Miroslav Homola v den své svatby nechal manželku zatknout. Přesto se vzali a vydrželi spolu nakonec až do jeho smrti

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Zamilovany par
Zdroj: Shutterstock

Miroslav Homola se ve filmech objevoval už za první republiky. Lidé si ho pamatují především ze snímku Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde si zahrál vyvolávače u kondiciogramu. Přestože herec zemřel v roce 1983, ještě dlouho nebude zapomenut.

Mezi přáteli byl velmi oblíbený. Byl vtipný a nevynechal příležitost k tomu, aby si z něčeho neudělal legraci. Jeho dcera Dana Homolová o něm ale říká, že byl mimo jiné také velký svéráz. I proto nechal v den svatby zatknout svoji manželku.

„Byl o deset let starší než maminka, baletka Národního divadla Emilie Karlová. Dlouho se nechtěl ženit a sňatek jí slíbil až jednou, když se někde ve společnosti, řekněme, velmi uvolnil,“ vysvětlila dcera pro Aha!

Přemýšlel, jak se z toho vyvléknout

Homolovi bylo 43 let. V den svatby si uvědomil, že se vlastně vázat nechce. Začal proto přemýšlet, jak by se ze situace mohl dostat. Nenapadlo ho nic lepšího než to, že nechá svou ženu zatknout.

Psal se rok 1949 a stačil jeden anonymní telefonát o tom, že chce žena emigrovat do Německa. V den svatby byla skutečně Emilie Karlová zatčena.

„Byla pár hodin v base, ale naštěstí jim to vymluvila, takže z kriminálu utíkala rovnou k oltáři a k tatínkově nemilému překvapení svatbu stihla,“ usmívá se dcera.

Vztah jim vydržel až do jeho smrti

Ačkoli by se zdálo, že se po takové události vztah mezi dvěma lidmi výrazně pokazí, kupodivu byl opak pravdou. Homola si uvědomil, jak důležitá pro něj jeho žena je. Nakonec spolu vydrželi až do jeho smrti v roce 1983, píše Super.

Homolovy poslední roky života nebyly příliš šťastné. V roce 1979 ho na dovolené v Itálii ranila mrtvice. Dlouho se nemohl dostat domů, jeho rodina měla problém se získáním víza.

Následně ležel 4 roky v léčebně dlouhodobě nemocných. V tu dobu byl rád, že má milující ženu, která se o něj i přes všechno špatné, čím si kdy prošli, starala. Závěrem života mu byla nalezena ještě rakovina prostaty. Podle dcery pak už svůj boj s nemocemi vzdal a rozhodl se, že mu bude na onom světě lépe.

Zdroj: Super, Aha!, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články