Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zkrocení zlé ženy nabídne tentokrát divadlo v baletním provedení

Liberecké Šaldovo divadlo uvede ve státní svátek, v pátek 17. listopadu, premiéru slavné komedie Williama Shakespeara, Zkrocení zlé ženy. Příběh podivného manželského páru tentokrát budou mít diváci možnost vidět ztvárněnou pohybem prostřednictvím choreografie šéfky libereckého baletního souboru Mariky Mikanové.

Baletu se podařilo zachovat humorného ducha literární předlohy a slibuje působivé taneční i herecké výkony v doprovodu energické hudby Dmitrije Šostakoviče. Nedílnou součástí celkového tanečního zážitku bude promyšlená scénická výprava Aleše Valáška. Na fascinující podívané se vydatnou měrou podílejí hlavní protagonisté Nuria Cazorla García a Michal Kováč. 

Mikanová poprvé zpracovala pro tanečníky Shakespearův příběh už v roce 2018 pro soubor v Ústí nad Labem. Libereckému souboru však ušila zcela novou choreografii tak říkajíc na míru. Scénu a hudební koláž si vypůjčila ze svého prvního uvedení. Do hlavních rolí obsadila osvědčené sólové tanečníky, kteří v sobě díky této příležitosti objevili i nevídaný potenciál.

Nuria je temperamentní tanečnice, která dovede zaujmout. Umí se v okamžiku hladce proměnit z fúrie na milou a vstřícnou ženu. A Michal je přemýšlivý, charismatický tanečník, který si s rolí Petruccia hraje a přináší obraz pohodového muže. Je výhra mít v týmu takové umělce,” říká Marika Mikanová.

Dynamická komedie pobaví a jednoduchý děj oslov diváky všech generací. Balet je záměrně ponechán ve stylizaci odlehčené renesance. Hlavní téma se točí kolem zcela obvyklé renesanční praktiky, kdy se manžel snaží svou ženu přetvořit k obrazu svému.

V dnešní emancipované době si už nedovedeme představit takový model a domnívám se, že se ani do jiné doby nehodí. Nejtěžším úkolem bylo vybalancovat hranice tehdejších a současných představ tak, aby zpracování nepůsobilo nepatřičně. Příběh by měl připomenout, jak zásadní je být si navzájem respektujícími a podporujícími partnery,” doplňuje zásadní poselství díla režisérka.

Premiéra se odehraje 17. listopadu, druhá pak 19. listopadu, obě na scéně Divadla F. X. Šaldy v Liberci.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Dančevský, DFX Šaldy

Štítky premiéra, balet, Divadlo F. X. Šaldy, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkrocení zlé ženy nabídne tentokrát divadlo v baletním provedení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.