Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejznámější nepochopené skladby, které zneužívali američtí politici v kampani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Carl Lender/ Wikimedia Commons/ Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Bruce Springsteen (1977/1978).

Bruce Springsteen, Neil Young a Creedence Clearwater Revival, interpreti, jejichž skladby jsou nejvíc zneužívané americkými politiky v kampaních.

Článek

Bruce Springsteen – Born in the U.S.A.

Pravděpodobně nejvíc populární a zároveň paradoxně nejméně pochopená je skladba „Born in the U.S.A.“ od Bruce Springsteena. Skladba vyšla na albu stejného názvu v roce 1982 a okamžitě se stala hitem. Popularita, název, refrén, chytlavost, na obálce americká vlajka, možná i nesrozumitelnost většiny textu a pak najednou jasné a zřetelné „born in the USA“, to vše zmátlo nejen některé posluchače, ale například i několik kandidátů na prezidenta v amerických volbách, kteří skladbu použili.

Patří mezi ně i vítězové voleb jako Ronald Reagan či Donald Trump. Reagan v kampani roku 1984 byl první, kdo skladbu krátce používal při volebních mítincích, když Springsteena dokonce zmínil a určil ho jako idola pro ostatní. Springsteen, který je a vždy byl demokratem v americkém systému dvou stran, nechal svou skladbu stáhnout a republikán Reagan ji už nesměl užívat. A tak si autora skladby přivlastnil Walter Mondale, Reaganův oponent v prezidentských volbách, ale byl z toho další trapas, protože Mondale tvrdil, že Springsteen ho podporuje, což nebyla pravda.

Neporozumění „Born in the U.S.A.“ bylo tak velké, že Springsteen dokonce musel změnit způsob, jakým píseň hraje na většině koncertů, původní energickou rockovou verzi nahradil od 90. let temnější akustickou verzí. Skladba totiž není vlasteneckou hymnou, jak si mnozí Američané myslí, ale stížností na válku ve Vietnamu a na chování Američanů k americkým vojákům poté, co se vrátili z války domů.

Springsteen potvrdil nepochopení jedné z jeho nejznámějších skladech, sám tvrdí, že je o člověku, který je z dělnické třídy, který je po válce izolován od společnosti, od vlády, i od své rodiny.

Creedence Clearwater Revival - Fortunate Son

„Fortunate Son“ je skladba z roku 1969, zapadá do éry války ve Vietnamu a určitě na ní částečně reaguje, je považována za americkou protiválečnou hymnu. Chápání „Fortunate Son“ není tak zcela mimo jako u „Born in the U.S.A.“

Reálně je podle jejího autora, Johna Folgertyho, o posílání mladých lidí umírat za Ameriku, konkrétněji o tom, že vybráni umírat ve Vietnamu jsou především chudí muži, ale bohatí do války nejdou. Jedna z nejslavnějších částí, „nejsem syn senátora“, odkazuje na Richarda Nixona a jeho synovce (pro změnu syna bývalého prezidenta Eisenhowera), kterému byla udělena „omluvenka“ z války, do armády musel, ale mohl si vybrat, co přesně bude dělat.

Podle autora jde spíš o nespravedlnosti mezi jednotlivými ekonomickými třídami, než že by šlo vyloženě o reakci na válku. Jde o to, že bohatý muž válku vyrobí, ale pošle do ní za sebe bojovat chudého muže, který nemá na výběr a není mu poskytnuto žádné vysvětlení. Nejde tedy konkrétně o válku ve Vietnamu, ale o obecný vzorec.

Neil Young - Rockin’ In The Free World

Skladba z roku 1989 a z války ve Vietnamu se přesouváme do války v Perském zálivu, od Nixona a Reagana k prezidentu Bushovi.

Vzhledem k rozpadu komunismu ve stejném roce zní název písně poměrně jasně – teď už jsme ve svobodném světě. A ano, i na to reaguje Neil Young, ale zároveň viděl chyby i v kapitalistické alternativě, v textu se zpívá o bezdomovci, o matce, která odloží své dítě do odpadkového koše, o ničení ozonové vrstvy. Těžké pochopit, jak někdo může interpretovat skladbu jako chválu svobodného světa a krásně se podle mě ukazuje, že lidé poslouchají jen refrén a melodii.

Skladba je mimo jiné i reakcí na inaugurační projev prezidenta Bushe z roku 1988 o „milejším národě“, proto Young zpívá o „milejší ruce na kulometu“. Přesto hudbu použil nejen Bush, ale například i Donald Trump a Bernie Sanders.

Tři skladby ukázaly mimo jiné i to, že lidé slyší pouze to, co chtějí slyšet. Dezinterpretace je jen výsledkem našich politických preferencí, proto jednu skladbu mohou používat lidé spíše z pravicové části spektra, stejně tak z levicové části. A nemají s tím problém, protože vidí „to své“ a na objektivitě nezáleží.

Zdroje:

Wikipedia contributors. (2023, August 27). Rockin' in the Free World. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 07:07, November 19, 2023, from https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Rockin%27_in_the_Free_World&oldid=1172423863

Wikipedia contributors. (2023, November 16). Fortunate Son. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 07:08, November 19, 2023, from https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Fortunate_Son&oldid=1185350845

Wikipedia contributors. (2023, November 7). Born in the U.S.A. (song). In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 07:09, November 19, 2023, from https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Born_in_the_U.S.A._(song)&oldid=1184020034

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz