Osm let vedla školu s falešným diplomem. Soud potrestal učitelku dvouletou podmínkou za podvod

Osm let vedla základní školu, svůj vysokoškolský diplom ale padělala. Bývalá ředitelka základní školy v Libčicích nad Vltavou Drahomíra F. v úterý od Okresního soudu Praha-západ odešla s dvouletou podmínkou s odkladem na 30 měsíců. Na rozdíl od dřívějšího rozsudku tentokrát senát uznal, že se kromě padělání veřejné listiny dopustila také podvodu. Měla tak způsobit škole škodu přes 8,5 milionu korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základní škola (ilustrační foto)

Obžalovaná vedla osm let základní školu v v Libčicích nad Vltavou (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Díky zfalšovanému diplomu se stala Drahomíra F. učitelkou a následně přes osm let šéfovala škole v Libčicích nad Vltavou. Magisterské studium na Karlově Univerzitě ale nikdy neabsolvovala. Škole se během jejího ředitelování začaly hromadit stížnosti na vedení ze strany rodičů a na veřejnosti začala kolovat kopie ředitelčina diplomu. Drahomíra F. na funkci rezignovala ze zdravotních důvodů.

‚Závěry jsou předčasné.‘ Soud zkritizoval rozsudek a poslal ředitelku s padělkem k novému projednání

Číst článek

Prvoinstanční rozsudek letos v květnu uložil učitelce dvacetiměsíční podmínku. Soudní senát tehdy odmítl, že by se žena dopustila podvodu a v části obžaloby ji zprostil viny. Proti rozhodnutí se ale na místě odvolal státní zástupce.

A v říjnu mu dal za pravdu odvolací soud, který rozsudek zrušil. Krajský soud v Praze totiž na rozhodnutí nalezl několik závad: nepředvolaní svědci, špatná právní kvalifikace i nesprávné posouzení.

V úterý soud jednání bývalé ředitelky klasifikoval jako podvod a vyhověl tak státnímu zástupci. Bývalé ředitelce uložil dvouletou podmínku s odkladem na 30 měsíců.

Nezištně a kvůli dětem

Drahomíra F. tvrdí, že vše dělala nezištně, protože ji práce s dětmi naplňuje. „Školu jsem posunula nejenom ve vzdělávání dětí, ale i prostředí,“ řekla u soudu. Rozsudek odmítla komentovat kvůli svému špatnému psychickému stavu. Na zvážení případného odvolání si ponechala osmidenní lhůtu.

Odvolání podle svých slov zvažuje také státní zástupce Petr Podroužek. Ten pro bývalou ředitelku navrhoval úhrnný trest odnětí svobody na tři roky a čtyřletou podmínku. Požadoval také náhradu škody libčické škole v plné výši, to ale soud odmítl a označil přístup státního zastupitelství za zjednodušující. Soudkyně dodala, že tento nárok by měl být případně řešen v občanskoprávním sporu.

‚Nešlo o podvod.‘ Za zfalšovaný vysokoškolský diplom dostala bývalá ředitelka školy podmínku

Číst článek

Podroužek tvrdí, že Drahomíra F. jednala tak, aby získala osobní prospěch. Právní zástupkyně bývalé ředitelky ale namítá, že „motivací obžalované nebylo, aby získala majetkový prospěch, ale to, že ji práce s dětmi naplňuje a považuje to za své poslání“.

Podotkla také, že Drahomíra F. se do výběrového řízení na funkci přihlásila na popud podřízených a bývalé ředitelky. Domnívá se, že škole žádná škoda způsobena nebyla.

Nekvalitní padělek

Trest podle soudkyně zůstal na spodní hranici s ohledem na částečnou sebereflexi obžalované. „Nepochybně se jednalo o exces z jinak velmi řádného života, který využívá i k veřejné službě,“ zdůvodnila. Upozornila také, že padělek diplomu nebyl příliš kvalitní. „Místo latiny je v něm čeština, místo pečeti univerzity jen razítko fakulty a odkazuje se na neplatný zákon,“ popsala. 

Zfalšovaný diplom, který uchazečka doložila při výběrovém řízení na ředitelku základní školy | Zdroj: Reprofoto iROZHLAS.cz

Původní řízení bylo podle krajského soudu velmi krátké. Soudkyně Lucie Kantorová totiž odmítla výslech všech navržených svědků a přistoupila rovnou k rozhodnutí. Závěry proto byly podle krajského soudu předčasné.

„Je nezbytné, aby skutkové okolnosti případu byly objasněny dalším dokazováním, které je nutné doplnit v nezbytném rozsahu,“ zkritizovali soudci rozsudek. Za úkol pak okresní soud dostal vyslechnout tři svědky.

Ti v úterý u soudu vypovídali, byl mezi nimi i bývalý starosta Libčic. Další návrhy státního zástupce na doplnění dokazování v úterý senát zamítl. 

Učitelka, zástupkyně, ředitelka

Drahomíra F., která dříve vystupovala pod jiným jménem, působila od roku 2007 jako učitelka na ZŠ Bítovská. Později se z pozice učitelky v Libčicích nad Vltavou stala zástupkyní ředitele a přihlásila se do konkurzu na nové vedení. Ten vyhrála jen s kopií magisterského diplomu, jak již dříve server iROZHLAS.cz popsal ZDE.

Kopie předkládaného diplomu začala ve veřejném prostoru kolovat poté, co se hromadily stížnosti několika desítek rodičů na vedení školy. Někteří z nich proto požádali bývalé vedení radnice, aby zveřejnilo dokumenty, podle kterých ředitelka vyhrála výběrové řízení.

„Proběhly i schůzky se zástupci obce a rodiče nakonec sepsali petici na zlepšení vedení školy. Ředitelka těsně před konáním školské rady, na které měla představit a obhájit novou koncepci školy, podala rezignaci,“ popsal již dříve jeden z rodičů Jan Jetmar pro iROZHLAS.cz.

Po tomto zjištění na jaře 2020 muselo vedení města přes úvodní zdráhavý postoj situaci řešit. Rodiče i zřizovatel školy tak následně podali na údajnou učitelku češtiny a výtvarné výchovy trestní oznámení.

Marie Starostová, Vít Kubant Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme