Kämpf a Kaše? Hrál jsem s nimi v Kadani, říká Petr Jíra o hráčích z NHL

Přidat na Seznam.cz

V extralize odehrál bývalý útočník Petr Jíra za tři kluby „jen“ sedmdesát zápasů, ale řadu sezon byl takříkajíc ikonou první hokejové ligy, tedy druhé nejvyšší soutěže. A to v barvách domovského klubu z Chomutova. Proto ani nepřekvapuje, že u hokeje v tomto severočeském městě zůstal i po skončení aktivní kariéry. Je členem výkonného výboru klubu a sportovním manažerem mládeže.

Petr Jíra připomněl zajímavé skutečnosti v rozhovoru pro SportDeník.cz. Na snímku je v chomutovské sportovní aréně (polovina listopadu 2023).

Jak byste charakterizoval svoji extraligovou kariéru?

Výrazné prosazení se mi nepovedlo, už se to nevrátí. Asi mi to nebylo souzeno. První šanci v extralize jsem dostal ve svých dvaceti letech v pražské Slavii. Pak jsem přidával nějaké starty v Litvínově. S Chomutovem jsem postoupil do extraligy a čekal jsem, že bych mohl mít místo v kádru. Jenže přišly hráčské nákupy do klubu, přednost měly posily. A na mě se už příliš nedostávalo.

Takže jste si herní praxi vynahradil v první hokejové lize…

Dá se to tak říci. Odehrál jsem v této soutěži na osm set zápasů. Kromě Chomutova jsem nastupoval i za Kadaň. A to i s hráči jako jsou David Kämpf a Ondřej Kaše. Pamatuji si, že jim bylo asi sedmnáct nebo osmnáct let. Už od mladého hokejového věku na nich bylo znát, že mají na velký hokej, což dokázali v zámořské NHL. Kämpf je v ní stále, Ondra Kaše je po návratu z NHL momentálně hvězdou extraligy v dresu Litvínova.

Patříte mezi chomutovské hokejové patrioty. Čím to je?

Jsem tady doma. Chomutov mi dal vždycky šanci, že jsem se mohl vrátit. Po aktivní kariéře jsem začal jako trenér ve sportovních třídách a po krachu extraligového klubu jsem se dostal do managementu a do vedení současné organizace.

Jak vidíte situaci v áčku Chomutova?

Poku jde o ambice ve druhé lize, máme za cíl postup. Z pohledu vedení klubu plánujeme i příchody posil, což zatím nechci konkretizovat. Nejsem ale součástí trenérského týmu áčka, tam jsou asistenti Petr Martínek a Angel Krstev. Věnuji se především mládeži, u ní je pořád práce dost (úsměv).

Zdroj: autorský článek