Dnes Čtvrtek - polojasno 23°C
Zítra Pátek - prehanky-dest 21°C
Čtvrtek 23. 5. 2024
Svátek má Vladimír
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Lifestyle / Zdraví

Nobelovku pro juniory získala Dominika Burešová

V prestižní soutěži The Global Undergraduate Awards 2023, které se přezdívá Nobelova cena pro juniory, byla mezi vítězi v kategorii matematiky a fyziky Dominika Burešová, studentka Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Se svou bakalářskou prací uspěla v konkurenci více než 2800 dalších studentů a studentek z 409 světových univerzit. V oborech, které se vyučují na ČVUT, tuto cenu ještě nikdo z České republiky nezískal. 

Dominika Burešová v bakalářské práci pod vedením prof. Pavla Ptáka z katedry matematiky FEL ČVUT shrnula výsledky svého víceletého výzkumu, v němž se věnovala algebraickým a stavovým vlastnostem kvantových logik. Dílčí výsledky výzkumu během svého bakalářského studia programu Otevřená informatika průběžně publikovala, na kontě má jednu práci publikovanou samostatně, u třech figurovala jako spoluautorka.

Oponent práce, rakouský fyzik Karl Svozil, který je mj. spolupracovníkem nositele Nobelovy ceny Antona Zeilingera, ohodnotil práci Dominiky Burešové jako významný příspěvek k teorii kvantových logik, který dalece překračuje požadavky standardně kladené na bakalářské práce. Prof. Petr Páta udělil Burešové za práci Cenu děkana FEL.

Lásku k matematice našla až na FEL
Dominika Burešová přiznává, že lásku k matematice objevila až na FEL. „Na střední škole jsem vůbec nebyla oborově vyhraněná. V druhém semestru bakalářského studia OI jsem si zapsala předmět z matematického minoru, který vyučoval prof. Pták. Od té doby jsem nechtěla dělat nic jiného než matematiku,” vypráví Burešová. Velice brzy poté se dostala do výzkumné skupiny prof. Mirka Navary na katedře kybernetiky a matematické vzdělání prohloubila absolvováním řady předmětů určených pro studenty doktorského studia.

Dominika Burešová má celou řadu zájmů. Vedle toho, že přednáší na českých i zahraničních konferencích (zmiňme například konferenci IQSA 2022), dříve závodně plavala a hrála na sopránovou flétnu. Kladný vztah k hudbě jí zůstal dodnes, nejraději poslouchá tu klasickou, zejména Sergeje Rachmaninova a Wolfganga Amadea Mozarta. Vedle toho se věnuje četbě klasické literatury a poezie.

Ceny The Global Undergraduate Awards se udílí od roku 2008 v Dublinu. Soutěží se v celkem 25 kategoriích exaktních i humanitních věd. Porotci vybírají z plně anonymizovaných bakalářských prací z celého světa, aniž by věděli, z jaké země práce pochází.

Dominika Burešová je z ČR třetí, kdo v této prestižní soutěži uspěl. V roce 2015 soutěž v kategorii věd o živé přírodě vyhrála studentka Masarykovy univerzity Hana Sedláčková. Ve stejné kategorii pak v roce 2017 uspěla další studentka Masarykovy univerzity Tereza Gerguri.


Autor: Alo

Módní přehlídka z píseckého víkendu módy a designu 2024

20. května 2024 v 17:17

Písecký víkend módy a designu 2024 nabídl místním i návštěvníkům z celé republiky jedinečnou módní přehlídku udržitelných módních značek a designérů a design market složený z kvalitních výběrových produktů.

Šaty, které se hodí ke všemu - všestrannost košilových šatů

20. května 2024 v 06:15

Jestliže hledáte univerzální oblečení, které využijete na celou řadu příležitostí, zkuste vsadit např. na košilové šaty. Ty mohou mít mnoho podob. Na následujících řádcích si tak prozradíme, jaké kousky budou dobrou volbou pro aktuální sezónu. Inspirace je tady!

Probíhá Týden rané péče

16. května 2024 ve 22:24

Právě nyní probíhá už 17. ročník osvětové kampaně Týden rané péče, kterou pořádá Společnost pro ranou péči. Celý týden (13. — 19. 5.) je zasvěcen informování o tom, jak rodinám pečujícím o dítě s postižením pomáhá služba raná péče a proč je bez nadsázky životně důležité, aby vhodná podpora dítěte...

Dny zdraví na Desítce

15. května 2024 v 19:06

Dny zdraví se v Praze 10 konají ve čtvrtek 16. a v pátek 17. května.

Festival Za Prahu udržitelnou a sousedskou zkoumá město zdola

14. května 2024 v 11:27

Arnika, Paměť města, Jezevky, Roleta 39 a další iniciativy, zabývající se městskými tématy, pořádají již čtvrtý ročník festivalu Za Prahu udržitelnou a sousedskou. Proběhne od pátku 17. května do neděle 19. května v Kasárnách Karlín. Název festivalu navazuje na výzvu, kterou v roce 2020 podepsalo...

Albertovský den

13. května 2024 v 09:24

Odpoledne plné zábavy a zážitků vás čeká ve středu 15. května na Palackého náměstí na Praze 2. Albertovský den je příležitostí vyzkoušet si na vlastní kůži speciální vybavení, které umožňuje lidem po získaném poškození mozku fungovat v praktickém denním životě a věnovat se...

Diskuze s Vojtěchem Voseckým v Green Apéro

12. května 2024 v 08:31

Spletitými cestami cirkulární ekonomiky vás ve středu 15. května provede Vojtěch Vosecký, přední evropský odborník na oběhové hospodářství.

Acorus pomáhá obětem a svědkům domácího násilí

11. května 2024 v 19:26

Poradenské a terapeutické centrum Acorus zajišťuje podporu klientům, kteří zažili, zažívají anebo jsou svědky domácího násilí ve své primární rodině.

Další články
Nahoru