Přejít k hlavnímu obsahu
Duran Duran se nebojí klást důraz na svůj zvuk, který nám připomíná období, z něhož kapela pochází. | Foto: Raph_PH (Wikimedia Commons)
Duran Duran se nebojí klást důraz na svůj zvuk, který nám připomíná období, z něhož kapela pochází. | Foto: Raph_PH (Wikimedia Commons)
Petr Adamík -

Duran Duran ještě neřekli své poslední slovo

Album Duran Duran s halloweenskou tématikou, tvořené vedle nových autorských skladeb především také cover verzemi a znovuzpracovanými verzemi starších písní kapely? Tohle mohlo klidně dopadnout katastrofou. Deska Danse Macabre ale naopak ukazuje Duran Duran ve skvělé formě.

Synth popové hvězdy 80. let se nachází v dobrém rozpoložení a dostatečným tahákem pro nové album byla rovněž informace o znovuobnovené spolupráci s někdejšími členy Andym Taylorem a Warrenem Cuccurullem.

Na úvod byla vybrána starší skladba The Night Boat, zde pojmenovaná Nightboat. Oproti původní verzi se ještě o něco ubírá na rychlosti a skladba tím rázem dostává temnější výraz, který podtrhuje John Taylor svou baskytarou. Taylorova funky basová linka, doprovázená kytarami navrátilce Andyho Taylora a někdejšího spolupracovníka kapely Nilea Rodgerse, šlape i v novince Black Moonlight. Synťáky jedou a vibe osmdesátek je všudypřítomný. Perfektní track, který vás rozpohybuje.

Titulní píseň Danse Macabre je další z nových kompozic. Její základ tvoří syntezátory, Simon Le Bon ve slokách rapuje a celkově skladba působí strašidelně i zábavně zároveň. Vkusně si Duran Duran pohráli i se starší písní Secret October (nyní Secret Oktober 31st) – výsledek dopadl dokonce ještě lépe než její podoba z roku 1983.

Originálním způsobem se tvůrci postavili i ke zmíněným coververzím a přizpůsobili si je k obrazu svému. Jako třeba u skladby Bury A Friend z repertoráu Billie Eilish. Ta v podání Duran Duran získává konkrétnější obrysy, je svižnější a má taneční nádech. Funky basa rozvlnila také letitou klasiku Psycho Killer od Talking Heads, do Super Lonely Freak je zase vtipně zakomponován slavný hit Ricka Jamese a do nálady celého alba nádherně zapadá i Ghost Town od legendárních 2-Tone skáčkařů The Specials. A nezapomeňme na Paint It Black od Rolling Stones! Z té se po zásahu Duran Duran stala slušná gothic rocková píseň.

Co na desce oceníte jako muzikanti?

Duran Duran se povedlo natočit silné album, které nepůsobí slepeně, ale má jednotný koncept a atmosféru. Nebojí se klást důraz na svůj zvuk, který nám připomíná období, z něhož muzikanti pochází. Kapela umí pořád napsat nový materiál, který dává smysl, a z nahrávky je jasné, že se při úpravách svých starších skladeb a předělávek nesmírně baví. Duran Duran ještě stále mají co nabídnout.

Duran Duran: Danse Macabre - obal alba

Duran Duran – Danse Macabre

BMG, 00:50:07

new wave/synth pop/rock

70 %

Tagy Duran Duran Recenze alb

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Petr Adamík
V roce 1999 jsem spoluzakládal punk'n'rollovou kapelu Degradace, se kterou to táhnu dodnes. Již několik let pracuji v hudebninách Hudební Svět a před nějakým časem jsem se ke všemu rozhodl, že bych chtěl o muzice i psát (Rock…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY