Bratr herce Jaroslava Moučky byl estébácký vyšetřovatel. Sadisticky mučil a týral lidi

Jaroslav Moučka, hvězda normalizačních filmů a seriálů, měl o dva roky staršího bratra Milana, ke kterému v době dospívání velmi vzhlížel. Byli si velmi podobní a lidé si je dokonce pletli. V dospělosti se však rozhádali, neboť herec bratrovi nemohl odpustit, že jako estébácký vyšetřovatel sadisticky mučil a týral bezbranné lidi. Od narození Moučky uplynulo 9. listopadu 100 let.

Hercův bratr Milan byl v padesátých letech vyšetřovatelem StB v pražské Ruzyni a přímo se podílel na mučení politických vězňů. Používal přitom hrůzné sadistické praktiky. Odpůrce režimu nemilosrdně mučil dlouhé dny v kuse. Patřil k nejobávanějším „náčelníkům“ totality.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik vydělávali čeští herci za totality? Luba Skořepová si za jedno natáčení koupila trabant

Dokonce v StB zavedl soutěž v délce výslechu. Vyhráli estébáci, kteří vězně vyslýchali čtyřicet dní nonstop. Byl to také on, kdo si vynucoval přiznání v procesu s Miladou Horákovou. A to pro Jaroslava, byť byl přesvědčeným a zarytým komunistou, bylo za hranou. „Měl jsem bratra strašně rád. Ale když jsem se dozvěděl, co dělá... Přestal jsem s ním mluvit. Bylo to těžké rozhodnutí... Celá ta léta, když byl nahoře, se o nás nezajímal,“ svěřil se pár let před smrtí Jaroslav Moučka deníku Aha!

Milan Moučka byl v roce 2003 Ústavem pro vyšetřování zločinů komunismu obviněn za zneužití pravomoci. O šest let později zemřel ve věku 87 let.

Smutný konec. Zemřel o Vánocích

Konec života se stal pro Jaroslava Moučku doslova utrpením. Bojoval s Alzheimerovou chorobou a ztrácel paměť. Jeho milovaná manželka Jiřina, s níž byl šedesát let, měl s ní syna Jaroslava a od něj vnoučata a pravnoučata, už péči o něj nezvládala, proto poslední roky prožil převážně v pečovatelském domě.

Jiřina se synem si Jaroslava pravidelně každý týden na pár dní brávali domů. Ještě v prosinci roku 2009 se všichni těšili, jak spolu jako rodina prožijí Vánoce. Osud však nakonec rozhodl jinak. Týden před Štědrým dnem se herci udělalo špatně, motala se mu hlava a přestal reagovat.

Byl převezen do nemocnice, kde 26. prosince roku 2009 ve věku 86 let zemřel. Příčinou smrti měla být otrava krve, kterou způsobil zánět močového měchýře. „Jarda Moučka byl sice komunista, ale rovnej chlap. Vím, že se styděl za svého bratra, a myslím, že ho to i velmi trápilo. Byl to skvělej herec a je škoda, že toho po revoluci už moc nenatočil,“ prozradil o něm redakci CNN Prima NEWS herec Jiří Krampol.

Herec Jiří Krampol zavzpomínal na herce a svého přítele Josefa Abrháma:

Tagy: