Hlavní obsah

Ministerstvo kultury se stává centrem bizáru na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská veřejnost se nestačí divit, jak se ministerstvo kultury pod vedením Martiny Šimkovičové (nominantka Slovenské národní strany SNS) mění v panoptikum bizarních postaviček. Ministryně se obklopuje podivnými figurkami, které vyvolávají velmi rozporuplné reakce.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Robert Fico s Martinou Šimkovičovou během jeho listopadové návštěvy ministerstva kultury

Článek

Samotná Šimkovičová odmítá míchání kultur a vyjadřuje přesvědčení, že slovenskou kulturu je potřeba očistit od cizích vlivů. Je pro posilování kulturních tradic a dědictví slovenského národa. „Kultura slovenského lidu má být slovenská. Slovenská a žádná jiná. Respekt vůči jiným kulturám neznamená jejich smíchávání s tou slovenskou,“ zdůraznila ministryně.

Šimkovičová byla moderátorkou televize Markíza, která s ní rozvázala pracovní poměr poté, když šířila hoaxy ohledně migrantů. Do parlamentu vstoupila v roce 2016 na kandidátce hnutí Jsme rodina. Pak působila jako moderátorka internetové televize TV Slovan. Do parlamentu se letos dostala na kandidátce SNS, která ji nominovala na post ministryně kultury.

Již pár dní po nástupu do funkce se Šimkovičová „zviditelnila“ dopisem svému českému kolegovi Martinu Baxovi při příležitosti 105. výročí vzniku Československa. Dokument vyvolal kvůli naivnímu obsahu a kostrbaté stylistice tvrdou kritiku, až posměch.

„Příště někdo gramotný.“ Slovenská ministryně kultury má ostudu za dopis českému kolegovi

Evropa

Obdivovatel Putina

Generálním tajemníkem služebního úřadu ministerstva kultury se stal obdivovatel ruského prezidenta Vladimira Putina a konspirátor Lukáš Machala. Před několika lety sdílel „odhalení“ českého anonymního webu, podle kterého muslimské migranty posílají do Evropy ilumináti. Je rovněž příznivcem konspirační teorie o práškování lidí z letadel (chemtrails).

Úřad slovenského ministerstva kultury povede obdivovatel Putina a dezinformátor par excellence

Evropa

V období pandemie covidu-19 šířil hoax, že na Slovensku zemřel stejný počet lidí jako předtím. Přitom už byla dostupná informace, že v roce 2020 zemřelo v zemi o sedm tisíc lidí více, než jaký byl do té doby dlouhodobý průměr. Machala stejně obvinil lékaře, že se spojili s výrobci vakcín a testů a lidem lžou o závažnosti covidu.

V říjnu 2021 u příležitosti narozenin ruského prezidenta označil Putina za jednoho z mála státníků, který je vzdělaný, rozvážný a chrání národní zájmy. „Určitě není dokonalý, ale pro mě je příkladem vlastence a světového státníka,“ napsal tehdy Machala. Po únoru 2022 s veřejnými projevy obdivu k Putinovi přestal, ale nadále šířil tvrzení kremelské propagandy.

Válku na Ukrajině způsobili podle Machaly „cizí pánové ze Sionu a zpoza Atlantiku“. V otázce konfliktu v Gaze se jasně postavil na stranu Palestiny. Izrael páchá podle Machaly „stejnou genocidu jako nacisté“.

Kristus Král

Náměstek ministryně kultury Štefan Kuffa (nominant SNS) před vysokými církevními hodnostáři vyzval k intronizaci (uvedení na trůn - pozn. red.) Ježíše Krista na Slovensku. Chce přimět biskupy, aby Slovensko zasvětili Kristu Královi. „Za ministerstvo kultury dáváme příslib, i takhle veřejně ho dávám, že my budeme ti, kteří budou iniciovat, aby se co nejdříve podle možnosti dosáhlo toho, aby Kristus Král byl intronizován a stal se králem Slovenska,“ řekl Kuffa.

Náměstek ministryně kultury vyzval také k zastavení „gender ideologie“. „Za ministerstvo kultury slibujeme, že gender ideologie, která trápí naše Slovensko, nebude. To bude konec,“ zdůraznil a dodal, že žena nemá právo na potrat.

„Dnešní liberální svět říká – to je nic, toto dítě, to je jen shluk buněk, to je jen kus nějakého masa, žena má právo svobodně s tím naložit. No, nemáš právo, jednoduše ty rozhoduješ o druhém životě a k tomu ti Bůh nedal právo, abys ty takto konala v té věci,“ řekl Kuffa, který poté vyzval matky a babičky, aby byly svým dcerám a vnučkám, které se ocitnou v krizi a nechtěně otěhotní, tou správnou oporou.

Cyrila a Metoděje označil za diplomaty slovenského národa. „Tito dva muži byli diplomaté, kteří propojili východ se západem,“ konstatoval Kuffa.

Pandemii covidu, kdy „jsme uvěřili rouškám a vakcíně“, přirovnal k morové epidemii z roku 1710, kdy lidé konali procesí s obrazem Trnavské Panny Marie. „Ten mor zázračně padl, ze dne na den. Kam se poděla naše víra,“ apeloval náměstek.

Další perla ze slovenské vlády: Intronizujte Ježíše Krista

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám