Cesta do Ameriky: Vynikající Eddie Murphy v jedné ze svých nejlepších komedií

Jedním z nejoblíbenějších filmů Eddieho Murphyho je snímek Cesta do Ameriky, od jehož premiéry uplynulo letos již třicet pět let. Komediální herec v něm ztvárnil prince z africké země, který uprchne do New Yorku a předstírá, že je obyčejný člověk, neboť touží najít pravou lásku. Co o této komedii pravděpodobně nevíte, i když jste ji viděli již mnohokrát?

Dva herci, osm různých postav

Legenda filmové komedie Eddie Murphy je proslulý tím, že ve svých filmech často ztvárňuje hned několik různých postav. Poprvé si to vyzkoušel právě ve filmu Cesta do Ameriky, kde si kromě hlavní postavy prince Akeema zahrál ještě tři další role.

S pomocí známého maskéra Ricka Bakera se Murphy proměnil ve zpěváka Randyho Watsona, majitele holičství Clarence a „bílého“ židovského zákazníka holičství Saula. Herec Arsenio Hall Murphyho následoval a kromě postavy Semmiho si též zahrál další tři role. Objevuje také jako reverend Brown, holič Morris a extrémně ošklivá dívka.

Kde se vzala Zamunda?

Akeem je princem fiktivní africké země jménem Zamunda. Jméno Zamunda si Eddie Murphy vypůjčil od Richarda Pryora, jednoho z prvních černošských komiků, který o kmeni ze země tohoto jména hovořil ve své stand-up komedii o několik let dříve.

Taneční sekvence a píseň Thriller

V úvodu filmu se nachází propracovaná taneční sekvence některých poddaných Zamundy. Choreografii této scény vytvořila Paula Abdul, která v 80. letech sklízela obrovské úspěchy jako taneční choreografka pro filmy a hudební videoklipy.

Pokud se vám zdá, že vám prvky tance, který předvádějí ženy ze Zamundy, připadají trochu povědomé, je to pravděpodobně proto, že se jedná verzi tance z hudebního videa Thriller Michaela Jacksona.

Restaurace McDowell’s

Velká část děje filmu se točí kolem restaurace rychlého občerstvení v Queensu jménem McDowell’s, „hamburgerové provozovny“ s povědomým názvem i logem se zlatým obloukem. Společnost McDonald’s musela dát k použití názvu a loga svolení.

McDowell’s byla samozřejmě zcela fiktivní restaurace, ve skutečnosti se jednalo o restauraci Wendy’s, která byla uzavřena kvůli rekonstrukci.

Král a královna se znovu setkali ve Lvím králi

V roli rodičů prince Akeema se ve filmu představili James Earl Jones jako král Jaffe Joffer a Madge Sinclairová jako královna Aoleon. Toto obsazení se ukázalo jako vítězná kombinace, protože Jones a Sinclairová později „zahráli“ další královský pár – Mufasu a Sarabi v Disneyho animovaném „trháku“ Lví král z roku 1994.

Obžaloba z plagiátorství

Oficiálně příběh filmu napsal sám Eddie Murphy a do podoby scénáře jej rozpracovali David Sheffield a Barry W. Blaustein. Spisovatel Art Buchwald však tvůrce filmu a studio Paramount Pictures zažaloval s tím, že ukradli koncept z jeho vlastního scénáristického zpracování, které napsal o několik let dříve.

Spisovatel následně vyhrál soud o porušení smlouvy, ale studio odmítlo zaplatit miliony, které požadoval jako odškodné. Po čtyřleté soudní bitvě nakonec Buchwald získal pouze 150 000 dolarů.

Eddie Murphy v roli zpěváka

Zatímco většina lidí si Murphyho vybaví jako stand-up komika a filmovou hvězdu, už se tolik nepřipomíná, že v polovině 80. let odstartoval také poměrně úspěšnou hudební kariéru. V roce 1985 vydal své debutové album How Could It Be, které obsahovalo jeho největší hit Party All the Time. V roce 1989 následovalo Murphyho druhé album So Happy.

Na albu So Happy se objevila skladba I Got It, která je použita i ve filmu Cesta do Ameriky, kde podkresluje scénu, v níž jdou Akeem a Semmi do klubu. Skladba ale nebyla zařazena na později vydaný soundtrack k filmu.

Paul Gleason dal přednost Smrtonosné pasti

Původně nebylo v plánu, aby si své roli z filmu Záměna zopakovali jen Don Ameche a Ralph Bellam. Eddie Murphy a John Landis měli v úmyslu přivést zpět také Paula Gleasona, aby si znovu zahrál roli Clarence Beekse. Gleason bohužel musel odmítnout, protože natáčecí plán kolidoval s jiným filmem, na kterém v té době pracoval – Smrtonosná past.

Poznáte narážky na jiné komedie?

Murphy, Landis a mnozí z těch, kteří pracovali na filmu Cesta do Ameriky, se v komediích opravdu vyznají, takže je zcela příhodné, že film obsahuje narážky hned na několik jiných komediálních snímků. Pozorně si poslechněte hymnu rodné země prince Akeema.

Pokud vám zní povědomě, je to pravděpodobně proto, že má stejnou melodii jako hymna fiktivní země zvané Freedonie, která zazněla ve filmu bratří Marxů Kachní polévka z roku 1933. Tento snímek je obecně považován za mistrovské dílo tohoto komediálního kvarteta.

Parafráze hlášky z Hvězdných válek

Herec James Earl Jones, který hrál Murphyho otce, je dodnes slavný tím, že dal hlas jednomu z nejikoničtějších padouchů v dějinách filmu – Darthu Vaderovi z Hvězdných válek. Hlas temného pána ze Sithu je okamžitě rozpoznatelný, a tak není divu, že se na něj rozhodli upozornit i ve filmu Cesta do Ameriky.

V jednom okamžiku filmu slyšíme krále zlověstně prohlásit: „Ne, neupozorňujte ho na mou přítomnost. Vyřídím si to s ním sám.“ Ačkoli se nejedná o doslovnou citaci ze snímku Návrat Jediů z roku 1983, tehdy posledního natočeného filmu Star Wars, je velmi blízká tomu, když Vader, který vycítil přítomnost Luka Skywalkera, říká svému imperiálnímu podřízenému: „Ne. Nech je na mně. Vyřídím si to s nimi sám.“

Zdroj: imdb.com, facts.net, wetalkfilm.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu