Recenze LG OLEDC3 (OLED42C3, OLED48C3, OLED55C3, OLED65C3, OLED77C3 a OLED83C3)

Aktualizováno v únoru 2024

OLED televizory od LG s písmenem C v názvu jsou už opravdovou legendou. Každý rok jde o jeden z nejprodávanějších televizorů na světě a i v rámci ČR. Jen za první kvartál roku 2023 podle interní zprávy prodali celosvětově zhruba 750 000 televizorů s OLED panelem. To je obří číslo. Já ani nepochybuji o tom, že C3 bude velmi dobrá, spíše mě zajímá co se změnilo od C2 a jaká reálná zlepšení přinesla.

Parametry

Rozlišení4K
Obnovovací frekvence100 Hz
Podsvícení-
HDMI4
Průměrná doba odezvy3 ms
Local dimmingne
Zobrazovací technologieOLED
Typ paneluOLED
Podpora HDR10ano
Podpora HDR10+ne
Podpora Dolby Visionano
Podpora HLGano
Uvedení na trh2023
Barevná hloubka10 bitů
Pokrytí spektra DCI-P399 %
Pokrytí spektra Rec.202077 %
Výška70,3 cm
Šířka122,2 cm
Hloubka4,5 cm
Výška (včetně podstavce)75,7 cm
Šířka (včetně podstavce)122,2 cm
Hloubka (včetně podstavce)23 cm
Váha16 kg
Odhadovaná spotřeba za 1 000 hodin81 kWh
Duální tv tunerne
Wi-Fiano
Síťový vstupano
USB (počet)3
Bluetoothano
Input lag v herním módu9 ms

Vzhled

Jelikož se jedná o OLED, který nepotřebuje žádné podsvícení tak je obrazovka opravdu tenká. To co zabírá nějaké místo je pochopitelně elektronika a konektory ve středu televizoru – cca 4,5 cm. Jen pro zajímavost 42 palcová varianta má místo centrálního stojanu dvě nožky na krajích obrazovky a obří 83 palcová varianta má kvůli stabilitě stojan mnohem masivnější. Z toho plyne to, že 55 a 65 palcová varianta má stejný stojan. A u 65ky je proto stabilita lehce menší. Rámeček okolo displeje má 0,7 cm.

 

Výstupy konektorů jsou na pravé straně televizoru. Klasicky jsou o něco hůře dostupné pokud je tv umístěna na zdi. Potěší plastové klipsny pro upevnění kabelů na zadní straně televizoru. Televizor má čtyři HDMI porty a všechny podporují standard HDMI 2.1. eARC je umístěno na druhém HDMI portu. Spousta značek má jen dva 2.1 porty a zbytek je starší standard 2.0. To může být důležité, pokud máte doma soundbar, jednu či dvě herní konzole a k tomu třeba blu-ray přehrávač. Pokud k tv nic nepřipojujete, tak 2 vs 4 HDMI 2.1 porty řešit nemusíte. 

Tři USB porty také nejsou standardem, ale osobně si nedovedu představit moc situací kdy je využijete. Nicméně je určitě lepší je mít než nemít.  Dále máte digitální audio výstup, tuner (ne dvojitý, ten má LG v Evropě jen Německu, Rakousku a Švýcarsku – proč tomu tam je nevím), vstup pro síťový kabel a slot pro CI+ kartu. Co u LG (podobně jako třeba u Samsungu) nenajdete, je výstup na sluchátka. Pochopitelně můžete připojit bezdrátová Bluetooth sluchátka, ale pro klasické se musíte uchýlit k fintě kterou popíši níže v textu.

Ještě doplním, že napájecí kabel je k televizoru zafixován a nemůžete ho odpojit. Také nemáte možnost otočného stojanu, jaký má u svých modelů třeba Philips.

Pod tv je místo na soundbar o výšce 5,4 cm. Není to úplně nejvíc, ale celkem široké spektrum soundbarů se tam vejde. Jen připomenu, že LG doporučuje (a vzhledově ho s tv velmi sladilo) soundbar LG SC9S. Jak celé kombo společně vypadá vidíte na obrázku níže.

Jak vidíte tak od LG C2 se nic nezměnilo. Mám takové tušení že i C4 bude vypadat stejně. Vypadá to, že LG ctí heslo „vítězný tým se nemění“. Další důvod je i uvedení výše zmiňovaného soundbaru LG SC9S, který se k C2/3 z pohledu vzhledu výborně hodí. I to je možná důvod, proč LG nemění vzhled C řady.  

LG mají dlouhodobě velmi dobré zpracování a o jejích dražších modelech to platí o to víc. Potěšil by mě jen hezčí dálkový ovladač a asi trochu masivnější stojan.

Varianty LG C3

Na evropském trhu (a to znamená, že se mohou teoreticky objevit i u nás) můžete potkat např. C31LA, C32LA, C34LA, C36LA, C36LC, C37LA, C38LA, C39LA nebo C39LC. Čím se od sebe liší? Z pohledu kvality obrazu mezi nimi není rozdíl. V čem jsou tedy rozdíly?

  • Dostupné velikosti
  • Tvar/barva stojanu
  • Barva rámečku
  • Počet tunerů (tv distribuované v ČR nemají dvojitý tuner)
  • Podpora WiSa reproduktorů
  • Prodejní kanál (občas dostane nějaký velký řetězec „svoji“ speciální edici)
  • Cílová prodejní země
  • Podpora NFC, např. u C31LA  a C32LA (děkuji za doplnění panu Františkovi Vybíralovi)

Standardně by v rámci ČR měly být dostupné LG OLED C31LA a LG OLED C32LA. Rozdíl mezi nimi je jediný a to, že C32LA nemá v nabídce úhlopříčku o velikosti 83 palců.

Obraz

Fotografie obrazu z C3 níže v textu berte s rezervou, dochází v nich k dvojnásobnému zkreslení. To první je díky fotoaparátu kterým byly vyfoceny a druhé je díky displeji na kterém je zobrazujete. Oboje je dokáže více či méně pozměnit a pokud chcete vidět reálný obraz (to platí pro všechny druhy televizorů), tak se musíte podívat na vlastní oči v prodejně a nebo tv objednat a v rámci čtrnáctidenní lhůty vrátit.

Důležité info na začátek, stejně jako loni tak 42 a 48 palcová C3 nemá ex OLED panel, ale je v nich klasický WOLED. To znamená, že mají nižší jas.

C3 vypadá na první pohled stejně jako její předchůdce LG C2. Při hlubším prozkoumání zjistíte, že je vybavena i stejným typem OLED panelu. Tzv. ex OLED. Jedná se o druhou generaci OLED panelů, která oproti té původní přináší vyšší jas. V současnosti má tento typ panelu většina OLED televizorů. Nejnovější a nejdražší třetí generaci OLED panelů zvanou MLA, má například LG G3. Naopak nejlevnější LG B3 má základní WOLED panel. Parametry LG C3 jsou v této kategorii standardní. To znamená, že jde o 4K 100 Hz panel, který má barevnou hloubku plných 10 bitů. Pokud nevíte jak fungují OLED panely, mrkněte na tento článek. Zde jen stručně zmíním, že jde o jednu z nejlepších televizních technologií současnosti.

LG i nadále zůstává tou nejlepší značkou OLEDů v poměru ceny a výbavy / kvality obrazu co za ni dostanete. A ono to dává i logický smysl. LG vyrábí OLED panely, které pak prodává ostatním výrobcům. A těm to pochopitelně prodá za víc než za náklady. A díky tomu může udržovat svoje ceny relativně nízko a stále dosahovat ziskovosti.

Barvy

Pokrytí barevného spektra je u DCI-P3 skoro totální – 99 %. U Rec.2020 je to 76 %. V současné době je důležitější DCI-P3, jelikož většina produkce je točena v tomto standardu. V některých filmech už jsou používány i barvy z Rec.2020, ale zatím jich není moc a v nejbližších letech se to nejspíše nezmění. Nic to nemění na faktu, že QD-OLED má pokrytí Rec.2020 výrazně vyšší. Ještě doplním že C3 má velmi věrohodné tělové tóny. Když jsem je viděl vedle sebe se Sony A80L, tak v tomto ohledu bylo LG výrazně lepší. Na závěr doplním, že skoro vše vypadá na C3 vážně dobře. A to i ve srovnání s ostatními OLEDy. Nebo to u nich minimálně dá hodně práce s nastavením obrazu.

Kontrast

To že černá a kontrast je u OLEDu na výborné úrovni není pochyb. Při srovnání s top modely od Panasonicu nebo Sony však tv někdy ignoruje malé detaily ve tmavých scénách. Toto se v angličtině označuje jako (black crush handling) a v praxi to znamená, že na televizi vidíte černou ale mělo by tam být něco jiného. Třeba malá tmavá mince v rohu obrazovky. Zlepšit to můžete pomocí nastavení úrovně černé v nastavení obrazu.

Jas

Maximální jas se při zobrazení bílé plochy do velikosti 10 % obrazovky pohybuje okolo 780 nitů. To je miniaturní nárůst proti 760 nitům z loňska. Pochopitelně čím větší je velikost zobrazené bílé oproti celkové ploše televizoru, tím více hodnota jasu klesá. To platí pro všechny televizory. Ideálním prostředím pro C3 je večerní sledování filmů, případně sledování ve dne když nemáte okna na jih. Při velkém množství slunečního světla je vhodnější miniLED od Samsungu, Sony nebo TCL.

HDR

Podporované HDR standardy jsou stejné jako loni. To znamená HDR10, HLG a hlavně Dolby Vision. Co chybí je HDR10+. HDR10+ a Dolby Vision jsou dvě nejpokročilejší HDR technologie. Ale Dolby Vision má výrazně lepší pokrytí mezi filmovými tvůrci. Z tohoto pohledu je proto lepší mít Dolby Vision než HDR10+ (zdravíme do Samsungu). Stejně jako většina ostatních značek podporuje i variantu Dolby Vision IQ – ta přizpůsobuje obraz (primárně jas) na základě množství světla v místnosti. Podobně jako váš mobilní telefon.

HDR vypadá na OLEDu opravdu neskutečně. To zejména díky možnosti „vypnout“ každý jednotlivý pixel samostatně a tím pádem dokonalému kontrastu. A i přesto že OLEDy oproti soudobým špičkovým miniLED nabízí i několikanásobně nižší maximální jas (pozor, jas není lineární veličina!). Jako ideální režim pro sledování HDR obsahu se jeví HDR filmmaker. Standardní HDR režim má barevné tóny poměrně studené.

Pohybové scény

Ztvárnění pohybuje na vysoké úrovni a nemyslím si, že by něm naprosté většině diváků mělo cokoliv vadit. Čím více zapnete softwarových funkcí pro zlepšení plynulosti obrazu, tím více vzniká na obraze maličkých artefaktů (deformací). To pochopitelně platí pro všechny značky, ale u LG a Samsungu je to o něco výraznější. Nejznámější z těchto funkcí je Black Frame Insertion (BFI), která se u C3 nazývá „OLED Motion“. Získáte trochu více detailů v pohybových scénách, ale také citelný pokles jasu a občas znatelné blikání. Nastavení interpolace pohybu pak probíhá skrze nastavení „TruMotion„. Rychlé pohyby kamery jsou pak zobrazeny plynuleji, ale někdy za cenu ztráty detailů nebo vzniku artefaktů. Pro mnoho diváků však není lehce trhaný pohyb filmové kamery rušivý, protože si na něj už dávno zvykli.

