nechce pustit novináře na úřad slovenské vlády. Médií se zastala prezidentka

Slovenský premiér Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Slovenský premiér Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Jen pár hodin po schválení programového prohlášení vlády ministry přistoupil premiér Robert Fico ke kroku, k jakému se neodhodlal žádný slovenský premiér před ním. Nevpustí novináře některých médií na úřad slovenské vlády.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Slovenský premiér včera vpodvečer prostřednictvím videa na Facebooku oznámil, že nechá prověřit povolení TV Markíza, Denníku N, deníku Sme a Aktualit ke vstupu a práci na Úřadu vlády. „Do rozhodnutí budou na Úřadu vlády nevítanými hosty,“ oznámil.

Robert Fico v posledních dnech tato média označuje za „nepřátelská“.

Prozatím není jasné, co udělá. Na včerejší jednání kabinetu, který schvaloval programové prohlášení, byla ještě vpuštěna všechna média. Hlavní politické dění se dnes stěhuje do parlamentu a další zasedání vlády by mělo být příští týden.

„Včera jsem avizoval kroky proti nepřátelským médiím – TV Markíza, Denník N, Sme a portál Aktuality. Ať alespoň slouží ke cti těmto médiím, že se otevřeně hlásí k nenávisti a nepřátelství proti Směru a tyto trendy s radostí šíří,“ řekl ještě Fico.

Denník N oslovil Úřad vlády s otázkou, zda to, že zmíněná média jsou „nevítanými hosty“, znamená, že je do budovy nevpustí. Na otázku už včera odpověď nedostal.

Podobná praxe v České republice

Vstup novinářů na tiskové konference nebo přístup médií k informacím omezovali za demokracie po roce 1989 i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější