Dnes Středa - zatazeno 16°C
Zítra Čtvrtek - skorojasno 19°C
Středa 8. 5. 2024
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Ocenění pro Prahu 10, opět patří mezi šampiony udržitelného rozvoje
Ilustrační foto: archiv

Ocenění pro Prahu 10, opět patří mezi šampiony udržitelného rozvoje

V pondělí 13. listopadu udělovali zástupci Národní sítě zdravých měst ČR ocenění pro „šampiony“ za rok 2023. Jedná se o hodnocení měst, městských částí, obcí či krajů, které aktivně zapojují veřejnost, strategicky plánují a řídí k udržitelnému rozvoji a zdraví. Praha 10 toto ocenění po roce opět obhájila.

Liga v Národní síti zdravých měst funguje 25 let. Od počátku má jasná a transparentní pravidla. Patří mezi ně například aktivní práce s veřejností nebo systematický přístup k udržitelnému rozvoji. 

„Obhajoba titulu Šampiona zdravých měst je výsledkem týmového úsilí. Děkuji kolegům z vedení městské části i našim zaměstnancům. Udržitelný rozvoj je, i když jako termín zní poněkud abstraktně, jedním z klíčů k prosperujícímu městu budoucnost. Proto jej chceme i nadále rozvíjet ve formě konkrétních výstupů ve prospěch kvality života našich občanů,“ řekl starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS).

Ocenění z rukou Věry Kovářové (STAN), 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, převzal desítkový politik Zdravého města radní Milan Maršálek (VLASTA a STAN s podporou KDU-ČSL). Vedle první místopředsedkyně akci podpořil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a předávání se zúčastnili i zástupci ministerstva vnitra a ministerstva pro místní rozvoj.

„Opakovaně získané ocenění dokládá, že jsme lidově řečeno neusnuli na vavřínech, ale i v novém volebním období podporujeme udržitelnost a strategický rozvoj Desítky. V zapojování obyvatel se letos více soustředíme na mladou generaci, což mě osobně dělá velkou radost. Je vidět, že i mladým lidem na místě jejich životů hodně záleží a jsou ochotni se dobrovolně v jeho prospěch angažovat," doplnil Milan Maršálek, gesční radní pro životní prostředí a udržitelnost a místní Agendu 21.

Praha 10 je od roku 2016 členem asociace Národní sítě Zdravých měst ČR, realizuje tak Program Zdravé město a zároveň v témže roce oficiálně přistoupila k realizaci MA21, metody pro vykazování směřování k udržitelnému rozvoji.

„Deklarace k podpoře udržitelného rozvoje prostřednictvím místní Agendy 21 a Programu Zdravé město” byla schválena v novém volebním období zastupitelstvem Prahy 10 letos v lednu. V současnosti Praha 10 patří v rámci mezinárodního hodnocení metodou místní Agendy 21 mezi deset nejúspěšnějších obcí České republiky. V září zastupitelstvo souhlasilo s přihlášením Prahy 10 jakožto zájemce o vstup do nejvyšší kategorie A metody MA21 v roce 2024.


Autor: red

Cestou necestou. Běh 13 km Prahou 13

Dnes v 11:14

Běh se koná v neděli 12. května odpoledne závod se koná v Centrálním parku Stodůlky a v Přírodním parku Prokopské údolí. Trasy vedou po zpevněných i nezpevněných cestách, po loukách a pěšinách, asfaltové silnici – prostě cestou necestou.

Pražský hrad se letos zapojí do Open House Praha

Dnes v 10:06

Do jubilejního 10. ročníku festivalu architektury Open House Praha se poprvé zapojí i Pražský hrad. Návštěvníci se budou moci podívat do veřejnosti běžně nepřístupné bývalé Prezidentské rezidence a Nové oranžerie od architektky Evy Jiřičné v Královské zahradě.

Dyzajn market Máj 2024

Dnes v 09:30

Dyzajn market Máj se koná 18. a 19. května na Výstavišti v Holešovicích, oba dny od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma a bez bariér.

Vyshyvanka Day v areálu Holešovické tržnice

Včera v 11:23

Jídlo vytváří prostor pro dialog a porozumění mezi lidmi a v kontextu česko-ukrajinského přátelství má to vše o to větší význam. Společné stolování při ochutnávání tradičních jídel a nápojů umožňuje lidem ze dvou různých kultur propojit se a budovat mosty...

Hokej, fotbal i olympiáda: Žluté lázně startují sportovní super léto

Včera v 09:56

V areálu Žluté lázně v Podolí začíná sportovní super léto. Na břeh Vltavy mohou přijít fanoušci Mistrovství světa v hokeji, Mistrovství Evropy ve fotbale i olympiády sledovat vybraná sportovní klání. Těšit se mohou ve vybrané dny na doprovodný program a soutěže. Návštěvníci také mohou využít...

Růžový máj na Rašínově nábřeží

Včera v 09:05

Festival růžových vín se koná v sobotu 18. května v Praze 2 na Rašínově nábřeží.

Setkání se spolky Prahy 1

Včera v 08:46

Setkání se spolky Prahy 1 proběhne v úterý 14. května od 18 hodin ve Společenském středisku VIA.

Časopis Pětka přechází na novou distribuci

6. května 2024 ve 13:39

Praha 5 připravila zásadní změnu distribuce svého radničního časopisu. Dosavadní roznos do schránek domácností skončil, počínaje květnovým vydáním už Pětku najdete v síti výdejních míst. Těch je nyní 140 a jsou rozprostřena po celé městské části. Časopis si v nich mohou vyzvedávat občané, kteří...

Psí den na Lužinách pobaví a pomůže

6. května 2024 v 10:08

V sobotu 18. května se v Centrálním parku na Lužinách bude konat již 8. ročník Psího dne. Nebudou chybět soutěže, z nichž nejnapínavější bude bezpochyby skok do výšky. Hlavním cílem celé akce je nejen návštěvníky pobavit, ale především pomoci pejskům z útulků. Ty budou na akci nabízet pejsky...

Nezanedbávejte kontrolu vody ve studních

6. května 2024 v 09:57

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) doporučují majitelům soukromých studní jejich pravidelnou kontrolu. Ta by měla proběhnout minimálně jednou za rok.

Nová mlžítka na Patnáctce

5. května 2024 v 08:13

Radnice Prahy 15 ve spolupráci se společností Pražské vodovody a kanalizace přichystala pro tuto letní sezónu instalaci dvou „mlžítek“.

Setkání s emeritními zaměstnanci škol Prahy 4

5. května 2024 v 08:01

Již popáté Praha 4 předala ocenění bývalým zaměstnancům mateřských a základních škol, které zřizuje. Ve velkém sále historické Nuselské radnice jim za jejích dlouholetou činnost ve školství poděkovala 1. místostarostka Irena Michalcová (ANO), která zdůraznila, že mezi oceněnými jsou nejen...

Koupaliště Petynka v Praze 6 zahájilo sezonu

4. května 2024 v 15:56

Sezona na koupališti Petynka začala 1. května s několika vylepšeními, která mají přispět k větší spokojenosti návštěvníků. Sto tři metrů dlouhý tobogán je zrenovovaný, změny se dotkly i parkování.

Další články
Nahoru