út., 14. listopad 2023 23:34

Svatý Martin opět zavítal do Jihlavy

Průvod doprovázející Jihlavou svatého Martina Průvod doprovázející Jihlavou svatého Martina Zdroj: Aneta Skořepová
Jihlava – Jako každý rok, tak i letos v sobotu 11. 11. 2023 zavítal do Jihlavy svatý Martin se svým tradičním průvodem. Součástí oslav byl také celodenní program a dobročinná sbírka.

Doprovodný program na Masarykově náměstí započal symbolicky v 11:11 otevíráním svatomartinského vína. Kromě divadelníků a živé hudby se na náměstí nacházel i jarmark, kde si lidé mimo jiné mohli koupit i martinské rohlíčky, z jejichž prodeje šly peníze charitativní organizaci Adapta, která pomáhá lidem s mentálním postižením. Tato sbírka byla pořádána Oblastní charitou Jihlava. „V minulém roce se Charitě povedlo vybrat téměř 50 tisíc korun a věřím, že letos tuto částku minimálně zdvojnásobíme. Svatý Martin je symbolem dobročinnosti,“ řekl Vojtěch Kolář z asociace Brána Jihlavy, která celou akci organizuje. 

Samotný průvod, který byl hřebem celé akce se uskutečnil v pět hodin. Zúčastnilo se ho přes dvě stě účastníků, mezi nimiž byli muzikanti, komedianti, selky nebo obrovské loutky. Hlavní postavou byl však symbolický svatý Martin, který Jihlavou projel na bílém koni, doprovázený městskými radními. Trasa byla tento rok delší, aby vynahradila čtyřletou pauzu, kterou přinesla pandemie covidu. „Díky delší trase má možnost vidět svatého Martina a jeho doprovod zblízka a v co největší pohodě ještě více lidí,“ zmínil se Kolář. Celá akce byla pak ukončena slavnostním ohňostrojem. 

Tato listopadová tradice navazuje na dávné legendy z Jihlavy a okolí. Kdy podle pověsti do města přijel svatý Martin na svém bílém koni a žádal po kováři u městské brány nové podkovy. Kovář si za svoji práci žádal tři groše, ale Martin měl jen dva, protože zbytek rozdal chudým. Poručil tedy svému koni, aby kováři vrátil, co nemůže zaplatit. Na zem před kováře tak dopadla jedna podkova, čehož se kovář zalekl a na usmířenou pozval jezdce na večeři. Jeho žena na paměť této události upekla koláče s mákem a dala jim tvar podkovy. Proto se na svatého Martina pořádá v Jihlavě nejen průvod, ale pečou se i svatomartinské rohlíčky.

Zobrazeno 229 krát
Naposledy upraveno: st., 15. listopad 2023 10:46
Pro psaní komentářů se přihlaste