Malebné Orlické Záhoří. Za hřebeny Orlických hor se skrývá jedinečná příroda a krajina naší vlasti

15. listopad 2023

Čeká vás výlet do obce, která je sice malá, ale dějí se tam velké věci. V Orlickém Záhoří na Rychnovsku žije kolem 200 obyvatel a vypadá to, že se tam letos otevře další lyžařský areál s nejdelší lanovkou v české části Orlických hor. Navíc už tam zase vede opravená silnice a obec si také letos připomíná 400. výročí od první písemné zmínky. 

Na vše se zeptáme starosty Orlického Záhoří Vojtěcha Špinlera.

Jak byste nám představil Orlické Záhoří?
Orlické Záhoří je taková malá víska za hřebeny Orlických. Od Polska nás dělí pouze řeka Orlice. Jsme nejvýše položenou obcí v Orlických horách, i když každý, kdo k nám přijede, tak vidí, že jsme v podstatě na takové náhorní plošině, kde je téměř rovina. Ale přitom jsme nahoře, je tam dost mrazivo, jsme jedno z míst v České republice, kde je mráz hodně znát. A to byl i jeden z důvodů, proč jsme se zaměřili nejen na běžecké, ale i na sjezdové lyžování.

Vojtěch Špinler ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Za čím k vám lidé nejčastěji jezdí? Asi za horami a čistým vzduchem, je to tak?
Samozřejmě příroda a krásná krajina. Je to taková dobrá startovací pozice pro výlety do Polska. V podstatě je to hřebeny Orlických hor taková unikátní část naší vlasti.

Jsme nejvýše položená obec v Orlických horách a také jedna z nejmenších, přesto rozlohou obrovská. Pět bývalých vesnic spojených v jednu.
Vojtěch Špinler, starosta Orlického Záhoří

Už jste zmínil i běžecké lyžování, protože v Orlickém Záhoří je snad nejdelší osvětlený běžecký okruh u nás?
Ten okruh měří 4,6 km, je to největší nasvícený běžecký okruh u nás v republice. Jeho výhoda spočívá v tom, že vede po travnatých plochách, takže od jara do podzimu tam v krajině nic neruší. Jen pouze se někdy lidé diví, že tam jsou nějaké sloupy. Někde je sundáváme, to je z důvodu ochrany přírody, aby to tam tak netrčelo. Okruh má také ekologické lampy, které mají 25 wattů, takže spotřeba elektřiny je minimální. Běžecké tratě upravujeme speciální rolbou, vzniká krásná dráha, kde jsou dvě stopy, jedna klasiku a druhá na lyžařské bruslení, které je dnes takovým trendem.

Čtěte také

Takže u vás musí být v zimě asi plno, ne?
Okruh je v zimě hodně využívaný. Je také napojený na další běžecké tratě, kterých obec upravuje zhruba 100 km. Pro lidi je to ideální v tom, že přijedou, zdarma zaparkují a zdarma si mohou na okruhu zalyžovat. Takže je to lákavé, běžecké lyžování je populární, každý se chce zapojit. Je to krásný sport a není drahý.

A teď budete mít i nový lyžařský areál, který bude mít prý nejdelší lanovku v české části Orlických hor. A také nejdelší sjezdovku.
To je pravda. Je to výsledek našeho dvacetiletého snažení, že jsme dokázali ten areál postavit. Bylo to náročné, už jsme to i několikrát vzdávali. Doba covidu, válka na Ukrajině ani energetická krize tomu nepřály, ale nakonec jsme to dotáhli do zdárného konce. Lanová dráha je taková repasovaná Garaventa, dovezená ze Švýcarska. Lidé to téměř nepoznají, že jedou po něčem, co je repasované. Vozíků tam je 100, lanovka je s odpojitelným systémem, takže pohodlná a rychlá. A sjezdovku máme jednu, ale naprosto dostačující k lanové dráze. Protože je to velice dobrá, červená trať. Zajímavá je i svojí šířkou a její sjezd se mění. Jeden úsek je rychlejší, další zase pomalejší. Jsou tam taková odpočinková místa, jak to sjezdaři mají rádi.

V jaké fázi je celá stavba? Stihnete zahájit provoz do zimy?
Počítáme s tím, že se to stihne. Samozřejmě některé problémy se řeší, jako u každé velké stavby. Voda nám tam něco vypláchla, do toho se něco rozbilo nebo něco nešlo namontovat. Ale problémy se řeší postupně v průběhu stavby. Zkouší se už také zasněžování, horní stanice i spodní stanice lanovky jsou hotové, jsou tam trafostanice, kompletně je všechno připravené. Takže bychom chtěli v prosinci začít.

Kostel svatého Jana Křtitele je centrem Orlického Záhoří. Opravujeme ho a dáváme do kupy, je to takový náš kulturní stánek.
Vojtěch Špinler, starosta Orlického Záhoří

Jak se v Orlickém Záhoří lidem žije?
Je to nejvýše položená obec v Orlických horách a také jedna z nejmenších, přesto rozlohou obrovská. Protože to je vlastně pět bývalých vesnic spojených v jednu obec, dnes Orlické Záhoří. A život je tam krásný v tom, že jste v úžasné přírodě, mezi fajn lidmi. Ale samozřejmě má to i své mínusy. Protopíte jednou tolik, zima je tam o dva nebo i tři měsíce delší než tady v nížině. Ale ta okolní nádhera vám to vynahradí. Dnes jsme odjížděl a začínalo vycházet sluníčko, přijel jsem do Hradce a tady mlha. Takže se už zase těším zpátky.

Vy jste tamní rodák, celý život jste strávil v Orlickém Záhoří. Dokážete si představit, že byste žil někde jinde?
Nedokážu si to představit. Já jsem na Záhoří vyrůstal, narodil jsem se tedy v Rychnově nad Kněžnou v nemocnici, ale jako mimino mne přivezli na Orlické Záhoří a nedokážu si představit, že bych šel někam jinam. Nemám k tomu ani sebemenší důvod. Na Záhoří je opravdu krásně. Teď slavíme 400 let vzniku obce, máme své technické služby, školu, která je krásně opravená, i mateřskou školku. Služby pro lidi jsou důležité, zůstala nám zachovaná pošta, obchod u nás funguje, to jsou všechno služby občanům, které nutně potřebujeme, aby se u nás dobře žilo. Od toho je starosta a zastupitelstvo, protože kdyby tohle nebylo dobré, tak by se z nás stala jen rekreační oblast, a tím pádem by život na vesnici zanikl. V pátek by lidé přijeli a v neděli zase odjeli. V týdnu by tam nebylo nic.

Čtěte také

Každá správná vesnice má mít náves, kostel a hospodu. Vy všechno máte.
Všechno máme a vše funguje. Teď uvidíme, jak to bude s těmi přibývajícími službám, právě s otevřením nového areálu. Chceme lyžování u nás ještě víc rozvíjet, ubytovací kapacity máme dostatečné a věříme, že se naplní. Lidé k nám přijedou třeba na tři dny nebo na týden, ubytují se, podívají se po Záhoří a po okolí, které je nádherné, včetně Polska. A mohou se podívat i na výstavu v kostele, vyrazit na různé stezky, máme pašeráckou i sklářskou. Mohou se toulat od Černé vody až po Trčkov, kde je nádherná přírodní rezervace.

400. výročí od první písemné zmínky o obci slavíte i výstavou v kostele?
Kostel svatého Jana Křtitele je centrem Orlického Záhoří. Je v majetku obce, my ho spravujeme a opravujeme, má novou střechu. Objekt už je, bych řekl, zakonzervovaný, ale opravy tam budou ještě na dalších 10 let, protože je to největší budova v obci a kulturní památka. A v kostele probíhají různé výstavy, nahoře dokonce máme ještě galerii na půdě, je to moc hezky udělané. Lidé se mohou podívat i na věž, kde uvidí nový zvon. Kostel tedy dáváme do kupy, je to takový náš kulturní stánek.

Vojtěch Špinler a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším dnešním hostem byl starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související