Budoucnost kráčí na scénu

Budoucnost se stává současností. Zlatý a stříbrný medailista premiérového Futures turnaje, který se odehrál v rámci Prague International Chess Festivalu v roce 2020, ušli pořádný kus cesty. Turecký supertalent Ediz Gurel a jeho český protějšek Václav Finěk se po čtyřech letech opět setkají v hlavním sále hotelu Don Giovanni a změří síly v Challengers turnaji.

 

 

Ediz Gurel, jeden z mladých tureckých nadějí, se narodil v prosinci 2008 v Burse. Šachy začal hrát v sedmi letech a již v osmi nakoukl do národního týmu. O tři roky později vybojoval bronzovou medaili na Evropském školním šampionátu a v roce 2022 získal svou první velmistrovskou normu. V letošním roce o sobě dává patnáctiletý talent vědět důrazněji. Nebývalý výkon v březnovém mistrovství Evropy mu zajistil místo ve Světovém poháru v Baku. O měsíc dříve si ještě sáhl pro zlato na Mistrovství světa v bleskovém šachu do 16 let. Až s neuvěřitelným výkonem 7/7 pokračoval v barvách Turkish airlines sports klubu na Evropském klubovém poháru začátkem října a následně dostal od FIDE divokou kartu k účasti v Grand Swiss.

„Přemýšlení, to je to, co mám na šachu nejraději,“ cituje Gurela ve svém tweetu generální sekretář FIDE Emil Sutovsky a pasuje mladíčka do role lídra šachového boomu v Turecku. Cíle aktuálně pátého hráče národního žebříčku jsou dané. Získat titul velmistra v nejkratším možném čase, pokračovat k metě 2700 ELO bodů a dosáhnout na top příčky ve světovém žebříčku.

„Když Petr Pisk přišel s ideou uspořádat v rámci PICF uzavřený turnaj pro velmi, velmi mladé talenty, asi málokdo tušil, jakým obohacením pro celý festival tento projekt bude a jaké pomyslné dveře se pro účastníky otevřou,“ předesílá ředitel festivalu Petr Boleslav. Účastníci Futures dostávají jedinečnou šanci hrát přímo na hlavní stage s velmistry z turnaje Masters. Se svými idoly se setkají již v rámci slavnostního zahájení festivalu, kde si některého z nich dokonce vylosují k sobě do soutěže dvojic. „Věřím, že možnost navázat takto blízký kontakt s profesionálními hráči a strávit u šachovnice více jak týden v jejich přítomnosti je něco, co může pozitivně ovlivnit další šachové kroky těchto vycházejících hvězdiček,“ uvedl hlavní manažer turnaje Futures Petr Pisk.

 

 

Český talent Václav Finěk si premiéru v Challengers turnaji odbyl již v letošním 5. ročníku PICF a nevedl si mezi již ostřílenými zahraničním hráči vůbec špatně. Hned v prvním kole porazil vítěze Open turnaje z roku 2020 indického velmistra Akashe G, dále si připsal skalpy slovenské jedničky Jerguše Pecháče a dlouholetého reprezentanta Nizozemí Erwina Lamiho.

Do startu 6. ročníku Prague International Chess Festivalu (26. února – 7. března 2024) zbývá něco málo přes tři měsíce. Fanoušky srdečně zveme k návštěvě Don Giovanni Hotel Prague a těm, kteří uvažují o účasti, připomínáme, že registrace do Open turnaje a Ratingových turnajů je již v plném proudu.

Petr Boleslav