Hlavní obsah
Cestování

Fuggerei: Místo, ve kterém se ceny nájmu nezvýšily od roku 1521

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Diego Delso, Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

V době, kdy se zdá, že ceny nájmů ve všech velkých městech nemají strop, a možností ubytování je celkově nedostatek, může být jedno místo v jižním Německu úplně v klidu.

Článek

V Augsburgu se totiž nachází takové speciální město ve městě. Bytový komplex Fuggerei, který vznikl už v 16. století, se skládá ze 140 bytů a ročně prý přijme 30 až 40 žadatelů.

Jedná se o i na svou dobu výjimečný sociální projekt, jež v roce 1521 založil jeden z nejbohatších lidí své doby Jakob Fugger. Německý bankéř, který financoval krále i papeže, měl neuvěřitelný obchodní talent, díky němuž zázračně zbohatl. Jeho kariéra byla přímo pohádková, ještě jeho děda byl sedlák, co pracoval na poli.

Možná i vzhledem k poměrům, z jakých Fugger pocházel, pamatoval i na chudší obyvatele. Měl za to, že ten, kdo pracuje, má právo i na bydlení, proto založil Fuggerei.

Pravidla ve Fuggerei

Kdo chce bydlet v tomto unikátním sociálním komplexu, musí být katolík a musí se třikrát denně modlit (to ale nikdo nekontroluje). Navíc musí předtím žít v Augsburgu alespoň dva roky.

A to nejsou všechny podmínky bydlení, které stojí neuvěřitelných 0,88 eura ročně. Každý z obyvatel (je jich asi 150) musí také částečně pomáhat v rámci místní komunity. Žadatelé o přidělení bydlení čekají většinou dva až tři roky.

Fuggerei však není žádný holubník, jeho brány se zamykají po desáté večer. Když někdo přijde později, musí nočnímu hlídači zaplatit pokutu 50 centů.

Financování projektu

Všechny budovy ve Fuggerei jsou stejné, a tak má každý byt jinak kovaný zvonek, aby se to tolik nepletlo. Pokud byste měli zájem o prohlídku tohoto unikátního více než 500 let trvajícího projektu, je to možné. Místo má totiž i své muzeum.

Finance Fuggerovy nadace pochází ze 70 % z příjmů z lesního hospodářství, 10 % z majetku mimo Fuggerei a 20 % ze vstupného. Každý návštěvník je tak zároveň podporovatelem Fuggerei.

Anketa

Chtěli byste bydlet v takovém typu projektu?
Ano
56,4 %
Ne
32,7 %
Nevím
10,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 55 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz