TOPlist

Netflix: vybíráme nejlepší seriálové a filmové premiéry (15. 11. 2023)

Pouták na dokument Život s cejchem

Jako každý týden i tentokrát vám přinášíme výběr toho nejzajímavějšího, co se v následujících sedmi dnech objeví na populární streamovací platformě Netflix. Doporučit můžeme například první část šesté série historického seriálu Koruna, adaptaci známého komiksu Scott Pilgrim jde na věc nebo dokumentární snímek Život s cejchem: Historie rasismu v USA.

Koruna (The Crown)

  • Datum premiéry 6. řady: 16. 11. 2023
  • Hrají: Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies

Fiktivní dramatizace skutečných politických událostí a osobních krizí, které přímo ovlivnily život i vládu královny Alžběty II. Závěrečná řada začíná 16. listopadu, 2. část už 14. prosince. Seriál Koruna je držitelem cen Emmy a Zlatý glóbus za nejlepší seriál a cenu Emmy rovněž vynesl Olivii Colman, Claire Foy a dalším.

Vztah mezi princeznou Dianou a Dodim Fayedem vzkvétá, než osudná cesta autem způsobí katastrofální následky. Princ William se po smrti své matky snaží začlenit zpět do života na Etonu, zatímco monarchie se musí nést na vlně veřejného mínění. Královna se v době svého zlatého jubilea zamýšlí nad budoucností monarchie v souvislosti se sňatkem Charlese a Camilly a počátkem nové královské pohádky v podání Williama a Kate.

Scott Pilgrim jde na věc (Scott Pilgrim Takes Off)

  • Datum premiéry 1. řady: 17. 11. 2023
  • Namluvili: Michael Cera, Anna Kendrick, Mary Elizabeth Winstead, Brie Larson, Aubrey Plaza

Scott Pilgrim se konečně seznámí s Ramonou Flowers, o které po nocích sní. Nejdřív ale musí vyřídit sedm zlých bývalých, kteří to s ní kdysi táhli. Animovaný seriál Scott Pilgrim jde na věc je adaptací komiksové série, kterou má na svědomí kanadský umělec Bryan Lee O’Malley.

Po úspěšných komiksech a také celovečerní adaptaci Scott Pilgrim proti zbytku světa z roku 2010 je tady také animovaný seriál, který je mnohem věrnější své předloze. Zpátky se také vrací známí herci, kteří svým postavám propůjčili hlasy a herecký um. Pokud jste fanoušky Scotta Pilgrima, jistě si seriál zamilujete.

Život s cejchem: Historie rasismu v USA (Stamped from the Beginning)

  • Datum premiéry: 20. 11. 2023
  • Účinkují: Ibram X. Kendi, Angela Davis, Honorée Fanonne Jeffers, Brittany Packnett Cunningham

Dokument o rasismu v Americe natočený podle oceněného bestselleru vás pomocí inovativních animací a komentářů odborníků provede historií tohoto zla. V dokumentárním snímku Život s cejchem: Historie rasismu v USA vystoupí spisovatel Ibram X. Kendi, Angela Davis, Honorée Fanonne Jeffers nebo Brittany Packnett Cunningham.

Oscarový režisér Roger Ross Williams přenáší na filmové plátno bestseller Dr. Ibrama X. Kendiho z New York Times s názvem Život s cejchem: Historie rasismu v USA. Kniha Dr. Kendiho, která získala Národní knižní cenu a byla vydána v roce 2016, zachycuje celý příběh protičernošských rasistických myšlenek a jejich ohromující sílu v průběhu amerických dějin. Williamsova dokumentární adaptace využívá inovativní animační postup, který kombinuje živou akci s dobovým uměním a osvětluje postavy a momenty známé i obskurní, historické i současné.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku