Trojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar a budoucnost: Konec kariéry nebo sešup níž
Zdeněk Štybar, foto: Joost Pauwels, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=129483800
Zdeněk Štybar, foto: Joost Pauwels, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=129483800

Trojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar a budoucnost: Konec kariéry nebo sešup níž

18 listopadu, 2023 0 Od Pavel Žižka

Bude mu 38 let a má za sebou snovou kariéru cyklokrosaře i silničního cyklisty, ale také sezónu, v niž ho zdraví nepodrželo. Věk prostě nezastavíš. O budoucnosti Zdeňka Štybara se už hovoří dlouho a jasno v ní zatím nemá ani stříbrský cyklista. Jednoznačný cíl ale má.

Právě o své budoucnosti se rozpovídal v rozhovoru s Radkem Malinou pro We love cycling. V něm potvrdil, že myslí na zadní vrátka. Před nedávnem totiž absolvoval kurz, díky nemuž může v týmech působit jako sportovní ředitel. Přesun ze sedla do doprovodného vozu je možná blíž, než si Štybar ještě nedávno myslel.

„Něco takového jsem nečekal. Doufal jsem, že se domluvíme třeba na jarní klasiky do Paříž-Roubaix. Kdybych mohl absolvovat klasiky a výkonnost by nebyla, po Roubaix bych skončil. Nejsem ještě připravený ukončit kariéru,“ komentoval Zdeněk Štybar pro We love cycling svůj nečekaný konec v týmu Jayco.

Vítěz etapy na Tour de France také potvrdil, že zájem o jeho služby v nejvyšších patrech silniční cyklistiky zatím není nijak valný.  O jeho služby se naopak uchází i český ATT Investments, který se soustředí na rozvoj mladých závodníků. Těm by velezkušená legenda české cyklistiky mohla být mentorem. „Ano. ATT je jedna z možností. Ale ještě si musíme upřesnit, jak by vše fungovalo. Mě láká každý projekt, který dává smysl. Skutečně o možnosti působení v tomto českém týmu přemýšlím. Předávat mladým klukům zkušenosti, které jsem během kariéry pobral, může být smyslem další sezony. Ovšem je otázka, jestli bych něco takového dokázal při závodech,“ dodává Štybar a zároveň potvrzuje, že by také mohl změnit roli. Jako o sportovního ředitele je o něj zájem i ve World Tour, tedy mezi nejlepšími cyklistickými týmy světa. Vše by mělo být vyřešeno do konce listopadu.

Zatímco silničářská sezóna Zdeňka Štybara je zatím zahalena nejasnostmi, ta začínající cyklokrosařská má jasný vrchol. Měla by být Štybarova poslední a vyvrcholit v únoru na mistrovství světa, které bude hostit jihočeský Tábor.  „Mým velkým cílem je nyní právě šampionát v Táboře, kde všechno začalo. Vlastně mi to ulehčuje celou situaci. Mám určitou metu. Kdyby mi neprodloužili kontrakt a já neměl žádnou metu, situace by byla složitá. Doufal jsem, že o konci kariéry si rozhodnu sám. Bohužel se tak nestalo. Ale je to součást života sportovce. Upínám nyní vše k cyklokrosu. To bude můj happyend,“ uzavírá Štybar pro We love cycling.

zdroj: We love cycling