VÝCHODOČESKÉ DIVADLO PARDUBICE

MŮJ ÚČET
6. listopad 2023

Z dramaturgického archivu

„Kulatiny“ by v listopadu oslavila inscenace, na kterou se v Pardubicích dodnes vzpomíná. Když mezi místními divadelními fanoušky zmíníte titul Ondina, většinou následuje povzdech: Aaaach, to bylo krásný! Přitom od premiéry uplyne 8. listopadu už dvacet let!

Poslední zpracování Giraudouxovy ONDINY ve Východočeském divadle nastudoval Marián Pecko, slovenský režisér s nezaměnitelným rukopisem, pro něhož to byl první a veleúspěšný krok na pardubická divadelní prkna (dále pak připravil Romanci pro křídlovku, Sen noci svatojánské, Vítězství či muzikál Cikáni jdou do nebe). Za popularitou inscenace stojí především výkony ústřední herecké trojice – Lucie Štěpánková (Ondina), Martin Mejzlík (Rytíř Hans) a Petra Janečková (Princezna Bertilda), podpořené dechberoucí výpravou Pavola Andraška (připomeňme postupně se plnící plochá akvária obklopující scénu).

Pardubická Ondina oslovila i odbornou veřejnost, například recenzent J. P. Kříž do časopisu Xantypa v únoru 2004 napsal: „Nanejvýš pětkrát do roka uskuteční se zázrak. To když nad divadlem vyjde hvězda a rozzáří se. Věřte, nevěřte, stalo se v Pardubicích, v jehož VČD nastudoval Marián Pecko Ondinu. Prozradím, že jsem ji rovnou zařadil do trojice uchazečů o Cenu Alfréda Radoka za nejlepší inscenaci roku 2003. … Titulní role je velkým sólem Lucie Štěpánkové. Herecky i pohybově náročný part zvládá s nevídanou bravurou. Její ovíjení se kolem milovaného člověka je živočišné, scéna, kdy ulovena rybáři visí nahá hlavou dolů, brutální a emocionálně exponovaná, vrcholná. Herecký výkon roku vzešel letos z Pardubic!“
Radek Smetana

Martin Mejzlík (Rytíř Hans) a Lucie Štěpánková (Ondina), foto Michal Klíma
Lucie Štěpánková (Ondina), Zdeněk Rumpík (Královský komoří) a Pavel Doucek (Básník Bertram), foto Michal Klíma
Martin Mejzlík (Rytíř Hans) a Dagmar Novotná (Gréta), foto Michal Klíma
Petr Dohnal (Rybář Anselm) a Jindra Janoušková (Guta, jeho žena), foto Michal Klíma
Pavel Novotný (Král Herkules) a Petra Janečková (Princezna Bertilda), foto Michal Klíma