Obrazový procesor

U C3 najdete obrazový procesor Alpha 9 v jeho šesté generaci. Jednou z novinek letošního roku je funkce OLED Dynamic Tone Mapping Pro. Ta dokáže obrazovku rozdělit do různých zón a každé jednotlivé zóně upravit nastavení obrazu. Když si představíte hypotetickou scénu kdy na jedné straně obrazovky je temná jeskyně a v ní je stěží vidět jak se někdo skrývá (potřebujete navýšit jas) a v druhé části obrazovky je zase objekt v tak jasné záři slunce, že není skoro vidět (naopak potřebujete jas snížit). A díky tomu, že je každý v jiné zóně tak může být nastavení upraveno. Ten příklad je trochu přitažený za uši, ale pro pochopení snad stačí. Jak už to bývá v některých případech dokáže obraz skutečně výrazně zlepšit, ale někdy dokáže napáchat psí kusy. Doporučuji vyzkoušet a uvidíte zda vám vyhovuje nebo nikoliv. Mimochodem C2 (OLED Dynamic Tone Mapping) měla v této funkci 5 000 zón, a C3 (OLED Dynamic Tone Mapping Pro) má zón 20 000. Ačkoliv se to zdá jako obří rozdíl, v praxi to není tolik vidět.

V upscalingu, tj. převodu menšího rozlišení do vyššího, je meziročně vidět drobné zlepšení. Kdybych to měl srovnat, tak se tím LG ještě více přibližilo etalonu v podobě Panasonicu a Sony. A naopak se trochu vzdaluje konkurenci typu Philipsu nebo Samsungu. TCL či Hisense jsou v tomto ohledu ještě mnohem výrazněji víc vzadu.

Ideální herní televize?

LG a Samsung jsou podle mého dvě ideální značky pro náročné hráče. Ať už se jedná o čtyři HDMI 2.1 porty, podpora VRR včetně AMD Freesync a Nvidia G-Sync. Dále i drobnosti typu ALLM (Automatic Low Latency Mode), kdy se televize automaticky přepne do herního módu při detekci zdroje obrazu z PC či herní konzole. Jen připomenu, že herní mód znamená že tv omezí některé procesy pro vylepšení obrazu a docílí tím snížení doby odezvy na minimum.

Standardem se v posledních letech stalo i herní menu. V něm můžete snadno měnit nastavení obraz, která se týkají her. Například větší kontrast pro lepší spatření protivníka ve 3D střílečkách, omezení detailů ve velké strategii pro větší plynulost atd.. Doba odezvy je u OLEDu vždy v rámci malých (2-3) jednotek milisekund. Input lag je lehce nad 10 ms při 60 Hz signálu a 5 ms u 120 Hz signálu.

Input lag se pohybuje okolo 13 ms, pokud máte jako zdroj obraz 120 Hz signál ta jste na 6 ms. Doba odezvy je u OLEDů v řádu jednotek milisekund – typicky 2 – 3 ms. Stále tedy platí že OLED je excelentní volbou pro hráče a zvláště ty z produkce LG.

Také můžete LG C3 využít pro hraní bez herní konzole nebo počítače pomocí služby GeForce Now. Konečně došlo ke zlepšení oproti C2, kde aplikace neběžela ani ve 4K. U C3 by měla fungovat ve 4K při 60 fps.

Pozorovací úhly jsou výtečné a budou naprosté většině lidí stačit. Přesto nám letošní MLA panely dokázaly ukázat, že mohou být ještě lepší. Světelné odlesky zvládá se ctí, ale přesto doporučuji vyhnout se přímému slunečnímu svitu. A pokud to není možné tak miniLED od Samsungu bude rozumnější volbou.

Operační systém

Operační systém u LG televizorů se nazývá webOS. Najdete jej pouze v televizorech této značky. Mezi jeho výhody patří rychlost a jednoduchost, na druhou stranu neposkytuje možnosti AndroidTV. Společně s Tizenem od Samsungu je to za mě v tomto ohledu nejlepší operační systém. AndroidTV však vždycky za jednoduchý a bezchybný označit nelze. Nicméně pokud chcete provozovat pokročilejší aplikace typu Kodi, bude je muset řešit například pomocí AndroidBoxu.

Loni LG sjednotilo označení číslovky operačního systému a kalendářního roku. Takže letos tu máme webOS 23. A už od roku 2021 používá LG uživatelské rozhraní, které vyplňuje celou obrazovku. Stalo se to standardem u naprosté většiny operačních systémů u televizorů. Takže i u LG najdete několik řad dlaždic, které doporučují konkrétní aplikace, filmy a seriály. 

Nabídka lokálních aplikací je poměrně bohatá, Lg je v ČR velmi prodávána značka a proto na ni myslím naprostá většina služeb. Například. sledovani.tv, nej.cz, o2 tv (i když jim to spoustu let trvalo, kukino.cz pro děti, Magenta tv od t-mobilu, atd…. Pro příznivce zařízení od Applu je tu plná podpora Apple AirPlay 2.

U video formátu si dokáže poradit snad se vším co mu předhodíte. A díky letošní (znovu zavedené) podpoře zvuku ve formátu DTS jsou na tom podobně i audio formáty. Vestavěný přehrávač souborů umí řadit podle abecedy nebo datumu přidání. Můžete si zobrazit jména souborů a nebo jejich náhledy. Jelikož je webOS uzavřený operační systém tak nejde jednoduše stáhnout jiný přehrávač médií typu VLC. Nicméně většinu funkcí má i tento základní vestavěný.

Už od loňska máte možnost využít uživatelských profilů při každém přihlášení k televizoru. K čemu to je? Můžete tím odlišit doporučené pořady pro sebe a jiné členy rodiny, případně omezit dobu strávenou před televizorem pro vaše děti. Navíc se můžete podívat i na dobu, po jakou děti tv sledovali. Vidíte jednoduchý graf, kde sloupce jsou dny v týdnu a u každého máte ve stylu hodiny:minuty zaznamenáno jak moc byla tv provozu. Dokonce se můžete podívat na časové využití jednotlivých aplikací. Všechny tyto nastavení jsou skryta za heslem, ale jedná se o čtyř písmený PIN. Tudíž aby byl efektivní, nesmíte ho dětem prozradit 🙂

Jedna z funkcí co (a myslím že i spousta dalších uživatelů) mám moc rád, je možnost vypnout obrazovku a přitom mít tv zapnutou. Třeba chcete jen poslouchat audio nebo oblíbený podcast. Stačí jít do nastavení a vybrat si „screen off“ (obrazovky vypnutá). Pokud tuto funkci používáte opravdu často, můžete si ji dát do oblíbených. I v tomto režimu pochopitelně můžete na dálkovém ovladači nastavovat hlasitost, ale po stisku jakékoliv jiné klávesy dojde k zapnutí obrazovky.

Dálkové ovládání

Je od roku 2021 stejné. Pokud budete někdy potřebovat náhradní, tak oficiální označení je LG MR23GN. Označuje se jako Magic Remote a pokud s ním nemáte zkušenost, tak bych ho přirovnal k počítačové myši ve vaší ruce. Pravým palcem ovládáte kolečko, kterým se pohybuje kurzor po obrazovce. Po chvilce cviku je to opravdu rychlé, přesné a návykové. Na ovladači kromě obvyklých ovládacích prvků nechybí samostatná tlačítka pro oblíbené aplikace Disney+ nebo Netflix. Mám k němu stále stejnou výtku a to že bych uvítal (u tv cenovky C3) trochu hezčí vzhled a také podsvícení. Třeba Panasonic nebo Philips to u svých televizorů umí. 

 

Always ready (Vždy připraven – český název)

Pokud tv nesledujete můžete využít této funkcionality. Je to vlastně to stejné jako Ambient Mode od Samsungu, s kterým přišel Samsung před mnoha lety. Zobrazíte si svoje oblíbené fotky, reprodukce uměleckých děl, předpověď počasí, hodiny atd.. Když tuto funkci zapnete tak po stisknutí tlačítka pro vypnutí na dálkovém ovládáním se tv přepne do Always ready režimu. Příjemné je, že ji můžete zpět „probudit“ i pomocí hlasu, stačí říct anglicky „hi LG“. Nevýhoda je pochopitelně vyšší spotřeba. Ale dobrou zprávou je, že je menší než loni. Bude záležet co v rámci Always ready necháte zobrazit, ale spotřeba by se měla vejít do 20 W za hodinu. Což na druhou stranu pořád není málo, zvlášť pokud vám tv bude běžet nonstop. Osobně bych si to nezapínal a raději šetřil televizor i energii.

Hlasové ovládání

Televizi je možné ovládat i hlasem (bohužel jen anglicky). Stačí říct „Hi LG“ a poté následuje pokyn „Youtube“/ „Netflix“ a televize sama spustí požadovanou aplikaci. Také můžete snadno provádět různé nastavení typu „set contrast to 50“ nebo „change output to HDMI 3“. Pokud na dálkovém ovladači stisknete tlačítko s mikrofonem, dostanete se na seznam doporučeného obsahu. Ale pod ním je nenápadné tlačítko „help“ (nápověda). Po kliknutí na něj se vám ukáží příklady dotazů či povelů s kterými dokáže televizor pomoct. Doporučuji vyzkoušet.

Energetický štítek

U energetického štítku vás může zarazit relativně vysoká hodnota G. Nebojte se. Před dvěma roky došlo ke změně škály u energetických štítků. A de facto všechny současné televizory mají třídu G nebo F. Reálná spotřeba hodně závisí od nastavení jasu a dalších možností obrazu. Osobně bych počítal s nějakými 120 kWh za 1 000 hodin. Pokud sledujete televizi v průměru cca 5 hodin denně, bude se jednat o roční spotřebu zhruba 240 kWh. Celková částka závisí na vaší ceně za elektřinu (a ta se nyní může hodně, lišit podle toho zda máte fixovanou cenu, nebo platíte aktuální vysoké ceny). Ale když budu brát v potaz cenu dejme tomu 6 Kč za kWh, tak za provoz televizoru dáte ročně zhruba 1 400 Kč.

Pár tipů na závěr:

Opakování mačkáním “mute” (vypnutí zvuku, ikonka přeškrtnutého reproduktoru) se dostanete do “tajného menu”. V něm můžete například vypnout zobrazení LG loga při každém vypnutí televizoru nebo co máte vidět za obraz když tv nemá signál.

Ke klávese můžete nastavit zkratku pro rychlé spuštění aplikace – např. Youtube. Abyste to mohli udělat, spusťte požadovanou aplikaci, poté držte chvíli tlačítko “0”. Poté můžete nastavit rychlé spuštění pro klávesy 1-8 (minulé roky to šlo pro tlačítka v rozsahu 1-9). Vlastní spuštění namapované aplikace pak probíhá tak, že danou klávesu podržíte po dobu pár sekund.

LG má poměrně dobře vyřešenou nápovědu. Když jste například v menu pro nastavení zvuku, vidíte nad ním ikonu otazníku. Když ji stisknete, dostanete informace o jednotlivých položkách v menu. Dejte si však pozor na jednu věc (týká se zejména levnějších modelů). Tato nápověda je obecná, to znamená že platí pro všechny LG tv. A to znamená, že může uvádět i možnosti v menu, které vaše tv prostě nemá.

Zvuk

Zvuk mi přijde úplně stejný jako u C2. Pro nenáročné posluchače dostatečný (basy jsou znatelné, ale třeba oproti Samsungům v podobné cenově kategorii slabší), ale ti náročnější stejně zvolí nějaké externí audio řešení. Přístroj má zabudované reproduktory ve formátu 2.2 s výkonem 40 W. Za sebe doporučuji vypnout všechna AI vylepšení zvuku, která mají simulovat více kanálů atd.. V praxi spíš zvuk przní. Hlavní letošní novinkou je pak podpora formátu DTS. To znamená, že televizor ji dokáže skrze HDMI eARC port předat do externího audia zařízení které jej dokáže přehrát. Stejně to funguje i s Dolby Atmos (a Dolby Digital). 

Pokud přemýšlíte o soundbaru, tak se zkuste podívat i na LG SC9S. Tenhle soundbar LG přímo doporučuje k C2/C3. Zvuk má solidní, ale hlavně s televizí moc hezky ladí.

LG TV a sluchátka

Nové LG televize už nemají klasický sluchátkový 3,5 mm jack. První možností je samozřejmě využít Bluetooth sluchátka. Někdo však může mít kvalitní a drahá klasická kabelová sluchátka a nová se mu nechtějí kupovat. I tato situace lze řešit. Můžete využit tzv. digitálně analogového převodníku (zkratka DAC).Ten připojíte skrze digitální optický audio výstup nebo HDMI se svojí televizí a do DAC pak zapojíte sluchátka. Určitě vás napadne, kolik taková věc stojí. Ty nejlevnější stojí doslova pár stovek a ty profi mnoho tisíc. Solidní kousek seženete okolo tisícovky, pokud nejste na zvuk nároční tak i méně. Najít je můžete třeba zde.

Poté je potřeba upravit nastavení televizoru. Nejde naštěstí o nic složitého. V nastavení zvuku nastavíte „formát výstupu digitálního audia“ a v něm vyberete hodnotu „PCM„. Drobnou nevýhodou je, že vám pomocí dálkového ovladače v takovém případě nepůjde upravovat hlasitost, ale to by u sluchátek nemělo moc vadit. Většinou mají regulátor hlasitosti přímo na sobě.

Alternativy

LG C2

C2 byla (stejně jako C1, CX i další předchůdci) velice úspěšným modelem. Je otázkou, zda ji C3 dokáže v něčem překonat. Co tedy přináší C3 nového? Nepatrně vyšší jas, nová verze obrazového procesoru (opět spíše drobné zlepšení), podpora audio formátu DTS (LG ji pár let nemělo) a nová verze operačního systému webOS. LG C2 má výhodu nepatrně vyššího jasu při HDR a nižší ceny. V obou případech se jedná o tzv. evo panel. Takže rozdíl v obrazu je minimální. Pro někoho může být důležitá podpora DTS. Pokud netušíte, co ta zkratka znamená, tak to nebude váš případ. Zjednodušeně řečeno, je to formát zvuku. Některé filmy na Blu-ray, či jejich „ripy“ (verze stáhnutelné z internetu) jej používají. Takže (než dojde k vyprodání C2), je to ve většině případů otázka ceny. A tu má zatím lehce lepší C2. Ale ne o moc. 

LG B3

Řada B je vždy trochu ve stínu vyšší řady C. Přitom rozdíl mezi nimi nemusí být zásadní. Je tu rozdíl v obrazovém procesoru α7 4K Gen6 AI (u B3) a α9 4K Gen6 AI (u C3) – tento rozdíl se velmi těžko vyjadřuje exaktněji čísly, ale jsou to malé jednotky procent, které pocítíte zejména pokud hodně často sledujete video v nižší kvalitě. Dále nižší jas (B3 nemá ex OLED panel jako C3, ale má základní WOLED panel) – může vadit pokud hodně sledujete tv ve dne a máte okna na východ a jih. Ale to by muselo být opravdu hodně rušivého světla. B2 máme u příbuzných kde jsou okna částečně na jih a západ a je to opravdu bez problémů. Dále ztrácíte dva HDMI 2.1 porty (2 u B3, 4 u C3) a jeden USB port. B3 má také jen základní audio – 2.0 20 W. Hlavním důvodem úspěchu C3 je to že je jen nepatrně dražší. Ale pokud jste na hraně rozpočtu a na C3 finance nestačí, tak B3 neudělá o moc horší práci. Začátkem listopadu 2023 se C3 prodává za 30 000 Kč a B3 se prodává za 27 000 Kč.

LG G2

G2 má stejný typ panelu, ale díky dosahuje vyššího jasu díky lepšímu chlazení. Další velký rozdíl je, že G2 je určena k montáži na stěnu. A pokud k ní chcete klasický stojan, tak ho můžete koupit od LG za skoro 5 000 Kč. To jsou dva zásadní rozdíly mezi nimi. G2 je zatím pořád ještě v nabídce a stojí o dva tisíce více než C3. Pokud ji budete chtít mít umístěnou na stěně tak G2 představuje zajímavou alternativu. Ale stojan bych k ní nekupoval.

Samsung S90C

Loni poprvé Samsung se svojí S95B vstoupil do vod (QD-)OLED televizorů a tento vstup byl poměrně úspěšný i to je důvod proč má Samsung letos QD-OLEDy v nabídce už dva. A právě S90C může být relativně často konkurentem pro LG C3. Hlavní rozdíly jsou: odlišný operační systém, odlišný typ panelu a podpora DTS a Dolby Vision u Lg. Další výhoda pro LG je širší nabídka velikostí. Lg má navíc 42, 48 a 83 palců. Dolby Vision je dobrý výhoda, pokud často sledujete hodne filmů a seriálů na streamovacích službách ve vysoké kvalitě. Operační systém je odlišný, ale v obou případech na velmi vysoké úrovni. Hlavní rozdíl je tedy v typu panelu. Samsung má QD-OLED, LG má OLED panel druhé generace.

Z pohledu jasu lehce vede QD-OLED (ale záleží na typu scény), stejně tak z pohledu pozorovacích úhlů. Ty jsou i u C3 velmi dobrá, ale QD-OLED je má ještě o kousek lepší. Nicméně pro 99 % jsou i pozorovací úhly u C3 dostatečné. Pokrytí barevného spektra je skoro totožné u standardu DCI-P3, ale je zde výrazný rozdíl u Rec.2020. 74 vs 86 % ve prospěch Samsungu. Ale Rec.2020 je spíše formát budoucnosti. Zatím je v něm natočeno jen velmi malé množství filmů. Jak vidíte tak teoreticky to z pohledu parametrů vypadá výrazně lépe pro Samsung. Praxe už tak jednoznačná není. LG má o něco lepší obrazový procesor a hlavně má za mě výrazně lepší tovární nastavení barev/obrazu. Samsung má u QD-OLED přesycenou červenou barvu. Podívejte se na ten stejný záběr na LG C3 (vlevo) a Samsung S90C (vpravo).

S90C je s C3 srovnatelná. Jediná větší výhoda je pokrytí spektra Rec.2020, ale to oceníte nejdříve za pět let, možná později. A u Samsungu si musíte výrazně více vyhrát s nastavením obrazu. Tím nechci říct, ať S90C vůbec nekupujete a ani ať ji vždy před LG C3 upřednostníte. Ale kromě klasického porovnání ceny, zvažte i další faktory zmíněné v tomto srovnání. A když už jsme u těch cen, tak C3 jde začátkem listopadu koupit za 30 000 Kč a S90C jde koupit za stejné peníze.

Philips OLED818

Má stejný typ OLED panelu jako C3. Rozdíl je v operačním systému, podsvícením Ambilight a lepším tovární nastavení obrazu u LG. Zkuste před nákupem C3 prověřit cenu i tohoto modelu.

Sony A80L

Má stejný typ OLED panelu jako C3. Rozdíl je v operačním systému a Sony má lehce lepší obrazový procesor. Zkuste před nákupem C3 prověřit cenu i tohoto modelu – i když u Sony bude cena pravděpodobně výrazně vyšší. A proto pravděpodobně většina kupujících zvolí LG. V obrazu je minimální rozdíl.

Panasonic MZ1500

Má stejný typ OLED panelu jako C3. Rozdíl je v operačním systému a Panasonic má také lehce lepší obrazový procesor. Zkuste před nákupem C3 prověřit cenu i tohoto modelu – i když u Panasonicu bude cena pravděpodobně výrazně vyšší.

Doporučené nastavení obrazu

Každému z nás se líbí něco trochu jiného, takže doporučuji si chvíli s nastavením tv chvíli hrát, ať si najdete nastavení, které vám nejvíce vyhovuje. Zejména to platí pro nastavení pohybových scén, obrazového režimu a v poslední době módních „AI“ vylepšení obrazu. Také někdo může sledovat tv večer, jiný jen ve dne. Rovněž i mezi jednotlivými panely od stejného modelu mohou být rozdíly. Všechny tyto faktory ovlivňují nastavení obrazu a proto neexistuje žádné dokonalé nastavení, které jen zkopírujete a budete mít dokonalý obraz. Přesto to jako inspirace může posloužit.

  • Obraz -> Vybrat režim -> Kino / FILMMAKER MODE (pro Dolby Vision doporučuji režim kino)
  • Obraz -> Pokročilá nastavení -> Jas -> Jas OLED pixelů > 75  (zde nastavujeme fyzické světlo vydávané OLED panelem)
  • Obraz -> Pokročilá nastavení -> Jas -> Jas panelu > 53  (zde nastavujeme digitální nastavení černé barvy)
  • Obraz -> Pokročilá nastavení -> Jas -> Kontrast > 55
  • Obraz -> Pokročilá nastavení -> Pokročilá nastavení -> Čistota -> Ostrost > 0
  • Obraz -> Nastavení režimu obrazu -> Pokročilá nastavení -> Barva > 47
  • Obecné -> Úspora energie > Kroky úspory energie > vypnuto
  • Obraz -> Pokročilá nastavení -> Jas -> Automatický dynamický kontrast > vypnuto
  • Obraz -> Pokročilá nastavení -> Jas -> Mapování barevných tónů HDR > vypnuto (můžete zkusit i zapnout. Ve vypnutém stavu bude mít obraz bohatší detaily, v zapnutém budou světlé scény jasnější)
  • Obraz -> Pokročilá nastavení -> Čistota -> Super rozlišení > vypnuto (uměle zostřuje video, za cenu ztráty detailů. Má cenu zapínat jen v případě nekvalitního zdroje videa)
  • Obraz -> Pokročilá nastavení -> Barva -> Hloubka barev – 50 (znamená jak moc chcete saturované barvy. Vyšší hodnoty více saturované, menší méně saturované)
  • Obraz -> Pokročilá nastavení -> Čistota -> Redukce šumu > nízká (pokud občas sledujete video v nižší kvalitě) 
  • Obraz -> Pokročilá nastavení -> Čistota -> Redukce šumu MPEG > nízká  (pokud občas sledujete video v nižší kvalitě) 
  • Obraz -> Pokročilá nastavení -> Čistota -> TruMotion > dle vašich preferencí (Filmový pohyb – nejvíc zásahů algoritmu, ale nejméně soap opera effectu. Hladký pohyb – pravý opak. Osobně doporučuji vybrat volbu „Výběr u)
    • De-judder – zlepšuje dojem z pohybu vkládáním uměle generovaných snímků u videí do 30 snímků za sekundu (10 kroků nastavení), doporučuji hodnotu 0
    • De-Blur – dělá to stejné u videí s vyšším počtem snímků za sekundu (10 kroků nastavení), doporučuji hodnotu 10
    • OLED Motion Pro – jde o LG označení pro BFI (black frame insertion) vkládání černým snímků do obrazu za účelem zlepšení dojmu z pohybu. Nicméně dojde k výrazné ztrátě jasu a také lehkému blikání. Nedoporučuji zapínat.

Další možností nastavení obrazu je využít nového průvodce, kterého najdete v menu Obraz -> Průvodce přizpůsobením obrazu. Funguje to tak, že vám televize nabídne sadu obrázků a vy máte vybrat dva, které se vám nejvíc libí. Takových kroků je více a na konci vám tv sama nabídne nastavení obrazu o kterém si myslí, že je ideální. Určitě můžete vyzkoušet, ale mě výsledek neoslovil.

Jako alternativní postup můžete zkusit následující video, ve kterém jsou testovací vzorce obraz a pokyny která část má být jak viditelná. 

Podporované typy souborů

VideoAudio
.asf.mp3
.wmv.wav
.avi.ogg
.m4v.wma
.mp4.flac
.mov
.3gp
.3g2
.mkv
.ts
.trp
.tp
.mts
.mpg
.mpeg
.dat
.vob

Srovnání LG OLED televizí 2023

Z3 přidávám do srovnání jen pro úplnost, pokud je mi známo tak se v ČR oficiálně neprodává.

B3

C3

G3

Z3

Dostupné velikosti

55,65,77

42,48,55,65,77,83

55,65,77,83

77,88

Rozlišení

4K

4K

4K

8K

Barevná hloubka

10 bitů

10 bitů

10 bitů

10 bitů

Typ panelu

OLEDOLEDOLED (MLA kromě 83 palců)OLED (MLA)

Typ podsvícení

Local Dimming

Obnovovací frekvence

100 Hz100 Hz100 Hz100 Hz

Obrazový procesor

α7 4K Gen6 AIα9 4K Gen6 AIα9 4K Gen6 AIα9 8K Gen6 AI

Dolby Vision

anoanoanoano

Dynamické mapování tónů

anoano (Pro verze)ano (Pro verze)ano (Pro verze)

Rozšířený rozsah barev

anoanoanoano

HFR (High Frame Rate)

anoanoanoano

VRR (Variable Refresh Rate)

anoanoanoano

FreeSync

anoanoanoano

G-Sync

anoanoanoano

ALLM (Auto Low Latency Mode)

anoanoanoano

Sluchátkový výstup

nenenene

HDMI

4x (2x 2.1)4x 2.14x 2.14x 2.1

USB

2333

Nahrávání TV vysílání

anoanoanoano

Bluetooth

anoanoanoano

Apple AirPlay 2

anoanoanoano

Dolby Atmos

anoanoanoano

eARC

anoanoanoano

ARC

anoanoanoano

Podpora bezdrátových reproduktorů WiSA

anoanoanoano

Audio výkon

20 W40 W60 W60 W

Systém reproduktorů

2.02.24.24.2

HbbTV

anoanoanoano

Tuner

DVB-T2/C/S2DVB-T2/C/S2DVB-T2/C/S2DVB-T2/C/S2
Zjistit cenu

Přečtete si rádce jak vybrat nejlepší OLED televizi.

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

8.7 Total Score
Hodnocení LG OLED C3

Nemám pochyb o tom, že C3 bude letos útočit na první místa mezi prodejů mezi OLEDy. Nemá žádnou zásadnější chybu a cena je poměrně rozumná. Sice nepřináší vylepšení, ale C2 už zvolna mizí z trhu a C3 plynule přebere její místo. Všechny potěší vylepšený upscaling a část kupců i podpora DTS. Zatímco v předešlých letech řada C soutěžila primárně s ostatními OLEDy, tak od doby co Samsung zavedl QD-OLED do své produkce se jedná o dva silné protivníky. V některých ohledech vede QD-OLED (zejména S90C cenou odpovídá C3), ale doporučil bych ho spíše hráčům, zatímco C3 zase milovníkům filmů. Ale pokud máte silnou preferenci k jedné z těchto značek, tak každá z nich dokáže době zastat obě role (hry / filmy).

Kontrast
9.5
Pozorovací úhly
9.5
Barvy
8
Konstrukce
8.5
Dynamické scény
9
Funkce a výbava smart tv
8
PLUSY
  • stále výborný obraz
  • solidní dílenské zpracování
  • excelentní pro sledování večer nebo tmavší místnosti
  • meziročně vylepšený upscaling
  • bohatá výbava
  • podpora DTS je zpět
MÍNUSY
  • dálkový ovladač působí lacině
  • oproti loňsku se navýšila cena
Přidejte váš dotaz nebo recenzi  |  Hodnocení lidí

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

19 Comments
Všechny Nejpřínosnější Nejlepší hodnocení Nejhorší hodnocení Přidejte váš dotaz nebo recenzi
  1. Dobré ráno,
    už je to v pořádku, už tam to celkové hodnocení je, díky. Jinak není vůbec zač.

  2. Dobrý den,
    vidím, že poslední aktualizace recenze LG OLED C3 proběhla dokonce tento měsíc, ale stále zde chybí to nejdůležitější: proč postrádáme celkové hodnocení LG OLED C3?

