Cyprus Confidential: Ivo Rittig vlastní skrze offshorové schéma pozemky v Česku. Do března patřily odsouzenému Überallovi

Kladenské letiště o rozloze více než 24 hektarů, dům v Karlových Varech a pozemky rozeseté po celé České republice. To všechno vlastní čtyři české firmy, jejichž jediným společníkem je offshorová firma Gonura Limited se sídlem na Kypru. Z pohledu zákona sice vlastnit majetek skrze offshory trestné není, ale offshorové schéma často slouží k zakrytí samotné vlastnické struktury a nemožnosti zjistit, kdo z celé struktury nakonec čerpá benefity. Do března 2023 byl jediným společníkem Gonury Ferdinand Überall, kterého spolu s bývalým advokátem Davidem Michalem soud poslal do vězení za krácení daní. Redakce investigace.cz se zabývala vlastnickou strukturu Gonury Limited, na jejímž konci stojí od letošního března podnikatel a lobbista Ivo Rittig, a také vazbami společnosti na Michala a Überalla skrze další offshorové firmy.

Cyprus Confidential je kauza Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) a projektu Paper Trail Media, založeném na úniku 3,6 milionu dokumentů ze dvou právnických firem, zprostředkovatelské společnosti a obchodního rejstříku z Kypru. Tento středomořský ostrov je známý tajnůstkařením ohledně vlastnických struktur společností a zároveň infrastrukturou, jež toto utajování umožňuje. 

Data a dokumenty, na jejichž analýze se podílelo 69 médií z 55 zemí včetně investigace.cz, pocházejí z období před rokem 2022. Mimo jiné ukazují, jak ruští oligarchové, zločinci a známé podnikatelské rodiny využívají Kypr k zakládání offshorových společností. Právě nemožnost dohledat takzvaného konečného majitele kyperských firem může nahrávat obcházení sankcí, ukrývání vytunelovaných financí nebo vyhýbání se daňovým povinnostem. Jedním z Čechů, jejichž jména se v Cyprus Confidential objevila, je i Ferdinand Überall, do března 2023 majitel všech podílů společnosti Gonura Limited. 

Boj o pozemky v Hodkovičkách

V dubnu 2019 přinesla Česká televize zprávu o policejním navrhu obžalovat z krácení daní advokáta a „Rittigova právníka“ Davida Michala a podnikatele Ferdinanda Überalla. Šlo o prodej pozemků v pražských Hodkovičkách, z kterých měla být podle policie v Česku zaplacená daň z příjmu v hodnotě téměř 30 milionů korun. O rok později oba muže pražský Městský soud poslal do vězení, jejich odvolání později zamítl Vrchní soud v Praze a trest ještě zpřísnil. Michala odsoudil k šesti letům odnětí svobody, do vězení nastoupil v roce 2022, a pokutě 3,65 milionů korun. Überall odešel s pěti lety za mřížemi a pokutou půl milionu korun. Oba muži již nastoupili do výkonu trestu.

Pouze 0,2 % lidí, kteří čtou naše kauzy, nás finančně podpoří.

Přidejte se k nám a pomozte nám bojovat proti organizovanému zločinu a korupci.

Michalovy kauzy

Policisté podezírali Michala a Rittiga v několika kauzách, například v případu zakázky na tisk jízdenek pražského dopravního podniku, z nákupu drahé nafty z Oleo Chemical nebo z úniku informací z BIS. Žádné obvinění nakonec před soudem neobstálo. V roce 2021 byl David Michal nicméně odsouzen podruhé, a to za předávání úplatků v Nemocnici Na Homolce a advokátní komora ho za to vyškrtla ze svých řad.

Pozemky v Hodkovičkách získal v roce 2012 restituent Zdeněk Č. O jejich koupi měla podle toho, co zaznělo při hlavním líčení u pražského Městského soudu, od začátku zájem kyperská firma Certonia. Transakce proběhla tak, že pozemky od restituenta nejdříve koupila česká firma Randwick Trade za zhruba 44 milionů korun. Certonia jí na koupi půjčila, pak uplatnila opci a převzala akcie firmy Randwick. Už předtím měla Certonia domluveného zájemce o pozemky, u soudu bylo řečeno, že na přelomu roku 2014 a 2015 vyjednávala se společností Finep Modřany. 

Nastala ale komplikace. Firma Finep nechtěla být veřejně spojována se společností Certonia. Podle právníka Michala byl důvodem fakt, že „Certonia Trading byla v minulosti spojována s Ivo Rittigem“ a Finep Modřany se kvůli tomu bála „negativního hodnocení od banky při sjednávání financování“. Role mezičlánku se tedy ujala další kyperská firma Varvadi.

Během roku 2015 prodala Certonia akcie majitele pozemků v Hodkovičkách, tedy firmy Randwick, prostředníkovi Varvadi za něco přes 150 milionů korun. Varvadi akcie ještě v témže roce prodala společnosti Finep Modřany za více než 201 milionů korun. Právě kvůli těmto dvěma obchodům byli Michal a Überall odsouzeni. Jejich argumentaci, že kyperské firmy v Česku nemusí platit daň, soud neuznal. Odvolal se při tom na ustanovení, na jehož základě mají firmy, „jejichž hodnota plyne z více než 50 % z nemovitého majetku umístěného v ČR“, v Česku daňovou povinnost.

Shodné podpisy s Certonií a Michalova společnost

Městský soud v Praze zakládal svůj verdikt i na odposleších a na zajištěné příchozí i odchozí poště z Michalovy právní kanceláře MSB Legal. Mimo Certonii a Varvadi se tak rozsudek zmiňuje i o jiných offshorových kyperských společnostech. Dokumenty k některým z nich jsou prokazatelně podepsány jedním a tím samým člověkem, jako je tomu u listin firmy Certonia. Některé z těchto offshorových firem byly v minulosti součástí struktury kyperské Gonury, což ukazuje časová osa.

Pro zobrazení ve větším rozlišení klikněte zde.

Gonura Limited během své existence vystřídala řadu vlastníků, ředitelů i jednatelů. Zdroj: investigace.cz

Uniklé dokumenty v rámci Cyprus Confidential, které má redakce investigace.cz k dispozici, odhalují právě vlastnickou strukturu kyperské společnosti Gonura Limited. Založila ji společnost Altruco Holdings Limited v roce 2007, až do května 2010 ale Gonuru vlastnila společnost Mavex Group Incorporated, kterou – jak prokázal Městský soud v Praze – fakticky vedl Michal, byť ji na papíře vlastnil Überall. Od května 2010 do května 2011 se Gonura opět stala majetkem zakládající firmy Altruco Holdings Limited. Nejdéle pak majitelem Gonury byla kyperská Geraldia Holdings Limited, a to až do roku 2019.

Ivo Rittig v současnosti vlastní kyperský offshore skrz českou společnost. Zdroj: investigace.cz

Dne 7. května 2019 byly ale všechny podíly Gonury převedeny na Ferdinanda Überalla, který je držel až do letošního března, kdy se podíly přesunuly do vlastnictví české společnosti Corte Property. Naposledy se majitel podílů změnil letos v srpnu a jejich držitelem se stala česká Lucky Us Corporation.

Obě české společnosti jsou poměrně mladé: Corte Property vznikla v březnu 2023 a Lucky Us Corporation je pouze o čtyři měsíce starší. Obě společnosti sídlí v Benešovské ulici na pražských Vinohradech a jejich jediným společníkem je podnikatel a lobbista Ivo Rittig. Ten ostatně vystupoval jako ředitel kyperské společnosti Caspera Holdings Ltd, která je od dubna 2023 současným majitelem kyperské Gonury. 

Kdo je Ivo Rittig?

Jméno Ivo Rittig se objevilo v jízdenkové kauze Dopravního podniku Praha (DPP) nebo v kauze společnosti Oleo Chemical, která měla dodávat DPP předraženou bionaftu. Ve všech případech byl ale zproštěn obvinění a v současnosti se věnuje podnikání. Dlouhá léta žil v Monaku, roku 2022 se ale opět vrátil do Česka. Rittig má blízko k organizaci Oktagon MMA pořádající smíšené bojové turnaje na území Česka, Slovenska a Německa.

Kladenské letiště a pozemky za miliony korun

Největší ze čtyř českých firem, jež patří kyperské Gonura Limited, je Gonura Property, s. r. o. Podle českého katastru nemovitostí vlastní Gonura Property, kterou přes výše popsané offshorové schéma ovládá Ivo Rittig, velké množství pozemků rozesetých po různých částech republiky. Mezi léty 2016 až 2022 jich tato společnost prodala hned několik, a to obcím a státním subjektům. Transakce jí podle registru smluv vynesly asi 12 milionů korun. Nejvýnosnější byl prodej 49 pozemků městu Příbram za více než čtyři miliony korun. Šlo o různě velké pozemky, silnice, říční koryta a vodní plochy. Podle starosty Příbrami Jana Konvalinky je s nabídkou oslovil zástupce Gonura Property.

Dále tato firma prodala městu Benešov celkem devět pozemků za 2,8 milionů korun. Místostarosta Roman Tichovský je popsal jako většinou zastavěné parcely, dva z pozemků navazovaly na pozemky města. Obchod podle Tichovského podobně jako v případě Příbrami iniciovala Gonura Property. „Městu zaslala seznam nabízených pozemků. Město si ze seznamu vybralo ty, které jsou zastavěny nebo jsou pro město dále využitelné,“ přiblížil redakci investigace.cz průběh nákupu místostarosta.

Gonura Property prodala pozemky také Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), tentokrát ale obchod iniciovalo ŘSD. Podle tiskového mluvčího Jana Studeckého ŘSD pozemky potřebovalo, jelikož jsou součástí dálnice D4 vedoucí z Prahy na jihozápad.

Další ze čtyř českých firem vlastněných kyperskou Gonura Limited je vedle Real 9 a Letiště Velká Dobrá společnost Gonura Real. Podle údajů z katastru nemovitostí jí patří v Karlových Varech dům s přilehlým dvorem. Účetní závěrka společnosti z roku 2021 uvádí cenu nemovitosti ve výši zhruba 27 milionů korun.

Firma Real 9, a. s., podle účetní závěrky z roku 2021 naopak vlastnila pozemky v hodnotě více než 40 milionů korun. Z katastru nemovitostí je zřejmé, že v současnosti jí patří pět pozemků na pražském Břevnově o rozloze přesahující 16 tisíc metrů čtverečních. Většina z nich je v katastru označena jako veřejná zeleň. 

Společnost Letiště Velká Dobrá, s. r. o, je majitelem plochy, na níž leží letiště Kladno včetně přilehlých letištních budov. Provozovatelem tohoto letiště je společnost BLUE SKY AIRPORT, s. r. o, jejímž společníkem je přes Letiště Velká Dobrá kyperská Gonura. Stejně jako v případě Gonura Property je jejím jednatelem Rittigova Corte Property.


Edit: Změna titulku z důvodu překlepu a oprava faktické chyby ohledně majitele kyperské Gonury. 11:39 25. 4. 2024

Autoři textu: Kamila Plzáková, Hana Čápová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková