V Litoměřicích začaly práce na rozšíření hřbitova. Novým kolumbáriím ustoupí zahrádkářská kolonie

16. listopad 2023 13:12

V Litoměřicích začalo rozšiřování tamního hřbitova. Důvodem je nedostatek hrobových míst. Další kolumbária a vsypová loučka vzniknou na místě bývalé zahrádkářské kolonie. Stavební firma teď musí nejdřív prostřednictvím kopaných sond vytyčit přesnou trasu plynovodu. Potom začne samotná stavba nové hřbitovní zdi.

„Teď se bude v místech, jak končí ty zahrádky, dělat nová ohradní zeď. Tady v té staré zdi se udělají dva prorazy, kudy se bude chodit, a tak se hřbitov rozšíří,“ ukazuje investiční technik Ladislav Pošík, kudy povede nová hřbitovní zeď.

Ještě předtím ale musí zhotovitel vyznačit přesnou trasu plynovodu. „Budeme provádět kopané sondy, protože tu zeď budeme stavět na hranici ochranného pásma stávajícího plynovodu, který je v plastu, a jehož trasu nešlo vytýčit,“ dodává Pošík.

Mezitím už se do práce pustili dělníci, kteří pracují na novém administrativním zázemí pro Správu hřbitova.

„Do koce roku by mělo být dokončeno rozšíření toho administrativního zázemí, to je asi za 1,4 milionu. Vznikne tam kancelář, bezbariérový vstup,“ přibližuje místostarosta z hnutí Naše Litoměřice Petr Panaš. Dalších 2,5 milionu korun bude stát rozšíření samotného hřbitova.

Novým plánovaným kolumbáriím musela ustoupit tamní zahrádkářská kolonie. „Do poslední chvíle to bude uzamčené a v momentě, kdy k tomu místu pokročí stavební práce, tak se to odemkne, zlikviduje a začne se se stavbou té zdi,“ dodává Panaš.

Poslední práce na úpravách hřbitova mají být hotové koncem dubna příštího roku.

Spustit audio

Související