Bavorsko bude migrantům místo dávek v hotovosti dávat předplacené karty

foto Německá policejní hlídka na hranicích - ilustrační foto.

Berlín - Bavorsko jako první německá spolková země nahradí hotovostní dávky žadatelům o azyl předplacenými kartami. Dnes o tom na svém prvním zasedání rozhodla staronová vláda bavorského premiéra Markuse Södera, která si od tohoto kroku slibuje snížení atraktivity země pro migranty. Šéf úřadu bavorské vlády Florian Herrmann na tiskové konferenci novinářům řekl, že přechod na karty je připravován už na jaro 2024.

O převodu výplat finančních výhod z hotovosti na předplacenou kartu jednal před týdnem spolkový kancléř Olaf Scholz se zemskými premiéry. Žádné konkrétní rozhodnutí v této věci tehdy nepadlo, kancléř a premiéři se pouze dohodli, že takovéto řešení prověří. Premiéři zavedení předplacených karet podporují, protože mnozí azylanti vyplacené dávky obratem převádí do svých vlastí a část peněz navíc končí v rukách převáděčů.

"Udáváme tempo v zavádění platebních karet pro žadatele o azyl. Další země se mohou připojit," uvedl Söder. Bavorsko se tak ve věci karet rozhodlo postupovat samostatně. "Bavorsko přebírá roli celoněmeckého průkopníka," uvedla v prohlášení vláda. Dodala, že od novinky očekává omezení pobídky k přistěhovalectví a toku peněz k pašerákům.

Předplacená karta bude podle vlády fungovat na bázi žirových karet, které jsou v Německu známé také pod starším názvem EC karty. Tento oblíbený platební systém je německým produktem a funguje nezávisle na globálních platebních platformách, které provozují například Visa či Mastercard. Platební infrastruktura je sice kompatibilní, některé provozy ale mohou kvůli výhodnějším poplatkům přijímat jen tyto karty a nikoli ostatní debetní a kreditní karty.

V Německu letos do konce září požádalo o azyl přes 250.000 lidí, což je více než za celý loňský rok. Očekává se, že do konce roku počet azylových žádostí dosáhne 300.000. Bavorsko předpokládá, že počet azylových žádostí v tomto regionu dosáhne letos 50.000. Bavorské ubytovací kapacity jsou již nyní podle Söderovy vlády naplněny z více než 96 procent.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď