• ppl talk  • Jiří Diblík: Dělám to, co jsem si vysnil. Aktuálně vyvíjíme prvního českého AI psychologa

Jiří Diblík: Dělám to, co jsem si vysnil. Aktuálně vyvíjíme prvního českého AI psychologa

„Většina lidí pro sebe po stránce psychohygieny nic nedělá a začne se řešit až ve chvíli, kdy nastane nějaký problém,“ říká v rozhovoru Jirka Diblík. Snaží se to zlepšit well-being aplikací VOS.health, která má aktuálně přes tři miliony uživatelů z celého světa. 

Jak se cítíte? Zvládáte pečovat o svou psychickou pohodu? Jakým způsobem?

Cítím se skvěle. Právě jsem v Americe, pracujeme tady na nových projektech v rámci umělé inteligence, potkáváme nové investory. Je to náročné, ale díky tomu, že dělám, co mě baví, jsem fakt v pohodě. Když už je toho na mě moc, potřebuju úplně vypnout, jdu si třeba zacvičit nebo se projít. Ale teď mám takové životní období, že mě fakt moc baví práce. Co se týká péče o duševní zdraví, hodně mi pomáhá psaní deníku nebo dechová cvičení.

Dříve jste hrál celkem úspěšně tenis. Jakou roli hraje sport ve vašem životě teď?

Pořád se snažím dvakrát třikrát týdně něco dělat. Už jenom jako koníček. Po sportu se mi lépe přemýšlí a i když jsem někdy unavený, pohyb mě nakopne.

Ve 12 jste si začal přivydělávat tvorbou webů, v 16 jste se jako druhý Čech nechal zplnoletnit, abyste mohl podnikat. Tenkrát jste založil digitální agenturu. Co pro vás bylo impulsem k tomu začít podnikat, a to konkrétně v oblasti digitálních technologií? Vždycky jste toužil pracovat spíš sám na sebe?

To začalo už u zmiňovaného tenisu, je to individuální sport a vždycky jsem se na kurtu musel postarat sám o sebe. Nicméně impulsem bylo, že jsem vždy, co si pamatuju, chtěl tvořit něco nového. V té době jsem si přál nový počítač, který mi rodiče nechtěli koupit, musel jsem si na něj tedy vydělat sám. Vyrůstal jsem v paneláku a věděl jsem, že musím makat, abych se dostal do hezčího prostředí.

Věříme, že technologie jsou tady od toho, aby nám pomáhaly žít zdravější a šťastnější život.

Jedním z vašich produktů, kterému jste se nakonec začal primárně věnovat, je právě well-being aplikace VOS.health. S Ondrou Kopeckým jste tak vytvořili novou kategorii aplikací pro podporu duševního zdraví, tzv. self-therapy aplikaci. Můžete to přiblížit? A proč zrovna takový produkt?

VOS.health je platforma na komplexní péči o duševní zdraví. Aplikace spolupracuje s Apple Health či Google Fit a na jejich základě dává uživateli personalizovaná doporučení. Dokáže se také spojit s kalendářem, monitoruje čas strávený u telefonu a vyhodnocuje mnoho dalších ukazatelů – třeba změny nálad v závislosti na počasí. Mimo to je prostřednictvím VOS.health možné využít intervence do duševního zdraví v podobě dechových cvičení, tvoření deníku, afirmace, behaviorální aktivace nebo se spojit přímo s konkrétními terapeuty. Zároveň vyvíjíme prvního českého AI psychologa. 

Věříme, že technologie jsou tady od toho, aby nám pomáhaly žít zdravější a šťastnější život. Právě proto jsme začali vyvíjet VOS. Dávalo nám smysl spojit to, co umíme v technologiích, s pomocí lidem. Měli jsme za to, že trh s péčí o duševní zdraví poroste a trefili jsme se. 🙂 Zároveň já sám jsem trpěl panickými atakami, když mi bylo šestnáct sedmnáct. Takže ve VOSu se spojilo všechno dohromady.

V této oblasti jste jedním z nejrychleji rostoucích startupů v Evropě. Aplikace existuje v devíti jazykových mutacích a využívají ji přes 3 miliony lidí ve 170 zemích. Jak je uživatelsky úspěšná, co se týče třeba míry aktivity a délky předplatného? A máte vysledované, ve kterých zemích si ji stahují lidé nejvíce?

Nejsilnější jsme aktuálně v regionu DACH (Německo, Rakousko, Švýcarsko), dále pak v západní Evropě, ČR, na Slovensku, spoustu uživatelů máme také v USA, v Jižní Americe, Austrálii. Je to velmi rozmanité. Co se týká aktivity, aktuálně máme půl milionu aktivních uživatelů každý měsíc. Primárně si kupují roční předplatné.

Uživatele máte např. i na Ukrajině, kde jste se začátkem války aplikaci nabídli zdarma. S jakou jste se setkali reakcí? Jaký byl zájem?

Na Ukrajině to stále zdarma nabízíme. Reakce byly skvělé. Podpořili nás i naši investoři, kteří nám pomohli nahirovat ukrajinské psychology. Stále aplikaci využívají stovky tisíc Ukrajinců. 

Snažíme se tvořit lifestylový produkt pro každého, takový mental gym. Pomocí AI pomáháme uživateli predikovat jeho duševní stav.

Je důležité zmínit, že aplikace slouží spíše jako prevence a nemůže v některých případech plně nahradit terapii či léčbu duševních onemocnění. Jak může uživateli pomoct?

Primárně se zaměřujeme na tzv. sebeterapii. Aplikace pomáhá udržovat jedince ve stavu, kdy je v pohodě. Nejsme vhodní pro kritické případy, tam už musí nastoupit fyzicky odborný terapeut. Ale snažíme se tvořit lifestylový produkt pro každého, takový mental gym. Většina lidí pro sebe po stránce psychohygieny nic nedělá a začne se řešit až ve chvíli, kdy nastane nějaký problém. Naším cílem je, aby lidé používali VOS každý den a chvilku pro sebe něco udělali. 

Uživatel má osobní plány, může chatovat s terapeuty. Pomocí AI pomáháme uživateli predikovat jeho duševní stav. Zároveň poskytujeme bezplatně první psychickou pomoc, především v situacích, jako jsou panická ataka, záchvaty úzkosti, deprese. 

Jako první na světě vyvíjíte AI powered meditaci nebo, jak už jste zmínil, zkoušíte využívat AI psychologa, tzv. ChatMind. Jak se vám daří AI implementovat? Co vám usnadňuje, a kde naopak vidíte ještě mezery?

V rámci AI jsme stále poměrně na začátku. Aktuálně máme v beta verzi ChatMind, což je e-psycholog, který poskytuje uživatelům osobní rady na základě jejich dat. AI nám dává neskutečně možností, co můžeme s daty dělat. Pro většinu uživatelů je dneska obtížné si představit a pochopit, jak bude AI fungovat. Díky VOS víme o uživateli docela dost věcí – víme, jak se cítí, kde se nachází, kdy sportuje, jak spí, co píše do deníku, zároveň máme know-how v rámci psychologie. Když vše spojíme s chatbotem, dokážeme poskytnout hodně konkrétní rady jak pečovat o své duševní zdraví, pomáhat sumarizovat myšlenky, dělat introspekci. V AI vidíme ohromný potenciál. Víme, kam se chceme posunout. Těšíme se, co následující měsíce přinesou. 

Nebojíte se v souvislosti s AI nějakých závažnějších fuckupů v tak citlivé oblasti, jakou je duševní zdraví?

V rámci AI samozřejmě nějaká rizika vnímáme a snažíme se jim předcházet. Právě vše testujeme ve variantě beta a uživatelům říkáme, že to je experimentální produkt. Vznikají také nové technologie, které pomohou rizikům předcházet.

Psychická pohoda je čím dál větším tématem i na pracovišti. Jaký je o VOS zájem ve firmách? Nabízí zaměstnavatelé členství v ní v rámci benefitů?

Psychické pohodě na pracovišti se také věnujeme, ale není to naše hlavní zaměření. Soustředíme se především na B2C. S benefity na pracovišti je v ČR docela problém, protože zaměstnavatelé dávají maximálně multisportku nebo stravenky. V Americe trend postupuje tak, že zaměstnanci mají čím dál větší zájem o benefity z oblasti duševního zdraví. Zaměstnavatelé mohou zprostředkovat terapie, které jsou ale poměrně drahé a těžko škálovatelné. Díky VOSu jsme schopni poskytnout nástroje, které jsou levné, efektivní a dají se nabídnout všem zaměstnancům. Aktuálně spolupracujeme s desítkami firem.

Jak se stavíte ke spolupráci s jinými značkami či influencery? Vybavuje se mi např. spolupráce se značkou Vasky v rámci jejich kampaně na barefoot obuv… Chystáte v této oblasti něco nového?

Chystáme další spolupráci, aktuálně s většími zahraničními influencery. Je to oblast, do které se teď chystáme více obout. Influenceři jsou část marketingu, která nám skvěle funguje. 

Jaké máte s aplikací další plány a cíle?

Primárně se teď budeme zaměřovat na implementaci umělé inteligence. Jak propojit data, aby co nejlépe pomáhala uživatelům. Jak generovat uživatelům co nejzajímavější obsah. Zároveň nás čeká nová aplikace pro Apple Vision Pro, děláme na tom s Applem. Těšíme se na to, co tato spolupráce přinese. Ve spojení VR a AI jsou ohromné možnosti – např. terapie ve virtuální realitě bude neskutečná.

Dostal jste se do českého i evropského žebříčku Forbes 30 pod 30. Co to pro vás znamená? Projevila se tato vizibilita např. na míře zájmu o aplikaci či o jinou spolupráci s vámi?

Jako malý kluk jsem si to přál, tudíž se mi splnil sen, který jsem si napsal do deníčku, když jsem byl na gymplu. Udělalo mi to velkou radost. Vizibilitu nám to přineslo, rezonuje to s investory, ale nic zásadního. 

Nabíjí vás tvořit a objevovat nové věci. To je ostatně vidět i na tom, že jste se angažoval i v jiných projektech. Jaké máte ambice a touhy, ať už v profesním životě mimo VOS, tak v tom osobním? Co vám dělá radost?

Baví mě přinášet nové věci na trh, vždycky jsem to tak měl. Aktuálně jsou to již zmiňované výsledky výzkumů využití AI. Jsem dobrý startovač projektu. Myslím, že nejsem úplně dobrý manažer a udržovač. 🙂 

Nejvíc se teď těším, až vydáme nový update VOS, kdy uživatelům umožníme chatovat s celým svým datasetem. Představte si ChatGPT posilněný datasetem o vás. Umožní vám poznat sebe samého ze všech směrů. A taky se nemůžu dočkat spuštění zmiňované Apple Vision Pro aplikace, což bude nový set, který změní to, jak lidé komunikují s hardwarem. Možná to jednoho dne úplně nahradí počítače.

Mimo VOS mi teď zrovna dělá radost, že jsem v Americe, je tady oproti ČR teplo, potkávám spoustu zajímavých lidí. Jsem šťastný za přítelkyni, kamarády a to, že se mimo práci dokážu opravdu dobře bavit. Dělám to, co jsem vždy chtěl, co jsem si vysnil. 

Zdroj: VOS archiv