Obyvatelé Vitějovic na Prachaticku mění věci v místním bazárku. Výtěžek pomáhá knihovně

20. listopad 2023 11:17

Dát druhý život oblečení, knihám nebo třeba nádobí se snaží od roku 2016 ve Vitějovicích na Prachaticku. Obec s pěti sty obyvateli má své stabilní re-use centrum. Do bazárku tam lidé můžou nosit vše, co jim doma překáží, a za symbolickou cenu deseti korun za kus si odnést, co se jim líbí. Otevřeno je během otevírací doby obchodu s potravinami.

Alena Štenberková přinesla se svojí dcerkou velkou krabici a velký pytel věcí. „Bazárek je krásný a moc si vážíme ochoty místních žen se tím přehrabovat,“ komentuje.

Helena Fenclová chodí do bazaru pravidelně. Věci nejen vybírá, ale sama také přináší. „Hlavně oblečení, hračky, funkční věci po dceři i oblečení po mně. Nejčastěji sem s dcerou zajdeme, když procházíme kolem a zahlédneme něco, co nás zaujme. A je to poměrně často,“ vypráví.

„Měli jsme tady televizi, lyže, koloběžku nebo třeba túje,“ vzpomíná dobrovolnice Jarka Šamatová. Bazárek má vyhrazenou celou místnost ve vitějovickém obchodě. Na policích jsou dětské hračky, porcelán, ale převažuje oblečení.

Čtěte také

Lidé mohou do bazárku přijít v době, kdy je otevřený obchod. „Tady se můžou hrabat, jak dlouho chtějí. Pak jen spočítají, kolik mají kusů, a nahlásí to a zaplatí paní prodavačce. Všechno stojí desetikorunu, ať je to cokoliv,“ vysvětluje Jarka Šamatová.

Autorkou nápadu na bazárek ve Vitějovicích je Blanka Dvořáková. „Ty věci prostě můžou sloužit dál. Je vidět, že spousta se toho dá ještě využít, tak proč to vyhazovat. Je to myšlenka, která vede k nějakému uvědomění si, že planeta prostě neunese všechno,“ říká.

Výtěžek z bazárku je určený pro místní knihovnu. „Knihovna pořádá hodně akcí pro děti, tak jsme třeba zaplatili autobus. To by jinak muselo jít z rozpočtu knihovny a ne vždycky je to možné, tak to bazar prostě zaplatí,“ dodává Blanka Dvořáková.

Jen za letošní rok si lidé z bazaru pro knihovnu ve Vitějovicích odnesli zhruba tisícovku věcí. To, co místní nevyužijí, putuje k dalším potřebným, například do prachatické nemocnice nebo azylového domu.

Spustit audio

Související