Hlavní obsah

Český chargé d’affaires šel v Rusku na kobereček. Na svátek 17. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Chargé d’affaires České republiky v Rusku Jiří Čistecký byl v pátek, v den českého státního svátku 17. listopadu, předvolán na ruské ministerstvo zahraničí, aby si vyslechl důrazný protest proti rozhodnutí české vlády zmrazit téměř veškerý majetek Ruské federace v Česku. Česká strana záležitost nebude komentovat.

Foto: Profimedia.cz

Budova ministerstva zahraničí v Moskvě

Článek

„Dne 17. listopadu byl na ruské ministerstvo zahraničí předvolán chargé d’affaires ČR v Ruské federaci J. Čistecký,“ uvádí se na webu ruského ministerstva zahraničí s tím, že diplomatovi byl sdělen důrazný protest v souvislosti s usnesením české vlády zařadit ruský státní Podnik pro správu majetku v zahraničí (Goszagransobstvennosť) na český národní sankční seznam.

„Nepřípustnost takové právní svévole byla striktně vyjádřena. Bylo zdůrazněno, že k ochraně svých oprávněných zájmů ruská strana využije všech prostředků, včetně odvetných kroků ve vztahu k českému majetku v Rusku,“ informoval úřad.

„Můžeme potvrdit, že náš charge d'affaires byl pozván na ruské ministerstvo zahraničí. Detaily a obsah jednání nebude česká diplomacie komentovat,“ uvedla v reakci na dotaz Novinek mluvčí ministerstva Mariana Wernerová.

O zmrazení majetku rozhodla česká vláda tento týden ve středu. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na tiskové konferenci poté řekl, že bude zmrazen téměř veškerý majetek Ruské federace v Česku, týkat se to nebude pouze ambasády a objektů diplomatické mise, které jsou čtyři.

Hluboce protiruské. Kreml zvažuje odpověď na české zmrazení majetku

Evropa

Na webu ministerstva zahraničí se píše o tom, že se sankce konkrétně týkají „Podniku pro správu majetku v zahraničí“ kanceláře prezidenta Ruské federace.

„Podnik je právnická osoba, ze které je financován ruský režim, který vraždí civilisty na Ukrajině,“ upozornil Lipavský na tiskové konferenci.

Podle něj jde o majetky především v Praze a v Karlových Varech. „Porušování těchto sankcí je nelegální,“ uvedl ministr s tím, že na opatření pracoval více než rok. Sankční seznam se podle něj rozšířil ze šesti na sedm subjektů.

„Postoj České republiky, která zavedla sankce proti podniku Goszagransobstvennosť, je hluboce protiruský a vyvolává rozpaky, Kreml jej kategoricky odmítá,“ sdělil ve čtvrtek kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Na Národní třídu přišlo včera slavit 90 000 lidí

17. listopad

Reklama

Výběr článků

Načítám