Milan Kajínek

16. 11. 2023

Analytický komentář

Invaze vojsk Ruské federace na Ukrajinu vyvolala celosvětové napětí mezi Ruskem, EU, USA, Čínou a zbytkem světa. Uprostřed rostoucího napětí bylo vyhozeno do povětří vedení plynovodů Nord Stream. Kdo to udělal? Dodnes se k sabotáži nikdo nepřihlásil a můžeme analyzovat pouze dostupná fakta, která tu a tam překrývají různá prohlášení, zatajování informací nebo teorie.

Skutečně bizarní skutečností je, že namísto světových vlád, které by měly zveřejnit podrobná vyšetřování, se v posledních letech do „vyšetřování“ zapojují média. Ale je pravdou, že i ve vyšetřování jiných závažných zločinů se angažují novinářské investigativní týmy, protože se jedná o téma vysoce citlivé pro vlády a předpokládá se dopad mezinárodního významu, ohrožení ekonomických nebo diplomatických styků nebo uvolnění utajovaných informací.

Švédsko odmítlo prozradit, co zjistilo při vyšetřování úniků z plynovodů Nord Stream a nezúčastnilo se mezinárodního vyšetřování. Odvolalo se při tom na národní bezpečnost. Nord Stream 2 byl v době sabotáže neaktivní. Přerušené byly v té době i dodávky přes Nord Stream 1.

Poslední z teorií, s níž přišla německá média, je údajná akce šesti „sabotérů s falešnými pasy“, kteří si měli dle vyšetřovatelů několik dní před útoky najmout v přímořských lázních na pobřeží Baltského moře plachetnici s názvem, „Andromeda“. Teorii o úspěšném a krajně obtížném potápěčském manévru zveřejnily německý deník Der Spiegel a stanice ZDF.

Před pár dny nahrál této teorii deník The Washington Post, když zveřejnil zprávu o tom, že podle výsledků jeho vyšetřování vedou stopy k vyznamenanému plukovníkovi ukrajinských jednotek pro speciální operace Romanu Červinskému (48 let).

Je třeba také zmínit, že The Washington Post se spojil při vyšetřování s německým deníkem Der Spiegel, který v srpnu 2023 přišel s teorií, že plynovod vyhodila do povětří skupina nájemců plachetnice, která se po výbuchu plynovodu Nord Stream pravděpodobně přesunula na Ukrajinu.

Podle článku zpravodajského kanálu NTV experti Spolkového kriminálního úřadu a Spolkové policie mimo jiné vysledovali IP adresy členů této skupiny, které ukazují, že se na území Ukrajiny nacházeli před pronajmutím plachetnice a po výbuchu Nord Streamu.

Tato tvrzení, která podpírají detaily získané od státních vyšetřovacích služeb, směřují k jasnému závěru. Plynovod vyhodila do povětří skupinka lidí pobývajících na Ukrajině. Tedy pravděpodobně Ukrajinci, a státní vyšetřovací služby jistě znají jejich identitu, protože pokud dokáží dohledat jejich IP adresu nebo telefony, není již příliš obtížné zjistit i jejich identitu.

(Kremlin.ru / CC BY 4.0)

Kdo vybudoval Nord Stream
Ruský státní plynárenský konglomerát Gazprom vlastní 51 % Nord Streamu. Západní energetické společnosti, včetně těch z Německa, Francie a Nizozemska, jsou partnery a do projektu investovaly miliardy. Ukrajina si dlouhodobě stěžovala, že Nord Stream umožní Rusku obcházet ukrajinské potrubí, čímž Kyjev přijde o obrovské příjmy z tranzitu. Výstavba plynovodu Nord Stream 2, který měl zdvojnásobit množství plynu, jež by Rusko mohlo do Německa posílat, byla dokončena v září 2021.

Obvinění stojí na prohlášeních, Červinskij říká, že to neudělal

Deník The Washington Post ve svém titulku přímo tvrdí: „Ukrajinský vojenský důstojník koordinoval útok na plynovod Nord Stream“. Novinářům je jistě známo, že takovéto tvrzení je třeba podepřít skálopevnými a neotřesitelnými důkazy. Mnohdy je velice obtížné do poslední chvíle rozhodnout, zda se něco skutečně stalo, či nikoliv a kdo to skutečně spáchal.

Už v podnadpise ale Post ustupuje z rezolutního tvrzení o jeho vině a uvádí: „Roman Červinskij, plukovník ukrajinských sil pro speciální operace, byl nedílnou součástí drzé sabotážní operace, tvrdí lidé obeznámení s jejím plánováním.“ Proč v nadpise deník definitivně potvrzuje a nepřiznává, že se jedná o něčí tvrzení, není jasné.

A kteří to jsou lidé? Post píše pouze „podle úředníků na Ukrajině i jinde v Evropě“. Tedy neodtajnil své zdroje, což vytváří otázku –⁠ proč nechtějí být v médiích citováni a jak důvěryhodné zdroje to jsou, že na jejich tvrzení Post zakládá definitivní závěry a konečný rozsudek uvedený v nadpise?

Dále se dozvídáme, že Červinskij prostřednictvím svého advokáta jakoukoli roli v sabotáži plynovodů popřel. „Všechny spekulace o mém zapojení do útoku na Nord Stream jsou šířeny ruskou propagandou bez jakéhokoli opodstatnění,“ uvedl údajně Červinskij v písemném prohlášení pro americký deník The Washington Post a německý časopis Der Spiegel.

Washington Post dále vysvětluje, proč utajil identitu svých zdrojů z Ukrajiny a tento text si zapamatujte, protože se mu budeme věnovat podrobněji níže: „Mluvili pod podmínkou zachování anonymity, aby mohli hovořit o citlivých detailech bombového útoku, které napjalo diplomatické vztahy s Ukrajinou a vyvolalo námitky ze strany amerických představitelů.“

Pokud to tedy shrneme, závěry „vyšetřování“ deníku Washington Post stojí na prohlášeních určitých zdrojů. Někteří lidé údajně „obeznámení s operací“ tvrdí, že Červinskij sabotáž řídil. A nejen to. Post dále tvrdí, že Červinskij nejednal na vlastní pěst, ale přijímal rozkazy od vyšších ukrajinských představitelů, kteří podléhali velení generála Valerije Zalužného, nejvyššího ukrajinského vojenského důstojníka.

Post dále naznačuje, že ukrajinská vláda a armádní jednotky nejednají vždy ve shodě a že dochází k jednání na vlastní pěst. Mluvčí ukrajinské vlády se k Červinského účasti nevyjádřil. „Červinského role ilustruje složitou dynamiku a vnitřní rivalitu válečné vlády v Kyjevě, kde je ukrajinská rozvědka a armáda často v napětí s politickým vedením,“ píše Washington Post.

Nyní se pojďme chvíli věnovat proveditelnosti údajné operace a později také tomu, že Červinskij nedávno veřejně kritizoval ukrajinského prezidenta Zelenského a byl zatčen.

Proveditelnost sabotážní verze deníku Spiegel

Podle deníku Spiegel, který se odkazuje na své „konzultace s odbornými kruhy“ mohla být sabotáž provedena potápěči, kteří mohli z plachetnice lokalizovat trasu potrubí, na místě se ponořit a umístit časované nálože. Taková operace ovšem nemohla být vzhledem k bouřlivému vlnobití v tom období „nic pro amatérské námořníky ani pro amatérské potápěče“.

Společný výzkumný tým reportérů ZDF/Spiegel uvádí, že trajektorie plavby plachetnice Andromeda mohla směřovat z přímořských lázní Warnemünde do přístavu Wiek na ostrově Rujána, kde by teoreticky mohli vyzvednout nálože. Asi o deset dní později mohla loď zavítat na dánský miniostrov Christiansø severovýchodně od Bornholmu a „křižovat kolem místa činu“.

Spiegel s odkazem na odborné kruhy nastínil možnou „nejpravděpodobnější variantu“ scénáře potápěčského útoku. „Potápěči mohli připevnit příslušné výbušné nálože pod vodou v době, kdy si jich nevšiml řídký lodní provoz, poté, co posádka lodi nastavila bóje nad souřadnice plynového potrubí.“ Po umístění náloží se mohli vrátit přes Wiek do lázní Warnemünde.

Do teorie o časovaném výbuchu přišla v lednu 2023 zjištění Spolkového kriminálního úřadu, který nechal plachetnici Andromeda prozkoumat forenzními techniky. Na stole v kabině byly podle informací ZDF nalezeny stopy Oktogenu. Jedná se o velmi silnou trhavinu označovanou také zkratkou HMX (z anglického High Melting Explosive).

Podle námořního experta Görana Swisteka by k odpálení potrubí stačilo asi 40 kilogramů HMX „na jedno místo výbuchu“. Tedy jde zhruba o přibližně osmdesátikilový náklad.

Expert však pochybuje o tom, že by tak velké množství výbušniny získala nějaká nezávislá skupina bez použití státních zdrojů nebo vojenských zásob, uvedl Swistek.

Bývalý bojový potápěč Bundeswehru Jens Höner nastínil možné technické provedení ponoru. Podle něho je prakticky proveditelné umístit nad lokalizované místo na hladině bójku a připevnit na ni zatížená lana. Pomocí zatížených lan se mohou potápěči dostat k vytyčenému cíli, plynovodu na dně moře, a umístit na něj nálože.

„Potápěč se přidrží lana, pak se ponoří, umístí nálož vedle potrubí, vrátí se ke spodnímu lanu a pak provede dekompresi a vrátí se na palubu,“ říká Jens Höner o možném scénáři sabotáže.

Cui bono? V čí prospěch?

(zleva) Ruský prezident Vladimir Putin (RAMIL SITDIKOV/SPUTNIK/AFP via Getty Images). Americký prezident Joe Biden (Jim Watson / Pool via Getty Images). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. (Sergej Chuzavkov/AFP via Getty Images)

Kromě Ukrajiny existuje několik dalších zemí, které by mohly být podle hesla „Cui bono“ (V čí prospěch) za útoky odpovědné nebo se na nich podílet. Odpovídající zájmy by jistě měly USA, Norsko, Švédsko, Dánsko, Polsko, Velká Británie a pobaltské země. Pro některé patří do okruhu podezřelých dokonce i samotné Německo nebo Rusko.

K odpovědnosti za incident se nepřihlásila žádná země ani národní stát. Žádná západní země neoznačila za viníka Rusko, ačkoli někteří představitelé na sociálních sítích uvedli, že za incidentem stojí Moskva.

Ruští představitelé uvedli, že bezpečnostní služba FSB incident prověřuje jako akt „mezinárodního terorismu“, sdělily úřady agentuře Interfax. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov 28. září 2022 novinářům řekl, že obvinění, že by Rusko poškodilo svůj vlastní plynovod, jsou „předvídatelně hloupá“, a položil otázku, proč by Moskva poškozovala svou vlastní infrastrukturu, uvedla agentura Reuters.

Peskov na brífinku s novináři naznačil, že se na tom mohla podílet americká vláda. Poukázal na poznámku prezidenta Joea Bidena z února, že „Nord Stream 2 už nebude existovat“, pokud Rusko napadne Ukrajinu.

Řada indicií zjištěná deníkem Epoch Times naznačuje, že za explozí plynovodu mohla stát i americká vojenská operace. Dostupné a ověřitelné informace shrnul investigativní reportér deníku Epoch Times Joshua Phillip ve dvou reportážích, a to v listopadu 2022[1] a v únoru 2023[2], kterým se budeme věnovat trochu více níže.

Jak dále uvádí ZDF, Scholzův zahraničněpolitický poradce Jens Plötner si v březnu 2023, poté, co New York Times, Zeit a RBB obrátily svou pozornost k Ukrajině, vyměnil názory na tuto záležitost pouze telefonicky „se Zelenského důvěrníkem Andrijem Jermakem“. Jermak vyloučil jakékoliv zapojení ukrajinské vlády. Nyní Washington Post naznačuje, že ukrajinská armáda jednala na vlastní pěst nezávisle na ukrajinské vládě.

Už na začátku června 2023 Washington Post uvedl, že ukrajinský prezident Zelenskyj nebyl o operaci „záměrně“ informován, aby mohl „věrohodně“ popřít ukrajinskou účast, uvedl německý deník Welt.

Možná účast USA při zničení plynovodu

Nyní se vraťme k textu nedávného článku deníku The Washington Post: „Mluvili pod podmínkou zachování anonymity, aby mohli hovořit o citlivých detailech bombového útoku, které napjalo diplomatické vztahy s Ukrajinou a vyvolalo námitky ze strany amerických představitelů.“

Tato věta naznačuje, že představitelé USA by s akcí nesouhlasili. Je zajímavá především proto, že některé skutečnosti ukazují na prohlášení vysokých představitelů USA ohledně vyřazení Nord Streamu o okolnostech, které poukazují na proveditelnost akce a potřebné technické vybavení akci uskutečnit.

Samozřejmě se z naší strany jedná pouze o přehled zpráv a skutečností, nikoliv o vynášení soudů, zda sabotáž vláda či někdo jiný z USA uskutečnili.

Dlouholetý investigativní novinář Seymour Hersh, bývalý reportér deníku The New York Times a časopisu The New Yorker, který se poprvé proslavil v roce 1969 reportáží o masakru v My Lai během války ve Vietnamu, zveřejnil 8. února na své Substackové stránce článek s názvem Jak Amerika vyřadila plynovod Nord Stream, v němž se odvolává na nejmenované zdroje svých tvrzení.

„Minulý rok v červnu námořní potápěči operující pod rouškou široce medializovaného cvičení NATO uprostřed léta, známého jako BALTOPS 22, nastražili dálkově spouštěné výbušniny, které o tři měsíce později zničily tři ze čtyř potrubí Nord Stream,“ napsal Hersch.

Mluvčí Ústřední zpravodajské služby (CIA), v reakci na Hershovo tvrzení uvedla, že „toto tvrzení je zcela a naprosto nepravdivé“. „Je to naprosto nepravdivé a totální fikce,“ reagovala 8. února mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost Adrienne Watsonová. Podobně se vyjádřil i mluvčí ministerstva zahraničí pro agenturu Reuters.

Herschova zpráva, která se opírá o anonymní zdroje, dospěla k závěru, že administrativa prezidenta Joea Bidena provedla prostřednictvím CIA tajnou operaci s cílem potrubí odpálit.

Hersch, novinář oceněný Pulitzerovou cenou, dále uvedl, že „rozhodnutí Bílého domu sabotovat plynovody přišlo po více než devíti měsících přísně tajných, protáhlých debat uvnitř washingtonské komunity národní bezpečnosti o tom, jak nejlépe dosáhnout tohoto cíle. Po většinu této doby se neřešilo, zda misi provést, ale jak ji provést, aniž by bylo zřejmé, kdo je za ni zodpovědný.“

„Tohle není žádná báchorka pro děti,“ řekl mu údajně výše zmíněný nejmenovaný zdroj. Hersch neposkytl žádné další podrobnosti o této osobě, včetně toho, zda pracovala pro americkou vládu či někoho jiného.

Podle Hershovy zprávy potápěči operující z norské lodi Alta na zneškodňování min použili „směs kyslíku, dusíku a helia proudící z jejich nádrží a na čtyři potrubí s betonovými ochrannými kryty nastražili tvarované nálože C4“. Hersch se opět odvolával na nejmenované zdroje, což je postup, který je již dlouho předmětem kritiky jeho předchozím zprávám.

Když Hersch před lety tvrdil, že Obamův Bílý dům lhal o zabití teroristického vůdce Usámy bin Ládina, kritik listu The Washington Post v roce 2015 poznamenal, že „Hersh se nejméně 55krát opíral o anonymního vysoce postaveného zpravodajského důstojníka ve výslužbě“.

Ještě před Hershem se do analýzy dat pustil investigativní reportér deníku Epoch Times Joshua Phillipp, který ve své reportáži upozorňuje na následující skutečnosti (reportáž můžete sledovat zde).

Kromě zmiňovaného cvičení NATO pod názvem BALTOPS 22 v Baltském moři podrobně ukazuje také záznamy o přítomnosti ukrajinského dronu (dálkově ovládaného člunu) v blízkosti místa výbuchu, mapu přeletů letounů amerického námořnictva a prohlášení vysokých představitelů USA –⁠ Joa Bidena, Victorie Nulandové a senátora Johnsona a příspěvek polského europoslance Radosława Sikorského.

Letoun amerického námořnictva v den výbuchu přelétal nad oblastí. Jednalo se o letoun schopný shazovat torpéda, která by mohla být teoreticky naváděna pomocí případného zařízení umístěného na lodním dronu, který plul na hladině Baltského moře. Více zde…

Jak reportér Joshua Phillip uvádí, prezentovaná data neuvádíme s cílem obviňovat některou ze stran ze sabotáže, ale jako dostupná data ke zkoumání a posouzení bez vynášení rozsudků nebo obvinění.

Retrospektiva událostí v čase výbuchu a poté

Plyn unikající z plynovodu Nord Stream 2 v Baltském moři 27. září 2022. (Švédská pobřežní stráž prostřednictvím Getty Images)

26. září 2022 (pondělí večer) bylo úřadům ohlášeno, že na hladinu Baltského moře proniká plyn. Bylo zjištěno, že bylo porušeno potrubí plynovodu Nord Stream 1 a 2, který přesouval plyn z Ruska do Německa.

28. září 2022 (středa) bylo zjištěno, že v době narušení plynovodu došlo k otřesům půdy. Bjorn Lund, vedoucí švédské národní seismické sítě na univerzitě v Uppsale, pro NPR uvedl, že ze seismických záznamů je „zcela jasné, že se jedná o výbuchy“ a že nebyly přirozeného původu.

„Nejde o zemětřesení,“ dodal. „Nejsou to podvodní sesuvy půdy.“ A v rozhovoru pro švédskou televizi Lund řekl, že „nepochybuje o tom, že šlo o výbuchy“.

Poznámky:

[1] Reportáž v pořadu Crossroads z 3. listopadu 2022 – začátek v čase 0:31. (video)

[2] Reportáž v pořadu Crossroads z 13. února 2023 – začátek v čase 34:40. (video)

Související články

Přečtěte si také

Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe
Nenápadná skupina voličů, která by mohla rozhodnout prezidentské volby v Americe

Mezi protrumpovskými voliči je mnoho těch, kteří v minulosti nikdy nevolili nebo volili jen zřídka, řekl Baris.

Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, přinesla polární záře
Zemi zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, přinesla polární záře

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Uvedl to podle agentury AFP americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).

Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května
Protest bude, shodli se zemědělci. Do Prahy vyjedou 22. května

Šéfové zemědělských nevládních organizací, kteří zastupují téměř všechny zemědělce v Česku se dnes shodli, že půjdou opět protestovat do Prahy.

Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi
Středoškoláci po úspěchu v soutěži v NASA představili svůj projekt premiérovi

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi.

Moje geniální řešení manželčiných starostí
Moje geniální řešení manželčiných starostí

Moje žena je úžasná. Vstává hodiny před sluncem, medituje, studuje, cvičí, má za sebou celý den v práci, stará se o nemocného otce a pak se stará o domácnost (kterou máme společnou) a pracuje dál.