Časy se mění! Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii Korzo Národní promění už podesáté Národní třídu v Praze v centrum kulturního dění

15. listopad 2023

17. listopad se na pražské Národní třídě opět ponese ve znamení bohatého programu. Oslavy, známé jako Korzo Národní, se letos konají už podesáté a návštěvníkům nabídnou třeba živé podcasty, debaty, koncerty, výstavy, divadlo nebo tradiční Havlův obývák.

„Časy se mění je podtitul letošního desátého ročníku Korzo Národní. To číslo deset je v tom důležité, protože se díváme nejen na těch třicet čtyři let od sametové revoluce, ale i na těch deset let. V rámci Díky, že můžem a Korza Národní nechceme jen vzpomínat, ačkoli je to nejdůležitější součást našich aktivit, ale chceme se koukat na současnost a budoucnost a v našich aktivitách a programu reflektovat současné celospolečenské výzvy, problémy, atd.,“ říká výkonný ředitel spolku Díky, že můžem Jan Hlaváček. 

Pro nás je deset let jen začátkem.
výkonný ředitel spolku Díky, že můžem Jan Hlaváček

Korzo Národní – sbor

Oslavy trvají celý týden

Program oslav se nekoná pouze v pátek, ale už od 11. listopadu probíhá tzv. Týden svobody. Co se během tohoto týdne koná? „Pokusili jsme se během tohoto týdne propojit pražské kulturní a vzdělávací instituce, které ve své nabídce už mají různá představení, debaty, přednášky, výstavy… zkrátka jakékoli akce, které spojují témata svobody, demokracie nebo lidských práv v tom nejširším kontextu. Pro nás je to cesta, jak témata, která rezonují, dostat i do týdne před 17. listopadem,“ říká programová manažerka spolku Díky, že můžem Ester Valtrová. Celý program Týdne svobody naleznete ZDE

Korzo Národní – státní hymna

Modlitba pro Martu s videomappingem

Tradiční pietní akty se odehrají na balkónu Paláce Metro, ze kterého zazní ve 13 hodin česká hymna v podání Annamarie d’Almeidy. V programu nechybí ani hymna sametové revoluce – Modlitba pro Martu. Přesně v 17.11 ji zazpívá Hana Holišová a její zpěv letos doprovodí živě malovaný videomapping už od 17.00. 

Korzo Národní – živě malovaný videomaping

„V letošním roce jsme se spojili s výtvarnicí Frances Sanders, která je pověstná tím, že videomapping připravuje na místě naživo a skutečně dokresluje ten obraz jako takový. Tématem videomappingu bude kromě toho, že chceme podpořit Modlitbu i dalším obrazem, výlet do budoucnosti, do následující generace, do toho, jak další generace ponese odkaz 17. listopadu a hodnoty a myšlenky, které jsou s tím spojené,“ dodává Ester Valtrová.

Svoboda pomáhat

Oslavy 17. listopadu začnou už v 10 hodin na Národní třídě sametovým brunchem, jehož výtěžek půjde matkám samoživitelkám, které podporuje organizace Fandi mámám. Účast Fandi mámám ale neznamená jen brunch. „Ve speciální budce si můžete poslechnout konkrétní příběh maminky samoživitelky z našeho projektu, a tím se seznámit s tím, co samoživitelky v dnešní době zažívají, co je trápí, proč je potřeba upozorňovat na problematiku samoživitelství a proč jim pomáháme,“ říká spoluzakladatelka organizace Fandi mámám Petra Květová Pšeničná.

Korzo Národní

Obývák Václava Havla letos zavzpomíná na osobnost Olgy Havlové k příležitosti jejích nedožitých 90. narozenin. Dismanův rozhlasový dětský soubor Českého rozhlasu připravil speciál podcastu Děti se ptají. Co konkrétně návštěvníky a návštěvnice čeká? A má akce co nabídnout i rodinám s dětmi? Poslechněte si celý rozhovor Dany Kopečkové s výkonným ředitelem spolku Díky, že můžem Janem Hlaváčkem, programovou manažerkou spolku Ester Valtrovou a spoluzakladatelkou organizace Fandi mámám Petrou Květovou Pšeničnou.

Korzo Národní – pieta
autor: nav
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.