Budějovická radnice otáčí. Dům umění chce opravit, stejně jako letní kino

  12:00
Rekonstrukce domu na náměstí Přemysla Otakara II., kde sídlí Galerie současného umění a architektury, se odkládat nebude. Podle zpracovaného projektu má stát 70 milionů korun. Českobudějovická radnice nyní řeší, jak budovu víc využít.

Dům umění (vpravo od hotelu Dvořák) stojí blízko radnice na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Více než 600 lidí podepsalo otevřený dopis primátorce Českých Budějovic. Vyjádřili tím znepokojení nad investičními prioritami radnice. Ta chtěla zrušit kompletně připravený projekt na rekonstrukci Domu umění na náměstí Přemysla Otakara II. a nahradit ho opravou letního kina Háječek.

K boji za záchranu projektu se připojila i Česká komora architektů a více než dvacet renomovaných umělců z celého světa.

„Dům umění je neřešeným problémem města již téměř tři desítky let. Jeho oprava má vrátit budově důstojný vzhled i kulturní funkce, o které přišla v devadesátých letech. Tímto dopisem chceme vyzvat k přehodnocení situace, k zachování mezinárodně uznávané galerie a k podpoře rekonstrukce a funkčnosti důležitého kulturního místa ve středu města Českých Budějovic,“ stojí v dopise, který zveřejnil Jiří Ptáček, člen výboru Spolek Skutek.

Jeho úsilí nebylo marné. Budějovická radnice své investiční plány přehodnotila a hledá způsob, jak úspěšně dokončit opravu domu, ve němž sídlí i prestižní Galerie architektury a současného umění. Radnice však popírá, že by v tom měl zmiňovaný dopis větší vliv.

„V koalici bylo několik kolegů, kteří projekt od začátku podporovali. Začali jsme o rekonstrukci uvažovat mnohem dříve, než se spustila vlna hysterie a na radnici začaly chodit dopisy,“ uvádí náměstek primátorky Petr Maroš. Doplnil, že největší problém, který koalice s připraveným projektem měla, byla nedomyšlenost jeho využití.

„Projekt byl stejně jako v případě KD Slavie připravený špatně. Hrozilo nám, že zde budeme mít další budovu, u které nebude jasné, k čemu bude sloužit. Není možné, aby v Domě umění sídlily městské kanceláře,“ domnívá se Maroš.

Má být součástí kulturní čtvrti

S tím nesouhlasí opoziční zastupitel Juraj Thoma, který stál u vzniku celého projektu. „Je ucelený a počítá s informačním centrem, galerií, prostory pro edukaci a kancelářemi odboru kultury. Tak byl navržený a tak by se měl dokončit. Obávám se tvořivosti zastupitelů, kteří do projektu na poslední chvíli zasáhnou a tím ho celý poškodí,“ varuje.

Thoma také připomněl význam celého projektu a jeho důležitost pro budějovickou kandidaturu na Evropské hlavní město kultury (EHMK) pro rok 2028.

„Naše přihláška pro EHMK 2028 porotě představila takzvaný kulturní ostrov. Jde o nově vznikající kulturní čtvrť na soutoku dvou řek, která má sjednotit deset různých kulturních institucí. Mezi ně patří i právě přestavovaný kulturní dům Slavie, zrekonstruovaný Dům umění a nová budova Alšovy jihočeské galerie,“ popisuje.

Oprávněné obavy o využití nových prostorů potvrzuje i kurátor galerie Michal Škoda, který za rekonstrukci domu dlouhodobě bojoval a v instituci působí už od jejího založení před 26 lety. „Problém využití horních pater bylo důležité vyřešit. Sám jsem městu předložil několik návrhů, které se ale nesetkaly s kladnou reakcí,“ přidává Škoda.

Prestižní galerie sídlí v domě hrůzy, její význam město stále opomíjí

První návrh se dle jeho slov týkal odboru hlavního architekta. V tom druhém šlo o rozšíření prostorů pro edukaci, která v galerii funguje i za současného stavu.

„Poslední návrh pak vzešel od samotných politiků. Zněl opravdu zajímavě a já doufám, že se ho podaří provést. Vše je ale zatím u prvních jednání a je tak příliš brzy na zveřejnění jakýchkoli podrobností,“ naznačuje.

Českobudějovická radnice své dřívější rozhodnutí o zrušení projektu odůvodňovala nedostatkem financí a upřednostněním rekonstrukce letního kina Háječek. V současnosti to ale vypadá, že město se pustí do obou projektů současně.

„Zatím ještě řešíme projekční část opravy letního kina. Rádi bychom ale dokončili oba zmíněné projekty,“ přibližuje Maroš.

Náměstek primátorky doplnil, že zatím není jasné, zda radnice zahájí práce na opravě budovy za přibližně 70 milionu korun již v příštím roce. Vše se však bude muset naplánovat tak, aby stavba byla dokončená v roce 2028, kdy se Budějovice stanou Evropským hlavním městem kultury.