100 let by oslavila jedna z nejobdivovanějších českých malířek a ilustrátorek, Helena Zmatlíková

20. listopad 2023 07:54

Helena Zmatlíková patří mezi deset nejvydávanějších českých malířů a ilustrátorů 20. století. Náleží jí mezinárodní cena za dětskou kulturu i Zlatá medaile ze Světové výstavy v Bruselu. Celkem ilustrovala více než 250 knížek. 

Na 19. listopad 2023 připadlo rovných 100 let od jejího narození a s jejím synem režisérem Ivanem Zmatlíkem si připomeneme, co ji spojovalo s Krkonošemi.

Čtěte také

Zajímalo by mě, jestli pan Ivan Zmatlík míval od své maminky první dětské obrázky? Co vy jako dítě a vaše maminka malířka? „Moje matka nikdy nedělala nic, co by nebylo do nějaké knížky. Že by jen pro mne něco namalovala, tak to ani omylem.

Z toho mi vychází poměrně přísná paní. Ale její obrázky jsou tak něžné, že mi to nejde vůbec dohromady. „Obrázky jsou to, jak by ten svět chtěla vidět. A pokud jsou tam postavy vyloženě záporné, tak si z nich vždy dělala legraci. A funguje to tak i v knížkách pro dospělé, které ilustrovala.“

A pohádky o Krakonošovi, to je právě ona vize dobrého horského ducha. „Já bych jen dodal, kytičky, které opravdu rostou jen v Krkonoších. To je takový moment, kterého si mnoho lidí ani nevšimne, ale je to taková vzpomínka na ty hory. Celé dětství, a pak i celý život, byly Krkonoše místem, kam se maminka neustále vracela.

Helena Zmatlíková a Jiří Žáček

„Dokud mohla lyžovat, tak do poslední chvíle přijížděla. Ne třeba do Pece pod Sněžkou nebo do Špindlerova Mlýna, ale na hřebeny. Od Vosecké boudy až po Kolínskou nebo Liščí.

Obálka knihy Honzíkova cesta

Maminka tedy musela být velmi odolný jedinec, protože to je tedy velmi dobrý trénink. Když vidím ti spoustu práce a ještě k tomu ona fyzická připravenost. „Rodiče ji to naučili. Ti patřili k prvním lyžařům v Krkonoších. Kamarádili se i s Emerichem Rathem, což byl významný, všestranný sportovec a také propagátor lyžování.

„Známe ho z událostí okolo Hanče a Vrbaty, to byl rodinný kamarád. Dával jsem dohromady z pozůstalosti nějaké archivní materiály a je tam i fotografie mé mámy, kdy jako malá holčička předvádí takzvané švédské kolo. Stroj, který přivezl ze Švédska právě Emerich Rath, a ona ho předvádí na výstavě v Praze.

A vyhlášený Betlém paní Heleny Zmatlíkové. Je z těch vystřihovánkových, to znamená, velmi dobře dostupný. A řekla bych, že ve spoustě rodin právě tento Betlém už tradičně zdobí Vánoce. „Věřím, že když se lidé na ten Betlém dívají, tak se jim jejich bývalá dětská duše znovu objeví, dodává Ivan Zmatlík.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související