Blues Alive zahájili přední bluesmani, festival se odehrává na dvou scénách

foto Ilustrační foto - Pianista, varhaník a zpěvák Anthony Geraci and The Boston All-Stars vystoupili na 26. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Blues Alive, 17. listopadu 2022, Šumperk.

Šumperk - Vystoupení předních bluesmanů z Velké Británie, USA, ale i Španělska otevřela dnes mezinárodní festival Blues Alive. V Šumperku je mohou až do soboty poslouchat milovníci blues na dvou scénách, kde se postupně prostřídají hvězdy, jako je americký kytarista a trojnásobný držitel posledních Blues Music Awards Tommy Castro, kytarista, bendžista a mandolinista Alvin Youngblood Hart nebo saxofonista a zpěvák Jimmy Carpenter, sdělili ČTK pořadatelé.

Letos pro návštěvníky připravili i organizační novinky, rozšířili například loni zavedený model dvou střídajících se pódií. Jam Stage povýšili na plnohodnotnou festivalovou scénu, na které vystupují i výrazní zahraniční interpreti, uvedl jeden z organizátorů Štěpán Suchochleb. Jako první tam dnes večer vystoupila španělská skupina Noa & The Hell Drinkers řadící se k špičkové evropské blues, kterou vystřídala původem španělská kytaristka Kara Graingerová.

Diváky u hlavní scény Main Stage ze zahraničních hvězd jako první rozehřál britský bluesman, kytarista, zpěvák Krissy Matthews, kde ho vystřídal saxofonista Jimmy Carpenter, který do Šumperka tentokrát dorazil i v roli zpěváka a autora repertoáru. Závěrečnou tečku za dnešním pořadem zde udělá turné hudebníků Chicago Blues Festival.

Podle ředitele festivalu Vladimíra Rybičky zařadili letos pořadatelé do festivalu velké americké bluesové hvězdy, u kterých jde o jejich první koncert v tuzemsku, nebo naopak návraty s jinou sestavou či programem. Například po 27 letech od prvního koncertu v ČR se v pátek na hlavní scéně objeví americká legenda blues, funku a hip hopu G. Love & Special Sauce, ve stejný den zde bude hrát kytarista, bendžista a mandolinista Alvin Youngblood Hart,v sobotu sem zamíří americký bluesový zpěvák Robert Finley či americký kytarista Tommy Castro s The Painkillers.

Také letos nabídne festival fanouškům jednorázový projekt, tentokrát v sobotu koncertně oslaví osmdesáté narozeniny dvou velikánů světového rocku a blues Micka Jaggera a Keithe Richardse. Poctu připravuje kytarista, zpěvák a producent Honza Ponocný, který k ní přizval přední hudebníky české scény - Davida Babku, Jakuba Zomera, Jakuba Vejnara a Martina Kopřivu. "Nepůjde o revival The Rolling Stones, ale především o představení jejich autorského mistrovství na skladbách ze sólových alb obou frontmanů. Speciálním hostem koncertu pak bude izraelsko-americká zpěvačka Mikey Arielová," uvedl dramaturg festivalu Ondřej Bezr.

Blues Alive je největší mezinárodní festival svého žánru ve střední Evropě. Za 27 let existence se podle pořadatelů propracoval k pozici světově uznávané přehlídky, respektované i v kolébce bluesové hudby, v USA.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď