ČTK

17. 11. 2023

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes vyznamenal 15 lidí a dvě organizace medailí Za zásluhy o diplomacii. Mezi oceněnými je osm osobností ze zahraničí a sedm Čechů, tři z nich ministr vyznamenal in memoriam. Medaile Lipavský předal v Černínském paláci při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii.

Mezi oceněnými Čechy jsou bývalý velvyslanec na Ukrajině Radek Matula, Helena Koenigsmarková, která přes 30 let vedla Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, autorka učebnic češtiny pro cizince Lenka Froulíková a oštěpařka Barbora Špotáková.

Medaili in memoriam udělil Lipavský bývalému velvyslanci v Polsku Jakubovi Dürrovi, který byl v minulosti i stálým představitelem České republiky při Evropské unii či náměstkem ministra školství a ministra zahraničí. Ocenění in memoriam dostaly také dvě diplomatky, bývalá velvyslankyně České republiky ve Švýcarsku a v Lichtenštejnsku Kateřina Fialková a bývalá zástupkyně velvyslance v Izraeli Monika Studená. Všichni tři ocenění in memoriam zemřeli náhle v nedávné době.

Fialková byla první vysoce postavenou Češkou v Severoatlantické alianci (NATO), kde pracovala v kabinetu generálního tajemníka George Robertsona. Studená v diplomacii působila přes 25 let, mimo jiné na Stálé misi České republiky při OSN.

Vyznamenání od ministra přezvaly také dvě organizace, Charita ČR a Česká škola bez hranic, která v osmi evropských městech učí děti s českými kořeny češtinu a české reálie.

Ocenění dostal také například honorární konzul ČR v brazilském Porto Alegre Fernando Lorenz de Azevado, honorární konzul ČR v Barceloně Jaime Martín Puchol nebo Američan William F. Martin, který v minulosti působil jako výkonný tajemník Rady národní bezpečnosti nebo náměstek ministra energetiky USA.

Medaile Za zásluhy o diplomacii byly poprvé uděleny v březnu 2019. Ocenění v minulosti získali například slovenská herečka a někdejší velvyslankyně Magda Vašáryová, bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová a další osobnosti.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Komentář: Život po atentátu. Nastal čas na opuštění politické nevraživosti?
Komentář: Život po atentátu. Nastal čas na opuštění politické nevraživosti?

Kdybych na Slovensku nežil, po pouhé půlhodině sledování médií bych získal dojem, že Slováci mezi sebou bojují v ulicích. Ano, společnost je polarizovaná, ale o nic více než česká, americká či německá. Nicméně...

„Zvyšovat daně z nemovitostí je typicky levicové opatření,“ kritizoval Kovanda ODS
„Zvyšovat daně z nemovitostí je typicky levicové opatření,“ kritizoval Kovanda ODS

Kovanda se domnívá, že vláda nesplnila svůj slib, když podle něj slibovala voličům, že začne šetřit na státě, a ne na lidech. Kritizuje ODS z odklonu od pravice.

„Vytrvalost, přísnost, laskavost, statečnost“. Ocenění manželé a jejich děti inspirovali
„Vytrvalost, přísnost, laskavost, statečnost“. Ocenění manželé a jejich děti inspirovali

Manželé, kteří vložili kus ze sebe do rodiny i okolí, se podělili o svůj příběh a recept na manželství v době, kdy rozvodovost a obavy ze sňatku či založení rodiny podkopávají tradiční uspořádání.

Potíže se světovou vládou
Potíže se světovou vládou

Jinými slovy, stejně jako všechny vládní akce by výsledky světové vlády skončily opakem slibovaného: ne mírem, ale válkou, ne prosperitou, ale chudobou, ne zdravím, ale nemocemi, ne lepším, ale horším životním prostředím.

Datová centra spotřebovávají obrovské množství elektřiny a vody. Řešení se hledá i pod mořem
Datová centra spotřebovávají obrovské množství elektřiny a vody. Řešení se hledá i pod mořem

Obří nároky cloud computingu zatěžují rozvodnou síť a mohou v budoucnu vést až k výpadkům proudu.