Half-Life slaví čtvrtstoletí. Vychází masivní aktualizace i dokument z vývoje
zdroj: Foto: Valve

Half-Life slaví čtvrtstoletí. Vychází masivní aktualizace i dokument z vývoje

20. 11. 2023 14:30 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Legendární Half-Life před 25 lety ukázal, že střílečky nemusí být jenom o bezhlavém kydlení emzáků (i když i na ně samozřejmě došlo) a hledání různobarevných klíčů. Mimozemské patálie Gordona Freemana předváděly vůbec poprvé výpravný příběh v bezkonkurenční grafice, a byť je Half-Life už více než 16 let u ledu, Valve na svůj korunovační klenot nezapomíná. Vyšla totiž rozsáhlá aktualizace se spoustou doprovodného bonusového obsahu.

„Před 25 lety, 19. listopadu 1998, jsme vydali hru Half-Life. Dodnes jsme na ni pyšní a zároveň jsme nesmírně vděční za hráčskou komunitu, která se kolem ní vytvořila a nadále jí zůstává věrná. A protože čtvrtstoletí je milník hodný oslav a tohle milované dítko v posledních letech nedostávalo tolik pozornosti jako naše jiné tituly, rozhodli jsme se okořenit klasický herní zážitek a přidat několik staronových i opravdu nových vlastností,“ uvádí Valve k výročí.

Do dnešního večera je navíc hra na Steamu zcela zdarma. Obrovské slevy se týkají i jiných dílů dystopické FPS. Pokud se rozhodnete vypravit na tajnou základnu Black Mesa, dočkáte se celé řady znatelných vylepšení. Kromě podpory širokoúhlých monitorů, gamepadů a SteamDecku prošly citlivým restaurováním i textury, nasvícení, vykreslování i fyziky.

Legenda dostává také pořádnou porci dosud neviděného obsahu. Nové multiplayerové mapy, ale i extrémně vzácnou minikampaň Half-Life Uplink, která vyšla na CD jako demo k některým časopisům a tehdejším hardwarovým součástkám. Na skutečné pamětníky čeká například původní pozadí hlavní nabídky nebo některé rané prototypy postav z alfa verze hry.

 

Valve také připravilo výroční hodinový dokument (ke zhlédnutí výše), který popisuje revoluční, ale mnohdy nelehké postupy, jež z Half-Lifu udělaly jeden z nejlepších titulů videoherní historie. A když už jsme u té nostalgie, tak na závěr zbývá už jen obligátní: „Half-Life 3 kdy?!“

Nejnovější články