Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský premiér Fico přerušil kontakt se čtveřicí médií

Robert Fico, slovenský premiér
Robert Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Necelý měsíc po návratu do funkce přerušuje slovenský premiér Robert Fico komunikaci se čtyřmi slovenskými médii. Vyplývá to ze stanoviska tiskového a informačního odboru Úřadu vlády SR. Podle Fica si čtveřice médií neplní zákonnou povinnost.

Konkrétně jde o TV Markíza, deníky Denník N a SME a webový portál Aktuality.sk, informovala agentura TASR.

Fico podle svých slov respektuje, že orgány veřejné moci mají podle příslušných právních předpisů povinnost poskytovat médiím informace o své činnosti. Poukázal přitom na to, že účelem této povinnosti je garantovat pravdivé, všestranné a včasné informování veřejnosti.

Zmíněná média podle premiéra od prvních hodin vzniku nové vlády neplní povinnost pravdivě, všestranně a včas informovat veřejnost o činnosti orgánů veřejné moci. "Konkrétně vlády SR a jejího předsedy," podotkl. Fico tvrdí, že projevují nepřátelské politické postoje založené především na zveřejňování nepravdivých či neúplných informací.

"Robert Fico ani doteď nemluvil s deníkem SME, Denníkem N a ani s Aktulitami. Nedával nám rozhovory a na otázky redaktorů už delší čas odpovídá urážkami, že jsme nepřátelé národa. Rozdíl je dnes v tom, že z pozice premiéra legitimizuje útoky proti našim médiím," reagovala šéfredaktorka SME Beata Balogová.

Premiér podle ní popírá, že média mají za úkol kontrolovat vládu. "Na druhé straně mluví s médii, která často šíří konspirace, nemají transparentní vlastnickou strukturu a nekladou mu kritické otázky. Pokud premiér předpokládá, že může naše média zastrašit anebo vyvolat autocenzuru, tak se velmi mýlí," dodala.

Témata:  Robert Fico Slovensko

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 14:09

Pálení čarodějnic naruší suché počasí. Platí zákaz rozdělávání ohně

V Praze dnes začal kvůli výstraze meteorologů před nebezpečím požárů platit zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech, jako jsou parky, lesní porosty, zahrady či lesoparky. Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, ani na zahradách.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy