Hlavní obsah

Konečně zpátky k fotbalu! Díazův otec byl propuštěn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sága únosu otce kolumbijského útočníka Luise Díaze je u konce. Luis Manuel Díaz, který byl 13 dní držen místní guerillou v džungli, byl nyní po intervenci místní správy opět propuštěn. Hvězda Liverpoolu využila reprezentační přestávku k jejich opětovnému setkání.

Foto: Colombia Football Federation, Reuters

Luis Díaz se setkal s otcem poprvé od jeho únosu v kolumbijské džungli.

Článek

Otec Díaze Luis Manuel a jeho manželka Cilenis Marulandová byli uneseni levicovou guerillovou skupinou ELN pod pohrůžkou střelnou zbraní 28. října. Žena byla rychle propuštěna, nicméně Díazův otec zůstal v zajetí a odvlečen do džungle. Skupina podmiňovala propuštění „zárukami bezpečnosti“ od kolumbijské vlády.

Krátce po zajetí se do záchranné operace vložila vláda, policie i vojsko. Únosci, kteří chtěli vyjednávat o podmínkách příměří se státní správou nato vydali prohlášení kritizující postup vlády i rozmístění elitních vojáků v okolí jejich teritoria. V prohlášení také stálo, že tyto akce propuštění jenom oddálí, a že Díazovu otci nemají v úmyslu nijak ublížit. K únoscům následně veřejně promluvil i druhý syn Luise Manuela Lucho s výzvou k propuštění.

To se nakonec stalo po 13 dnech nesvobody. Rebelové ho doručili do rukou vládních činitelů a Díaz byl z místa odvezen helikoptérou. Po příletu do bezpečí promluvil o svém martyriu a popsal, že tyto hororové zkušenosti by nepřál ani svém nepříteli. „Naštěstí únosci nic nechtěli a všechno proběhlo legálně. Nikomu bych nepřál být v takové situaci nahoře v horách, ve které jsem byl já,“ konstatoval Luis Manuel Díaz.

„Jeli jsme dlouho na koni, bylo to opravdu těžké, spousta hor, neustále pršelo. Nemohl jsem téměř spát, bylo to 13 dní bez spánku. Stále nerozumím, proč jsem vlastně byl unesen. Lidé z guerilly mi řekli, že nemám s nikým problém a abych byl klidný, že se mi nic nestane. Věděli o mé komunitní práce ve vesnici,“ svěřil se hráčův otec.

Kolumbijský fotbalista nyní využil reprezentační přestávky a zápasy svého národní týmu v kvalifikaci o MS proti Brazílii a Paraguay a přátelského zápasu s Mexikem k opětovnému shledání s otcem. Kolumbijská fotbalová federace zachytila shledání na svých fotkách. „Měl jsem příležitost ho pozdravit už před ligovým zápasem v Anglii a byl opravdu šťastný, že jsem zpátky u rodiny,“ dodal Luis Manuel Díaz.