S inflací se trend investování do alkoholu ještě zrychlil

středa, 15. listopadu 2023, 12:00 Marketing Kateřina Straková

Trend investování do alkoholu je u nás v posledních letech citelný, s inflací se ještě zrychlil, říká Ondřej Balvín z Rémy Cointreau.

Ondřej Balvín, zdroj: Rémy Cointreau

Ondřej Balvín, zdroj: Rémy Cointreau

Luxusní koňak značky Louis XIII. si letos připsal rekord – prodal nejdražší láhve destilátu v České republice a na Slovensku. Za šestilitrovou láhev pocházející z limitované edice Le Mathusalem zaplatil sběratel, který si přeje zůstat v anonymitě, 4,1 miliony korun. Sběratelství alkoholu přitom navzdory inflaci roste. „Trend investování do alkoholu je u nás v posledních letech citelný – začal již před covidem, s inflací se ještě zrychlil,“ vysvětluje Ondřej Balvín, Area Manager ze společnosti Rémy Cointreau, jež má značku ve svém portfoliu. 

Prodej ultra prémiových destilátů přitom není jednoduchá disciplína. V běžné retailové síti se značka Louis XIII. koupit nedá. K dostání je na internetu, ve vybraných restauracích nebo přes privátní zprostředkovatele. „Primární je pro nás osobní kontakt, jenž funguje na principu sněhové koule, na který se postupně nabalují další a další kontakty,“ přibližuje Balvín. 

Více o prodeji luxusních destilátů, pevnosti Louis XIII. či limitovaných edicí se můžete dočíst v našem rozhovoru.  

Před nedávnem jste oznámili prodej nejdražší lahve prémiového alkoholu v historii České republiky a Slovenska. Konkrétně se jedná o lahev koňaku Louis XIII. Le Mathusalem, kterou nedávno koupil český sběratel. Jak se nyní sběratelství alkoholu na českém trhu po pandemii covidu a v současné ekonomické situaci vede? 

Během covidu jsme se báli, co se stane, protože nám kompletně zmizel prodej přes gastro segment. Hotely a restaurace neprodávaly nic, turistika byla jen velmi omezená. Poté, co se rozjela inflace, se paradoxně někteří lidé, kterým se dařilo, rozhodli udělat si radost a rozšířit své investiční portfolio. Kromě akcií, nemovitostí a dalších položek začali investovat i do alkoholu. Trend investování do alkoholu je u nás v posledních letech citelný – začal již před covidem, s inflací se ještě zrychlil. 

Lahev koňaku Louis XIII. Le Mathusalem si český sběratel koupil za 4,1 milionu korun, zdroj: Rémy Cointreau.

Lahev koňaku Louis XIII. Le Mathusalem si český sběratel koupil za 4,1 milionu korun, zdroj: Rémy Cointreau.

Jak zájemce o sběratelské lahve vyhledáváte? Využíváte prostředníka, jako je například Robert Vaněček z Prestige Portfolio, nebo jdete cestou aukcí? 

Formát aukce jsme zatím využili jen jednou na prodej Černé perly v roce 2007. Od té doby jsme to neopakovali. Část privátní klientely k nám přijde prostřednictvím Roberta Vaněčka, část přes restaurace, kam si lidé zajdou na večeři, ochutnají náš koňak a vyjádří před obsluhou zájem, že by si lahev rádi koupili domů. Restaurace nás poté o zájemci informuje. 

Klasické prodejní kanály, jako je běžný retail, pro prodej ultra prémiových destilátů nejsou vhodné. Na regálech hypermarketů či supermarketů lahve Louis XIII. nenajdete. Nicméně část prodejů generujeme také přes online prodejce, část přes specializované vinné obchody, protože lidé, kteří investují do alkoholu nebo pijí vyšší řadu koňaků, mají rádi i kvalitní víno. 

Zajímavým prodejním kanálem jsou pro nás také uzavřené akce pořádaných pro pět šest zájemců, kterým buď Robert Vaněček nebo Michal Veselý vysvětlí historii a výrobu našeho koňaku a předvedou jim i rituál servírování. Často se stane, že někdo z akce se poté ozve, že by to samé chtěl také uspořádat pro své přátele. Primární je tedy pro nás osobní kontakt, jenž funguje na principu sněhové koule, na který se postupně nabalují další a další zájemci. 

Klasické prodejní kanály, jako je běžný retail, pro prodej ultra prémiových destilátů nejsou vhodné.

Ondřej Balvín

Koňak Louis XIII. má po světě více než dvacet tzv. Pevností Louis XIII., restaurací, které věnují prezentaci značky náležitý prostor a energii. V Praze je jednou z nich restaurace U Zlaté studně. Myslíte si, že má Praha potenciál pro další?

Potenciál v Praze určitě je, ale potřebujeme, aby se sem vrátili turisté v plné síle. Zatím je zahraniční incomingový turismus na 70 % předpandemických čísel. Zájemci z řad podniků jsou tu také, ale pravidla jsou z naší strany poměrně striktní a ne všechny restaurace jsou ochotny je dodržovat. Musí si totiž koupit dostatečnou zásobu, nestačí mít jen 0,7l lahev na rozlévání, ale i například 1,5l decanter na vystavení. Navíc musí naše lahve patřičně umístit na svém baru a dobře proškolit svůj personál. Není možné, aby se stalo, že v restauraci není na směně někdo, kdo umí představit zákazníkovi rituál servírování tak, jak se to má. Vždy tam musí být alespoň jeden člověk, který je zcela proškolen, a všichni z obsluhy by samozřejmě koňak měli umět zákazníkům nabídnout.

Nejdražší lahev v historii České republiky a Slovenska pocházela z limitované edice Le Mathusalem. Čítala pouze 13 lahví, z nichž každá měla objem 6 l. Jak značka Louis XIII. pracuje s edicemi? Vydává je na pravidelné bázi?

Přesný plán limitovaných edicí závisí na výrobě a dostupnosti vyjímečných tekutin, ale v tuto chvíli máme v nabídce ještě jednu edici Rare Cask 42.1, jež byla vydána v počtu 775 lahví. Na českém trhu jsme jich již prodali několik kusů.

Výroba koňaku je velmi podobná gastronomii, kdy musí být restaurace schopna nabídnout stejný pokrm jak v úterý, tak v neděli, bez ohledu na to, kdo je v kuchyni a jaká je aktuálně chuť vstupních surovin.

Ondřej Balvín

Jak se od Louis XIII. liší strategie značky Rémy Martin? 

Prvním rozdílem je dostupnost v prodejní síti, kdy koňak značky Rémy Martin je výrazně dostupnější pro spotřebitele v distribuční síti a některé lahve je možné najít také v běžných hypermarketech a supermarketech.

Mezi jednotlivými značkami, ale existuje spojitost ve výrobě. Pro obě vykupujeme hrozny nebo destiláty jen z nejlepších dvou oblastí regionu Cognac. Pro Louis XIII. však používám jen ty z oblasti Grande Champagne a všechny vstupní suroviny pocházejí velmi přísnou kontrolou kvality a potenciálu chuti k dlouhému zrání. Ne všechny vykoupené destiláty se nakonec stanou součástí blendu Louis XIII. Záleží totiž také na sudech, jejich umístění ve skladu a dalších věcech, které v čase mění chuť destilátu

Klíčem k úspěchu je práce našeho cellar mastera, který jednotlivé sudy ochutnává, míchá, ladí a snaží se dosáhnout kontinuálně stejné chuti. Výroba koňaku je velmi podobná gastronomii, kdy musí být restaurace schopna nabídnout stejný pokrm jak v úterý, tak v neděli, bez ohledu na to, kdo je v kuchyni a jaká je aktuálně chuť vstupních surovin. 

Jak je to párování koňaku s jídlem? Děláte to? 

To necháváme na samotných restauracích, které mají často svého someliéra, jenž je schopný chuť koňaku s jídlem spárovat. Pro podniky máme jen obecná doporučení, co by se k čemu mělo podávat, co by mělo s čím fungovat, ale jde o to, že suroviny chutnají v různých koutech světa různě Ve výsledku proto záleží na rozhodnutí jednotlivých restaurací. 

Má Rémy Martin také tak vysoké nároky na proškolení personálu? 

Většinou jsme s touto značkou v luxusních hotelích, restauracích s michelinskou hvězdou či vyšší gastronomií, jejichž personál školíme, pokud o to mají zájem. Snažíme se být v tomto ohledu proaktivní. 

Cointreau má podle nás mnohem větší potenciál, než ho prozatím využívá.

Ondřej Balvín

Jaké další značky z Vašeho portfolia mají potenciál na českém trhu oslovit spotřebitele? Budete více pracovat například s nabídkou svých whisek?

Dnes vidíme, že poptávka po značkách Octomore a Port Charlotte v kategorii skotských whisek převyšuje naše možnosti nabídky. Je to ale i výhoda, protože naši spotřebitelé již vědí, že omezená produkce odůvodňuje vyšší cenu.

Do portfolia společnosti Rémy Cointreau patří také likér Cointreau, jemuž se ještě před covidem dostalo značné marketingové podpory. Jak se mu daří nyní? A co na jeho podporu plánujete? 

Cointreau má podle nás mnohem větší potenciál, než ho prozatím využívá. Je to jedna ze značek, kterou bychom rádi viděli růst. Chceme ji proto podporovat více než dřív.

Další značkou je i řecká Metaxa, jež od loňska pracuje v komunikaci se sloganem „Zažij nečekané“ a vyzdvihuje své řecké kořeny i chuťový profil. Daří se Vám oslovovat se značkou i mladší cílovou skupinu? 

Pro Metaxu je Česká Republika a Slovensko jeden z největších trhů spolu s Německem a Polskem. S novým konceptem cílíme na spotřebitele starší 28 let, pro které je Metaxa relevantní způsobem konzumace i svou nezaměnitelnou chutí. 

Ondřej Balvín, Area manager společnosti Rémy Cointreau

Ve společnosti Rémy Cointreau pracuje poslední tři roky, nyní jako Area manager pro Českou republiku, Slovensko, Rumunsko a Pobaltí. Předtím tři roky působil ve Stock Plzeň-Božkov a má téměř deset let z nápojářské firmy Coca-Cola HBC. 

Vystudoval ekonomii na VŠO v Praze.