V Brně zemřel herec a dabér Jiří Dušek, bylo mu 99 let

V 99 letech zemřel v Brně herec Jiří Dušek. Svou kariéru spojil s Divadlem bratří Mrštíků, dnešním Městským divadlem Brno. Věnoval se také televizi, filmu, dabingu, pedagogické práci a komponování hudby. O jeho úmrtí informoval vnuk Jiří Duchoň.

Jiří Dušek se narodil 14. února 1924 jako Jiří Deutsch v Cholině na Olomoucku v rodině pravoslavného kněze. Za druhé světové války byl nuceně nasazený, zatímco jeho otce nacisté věznili v koncentračním táboře Buchenwald. Po válce si rodina změnila jméno z Deutschových na Čechovi. Mladý herec ale nakonec raději sáhl po příjmení své matky, která byla za svobodna Dušková.

V Divadle bratří Mrštíků Dušek ztvárnil téměř tři stovky rolí. S divadlem skončil v roce 1990. Prý si nepřál, aby jej „z jeviště vynášeli nohama napřed“. Ve stáří se podle vnuka věnoval poslechu vážné hudby, četbě, zahradě a rodině. V roce 2014, spolu se Svetlanou Janotovou a Bolkem Polívkou, otiskl své dlaně do chodníku slávy před budovou Městského divadla.

Česko-Slovenská filmová databáze u jména Jiří Dušek eviduje několik desítek filmů, seriálů a dokumentů. Seznam je podle rodiny neúplný, na obrazovce či filmovém plátně se Dušek objevil v pětistovce rolí. Například v triptychu Via Lucis z roku 1992 ztvárnil hlavní roli Jana Amose Komenského.

V rozhlase Dušek účinkoval nejen jako herec v inscenacích, ale také jako hudební režisér a skladatel scénické hudby. Věnoval se rovněž pedagogické činnosti a významný otisk zanechal v dabingu. V roce 2009 obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.