Odbory ČMKOS a ASO budou postupovat při protestu proti vládě společně

foto Ilustrační foto - Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Praha - Při protestu proti krokům vlády budou obě velké odborové centrály v Česku postupovat společně. Zapojí se odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) i z Asociace samostatných odborů (ASO). Stávku v pondělí 27. listopadu připravují školské odbory, nejpočetnější svaz KOVO, dřevařské či úřednické odbory. Ve stejný den se uskuteční v Praze protestní pochod a demonstrace. Po jednání to novinářům řekli předáci ČMKOS Josef Středula, svazu KOVO Roman Ďurčo a ASO Bohumír Dufek. Postup obou centrál se dosud lišil, panovaly rozpory.

"Jsem rád, že se podařilo dojít k dohodě o protestech, kdy chceme vyjádřit nesouhlas s kroky vlády Petra Fialy. Rovněž chci vládě poděkovat, že nás dokázala sjednotit," uvedl Ďurčo. Podobně se vyjádřili i Středula s Dufkem.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Sdružuje 31 svazů s asi 270.000 členů. Z nich zhruba 77.700 je ve svazu KOVO. ASO je menší centrála s 12 organizacemi a zhruba 110.000 odborářů, zastřešuje ale například vlivné železničářské či lékařské odbory. Pohled vedení ČMKOS a ASO i jejich postup se v řadě témat liší, a to dlouhodobě. Rozdílné byly třeba představy o navyšování platů ve veřejném sektoru či o minimální mzdě. Vztahy mezi předáky centrál bývaly vyhrocené.

ČMKOS i ASO kritizují kroky vlády. Nesouhlasí s podobou konsolidačního balíčku. Požadují dřívější důchod pro náročné profese. Poukazují na vysokou inflaci či ceny energií. Předáci si stěžují na to, že s nimi vláda nevede "sociální dialog". Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) opakovaně uvedl, že s předáky jedná. Podobně se vyjádřili i další členové kabinetu. Tripartita by se pak měla sejít v prosinci.

Proti krokům vlády chystají školské odbory 27. listopadu celodenní stávku a svaz KOVO v některých firmách hodinovou stávku. Podle Středuly stávkovat chtějí odbory státních orgánů a organizací, dřevařů a lesníků a ještě dva či tři svazy. Předsedové a předsedkyně svazů ČMKOS se sejdou příští týden. Dufek ČTK řekl, že ASO případné zapojení do stávky nechává na svých jednotlivých organizacích. Preferuje teď spíš demonstraci, aby bylo případně možné tlak na vládu dál stupňovat, uvedl předák asociace.

Společná demonstrace se má konat 27. listopadu od 13:00 na Malostranském náměstí nedaleko Sněmovny. Odboráři ASO by se na místě měli podle Dufka začít scházet od 12:00. Členové svazů ČMKOS dorazí od Rudolfina, kde se začnou řadit ve 12:00. O půl hodiny později by se měli vydat na protestní pochod přes Mánesův most, Klárov, Letenskou, Josefskou a Mosteckou. Předáci očekávají několik tisíc účastníků a účastnic.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď