Naše téma už není pro všechny jen „rudý hadr“, říká spoluzakladatel AutoMatu Mareček

14. listopad 2023

AutoMat – nádech pro město je občanská iniciativa, která vstupuje do veřejného prostoru už 20 let. „Pro mě byl AutoMat vždy průzkumný nástroj, který se pokouší něco měnit a zároveň řešit svou roli ve společnosti. Naše téma už není pro všechny jen ,rudý hadr‘. Mnohé principy a opatření už tady i platí,“ říká spoluzakladatel spolku Martin Mareček.

„Naše vize se v určité míře zhmotnila, jsme rádi, že se město otevírá všem. Ale Praha je stále jedno z nejšpinavějších měst Evropy,“ dodává spoluzakladatelka Tereza Vohryzková.

Čtěte také

Pokud se ale mluví o omezování automobilové dopravy, tak to podle Marečka není v gesci AutoMatu.

„On jen připomíná debaty, jestli zavést veřejnou dopravu zadarmo, nebo ji zlevňovat. Ale vlastně už se nemluví o tom, že veškeré negativní externality a skutečná cena za naši přepravu v osobním automobilu není narovnaná. A ani se ve veřejném prostoru skoro nedebatuje o ceně obrovských dopravních staveb a dalších investicích,“ říká. 

Jak vést debatu o veřejné dopravě a adaptaci na klimatickou změnu? A proč by veřejný prostor neměl být přehnaně regulovaný? Poslechněte si Hovory Petra Viziny.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Související