    • Dobrý den,

      zkuste to teď, zkusil jsem článek znova uložit, hodnocení by mělo být viditelné. Nejspíš nějaký bug – každopádně moc díky za upozornění!

  3. Odpovědět
    František Vybíral 23/02/2024 at 10:50

    Bod 2 – Varianty LG C3. Chtěl bych podotknout, že rozdíl mezi LG OLED C31LA a LG OLED C32LA je pouze v tom, že LG C32LA má v dálkovém ovladači funkci NFC pro bezdrátové připojení.

  4. Dobrý den. Na LG-store jsem objevil LG OLED55CS. Se slevou vyjde na 25 491 Kč. Nemohu se nějak dopátrat, jaký je rozdíl od LG OLED55C31.
    Děkuji moc za radu…..

    • Dobrý den,

      model CS je taková libůstka od LG na zákazníky. Číslo obvykle znamená rok, ale v tomto případě to tak není, protože je místo něj písmeno S. CS je něco mezi C1 a C2. Má panel z C1, ale zároveň má obrazový procesor z C2. Tudíž lehce horší než C2 nebo C3.

  5. Dobrý den,

    obracím se na Vás s prosbou o Váš názor. Nemůžu se rozhodnout kterou z těchto TV vybrat: 65″ LG OLED65G2 vs. 65″ LG OLED65C32, cena je teď stejná. Primárně k sledování filmů od NETFLIX večer.

    Odkaz porovnání: lgshop.cz/porovnani-produktu/4259-3737

    Děkuji

  6. Dobrý den, kdysi jsem si koupil televizi Samsung UE46H7000ST a od té doby jsem přestal sledovat trendy ve vývoji. Televize mi nyní dosloužila a díky Vašim recenzím a článkům se zase začínám orientovat, za což Vám patří veliké poděkování. Chtěl jsem se zeptat, rozhoduji se mezi televizí LG OLED48C22 nyní v akci za ca. 20.700,- Kč a televizí LG OLED48C32 za 27.000,- Kč. Prosím můžete mi poradit jakou by jste doporučil, když nemohu mít větší než 48 palců, televize bude na klasické sledování přes Magenta TV spíše ve večerních hodinách, hlavně sport a také se bude hodně využívat na Xbox X. Slunce na ni svítit přímo nebude a peníze nejsou úplně na prvním místě. Jsem celoživotní zastánce značky Samsung, avšak vzhledem k úhlopříčce 48 palců tak QLED zřejmě padá že (43 je málo), nebo byste raději zvolil nějaký Samsung? Velice Vám děkuji za Váš názor

    • Dobrý den,

      v kontextu ceny bych bral u LG loňský model, tj. C2. Rozdíl v obraze minimální, v ceně skoro 1/4 dolů. S ohledem na sledování zejména ve večerních hodinách a Xbox si myslím, že budete spokojen. U QD-OLED bohužel menší velikosti nejsou, takže Samsung by připadal v úvahu jen v menší velikosti. A to za to myslím nestojí.

  7. Dobrý večer, rychlý dotaz.
    LG OLED55C3 za 26.100 kč vs G2 za 24.300 kč. Docela se kloním ke G2. Že je G2 bez stojanu a o DTS také vím a zvuk zatím pro mne není překážkou. Zvuk zatím stejně bude pouze z TV, tam by mohla být mírně lepší G2. Dle Vašich recenzí vím, že obraz bude téměř totožný. Na televizi nespěchám, ale přijde mi, že už se ceny série C3 moc dolů neposunou a nevím, zda se třeba úplně nevyprodají, než naběhne nová modelová řada, asi C4.
    Předem děkuji.

    • Dobrý den,

      s nevýhodami u G2 jste obeznámen, takže pokud se vám líbí proč ne. Výprodeje C3 bych se zatím nebál. C4 se dostane na trh okolo března, C3 se může doprodat kdykoliv od dubna po konec roku. Tam je to vážně věštění z koule. Nicméně věřím tomu, že cena u C3 ještě o pár tisíc může spadnout.

  8. „A díky letošní (znovu zavedené) podpoře zvuku ve formátu DTS jsou na tom podobně i audio formáty.“
    To neni mozny vratilo se dts, ktery je porad tak dulezity!!! Mam C1 a tohle mi tam chybi.
    Ma dts i A3 nebo B3 rada?

  9. Dobrý den,
    nejprve vyjadřuji respekt k tomu co děláte a k přehledu v tomto segmentu.
    Jednoduchá otázka. Mohu koupit C3 nebo B2 s asi 5tis rozdílem. Stojí Céčko za tyto peníze navíc, nebo nikoli. Televize jen na netflix a velmi občas.

    • Dobrý den,

      těžko to nějak exaktně měřit. Jestli to chápu správně televizi moc často nesledujete a pouštíte si na ní výhradně Netflix (obecně obraz ve vyšší zdrojové kvalitě). Zamyslel bych se jak moc chcete mít „top“ obraz, nebo zda vám stačí lehce „horší“. Také zda potřebujete vyšší jas u evo panelu. Sledujete často tv ve dne? Máte doma hodně světla/slunce? A poslední faktor jsou peníze? Je pro vás 5 000 Kč málo peněz? Pokud si na všechny nebo většinu otázek odpovíte ne, zůstal bych u levnějšího modelu a naopak.

      • Děkuji za radu. Koupil jsem C3 a rovnou i LGSC9S. Spolu je to krásné kombo. Televize super, se zvukovou lištou si člověk musí hodně vyhrát, aby byla k jeho spokojenosti.
        Naštěstí je zde slušná aplikace, která to umožní.
        Přeji ZDAR.

    Přidejte váš dotaz nebo recenzi

    Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

    Covybrat.cz
    Logo