Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 10.05.2024 - 21:52:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Matěj Hádek je na Cestě do tmy – v novém psychologickém thrilleru od režiséra Jiřího Svobody

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 15.11.2023


Mezinárodně uznávaný vědec přepadne banku v centru města, zajme rukojmí a před budovou odpálí bombu. Pachatelovu motivaci ke zdánlivě nepochopitelnému jednání odkrývá režisér Jiří Svoboda ve svém novém televizním filmu Cesta do tmy. V příběhu na motivy románu Děvčátko od bývalého policisty, který píše pod pseudonymem Martin Goffa. Hrají Matěj Hádek, Lucie Štěpánková, Alexej Pyško, Karel Heřmánek ml. nebo Igor Orozovič.


Premiéru bude mít dramatický snímek v neděli 19. listopadu ve 20:10 na ČT1.

„Scénář k Cestě do tmy byl úplně jiný než k filmům, které Jiří Svoboda doteď pro Českou televizi natočil. Tenhle má mnohem víc emocí a staví na subtilním příběhu člověka, který se rozhodne udělat něco, co nemůže vzít zpátky. Žánrově se snímek pohybuje mezi melodramatem a thrillerem. Oslovil mě především vztah hlavního hrdiny ke své dceři a jeho vzpoura proti vlastní bezmoci,“ naznačuje děj filmu kreativní producentka Veronika Slámová.

Režisér Jiří Svoboda, autor filmů Zánik samoty Berhof, Skalpel, prosím či Sametový vrazi v posledních letech pro ČT natočil například životopisné drama Rašín nebo krimi příběhy Vysoká hra a Vražedné stíny. „Mám rád dramatické příběhy, které mají nějaký dramatický přesah, které se dotýkají problémů, jenž společnost neřeší. A to je téma i Cesty do tmy. Hlavní hrdina jedná vyhroceně právě proto, že kolem sebe naráží na lhostejnost. Snažil se vyřešit svoji životní situaci, ale žádné pomoci se nedočkal. Proto ve svém jednání zašel až do extrému. Bude na divácích, jestli se rozhodnou s ním sympatizovat,“ uvažuje režisér a scenárista Jiří Svoboda.

Hlavní roli mezinárodně respektovaného vědce, který se zbraní v ruce drží po přepadení peněžního ústavu v centru Prahy desítku rukojmích, hraje Matěj Hádek. Toho Jiří Svoboda obsadil už před jednadvaceti lety do svého dramatu Udělení milosti se zamítá a před osmi lety pak do historického snímku Jan Hus. „Matěj (Hádek) je z těch herců, kteří si na natáčení udělají čas. Nepřejíždí ve stresu z jednoho projektu do druhého, je tedy koncentrovaný a naprosto odevzdaný jen té jedné aktuální roli. Bratrů Joela a Ethana Coenových se nějaký novinář jednou zeptal, jak vodí před kamerou svoje herce a oni odpověděli, že nejsou loutkoherci, nemusí nikoho vodit, protože už je obsazují s tím vědomím, že jsou to výborní herci, kteří svěřený charakter dokonale zahrají. A to je i můj případ,“ vysvětluje Jiří Svoboda.

„Pan režisér má na začátku natáčení svoji jasnou vizi o svém příběhu, o svém filmu a za tou si jde. Pro mě je to vynikající a výjimečný filmař, který ani s přibývajícími léty neubírá nic z profesních nároků, požadavků. Ani trochu neubírá plyn. Jede na plné obrátky. Je prostě dobrej,“ říká Matěj Hádek.

Televizní snímky či minisérie z filmografie Jiřího Svobody, například Vražedné stíny, Vysoká hra, Rašín, Zádušní oběť či Jan Hus, jsou dostupné v iVysílání ČT.


Cesta do tmy

scénář a režie: Jiří Svoboda
dramaturgie: Marča Arichteva, Jan Maxa
architekt: Jiří Sternwald
výtvarnice kostýmů: Alena Schäferová
střih: Jan Mattlach
hlavní kameraman: Jan Kvasnička
hudba: Jiří Chlumecký
zvuk: Ivo Broum
výkonný producent: Ondřej Lácha
kreativní producentka: Veronika Slámová
účinkují: Matěj Hádek, Lucie Štěpánková, Igor Orozovič, Alexej Pyško, Martina Babišová, Karel Heřmánek ml., Jana Hinková, Petr Lněnička, Tereza Richtrová, Kajetán Písařovic a další


Vendula Krejčová, Tisková mluvčí, divize Korporátní služby, Česká televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.11.2023 • RTVS vo štvrtok odvysiela kvalifikačný zápas EURO 2024, ktorý môže rozhodnúť o účasti slovenskej reprezentácie na ME
14.11.2023 • Příběh Eiffelovy věže na Prima ZOOM
13.11.2023 • Sláva a pád Moravského Manchesteru v novém dokumentu České televize
12.11.2023 • Show Jana Krause – 15. 11. 2023
11.11.2023 • Big Brother otvára brány svojho domu už v pondelok! Takto vyzerajú priestory, v ktorých sa odohrá najväčší sociálny experiment
09.11.2023 • Říjen byl na Primě ve znamení růstu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist