Doba čtení:3 m, 18 s
„V dohledné době nemáme za uhlí náhradu,“ říká jednoznačně předseda sněmovního podvýboru pro energetiku Róbert Teleky (KDU-ČSL). Foto: R. Teleky

Řešení komplexního energetického průšvihu, ve kterém se Česko nachází, má přinést nová Státní energetická koncepce. „Vláda zatím neuvolnila sedm miliard korun potřebných na transformaci teplárenství,“ upozorňuje poslanec Róbert Teleky.

Rozhovor s předsedou sněmovního podvýboru pro energetiku Róbertem Telekym (KDU-ČSL) mezi řádky ukazuje skutečnost, kterou si z lidí mimo politiku uvědomuje asi jen málokdo. Faktickou bezmocnost poslaneckého sboru vůči vládě. Poslanci sice mohou vládě neschválit zákon, ale zjevně není v jejich silách donutit ji ani v současné kritické situaci k zásadním změnám energetické politiky.

Zcela otevřeně pak Róbert Teleky připomíná skutečnost, kterou se zelené lobby daří odsouvat do pozadí. Česko má pro své potřeby uhlí dost.

O tom, že hrozí odstavení uhelných elektráren již v roce 2026, kvůli ztrátovému provozu, způsobeném cenou emisních povolenek jsme se bavili již v našem rozhovoru letos v srpnu (zde). Tehdy jste řekl: „Hospodářský výbor sněmovny i jeho podvýbor pro energetiku inicioval v této věci řadu jednání se zástupci uhelných společností elektráren i tepláren.“ Jaké měla tato jednání výsledky?

Při těchto jednáních bylo konstatováno, že Česká republika má dostatek zásob uhlí. Takže těžaři by mohli pokračovat v těžbě uhlí dál, ale musí mít záruku, že těžba bude pokračovat osm a více let.  Nezbytnou podmínkou však je provedení skrývky, tedy odstranění zeminy nad uhlím. S tím souvisí i řada dalších podmínek, jako například průzkumy a potřebná povolení.  To vše však vyžaduje velké finanční náklady, a pokud nebudou mít těžaři jistotu, že můžou těžit minimálně dalších osm let, nebudou tuto činnost, nezbytnou pro pokračování dolů, ani zahajovat.

LNG je průšvih. Ukáže to, oč opravdu jde EU?

S premiérem, nebo ministrem průmyslu Jozefem Síkelou jste o tom nejednali?

My jsme pana ministra neinformovali, vzhledem k tomu, že nám bylo známo, že měl tyto informace přímo od těžebních společností.

Jak moc vůbec může konkrétně váš podvýbor pro energetiku ovlivnit práci ministerstva průmyslu (MPO), nebo celé vlády? Kromě hlasování o zákonech, samozřejmě.

Nejedná se o přímé ovlivňování, ale o spolupráci s MPO a dalšími resorty, kdy například pořádáme společné semináře, kde danou problematiku projednáváme.

Ptám se proto, že v srpnu jste nám řekl, že „Česká republika nemá k dispozici alternativní náhradu za výrobu elektřiny a tepla z uhlí. Částečným řešením může být výroba elektřiny ze zdrojů využívajících OZE, ale tyto zdroje nemohou vzhledem k charakteru výroby být plnohodnotnou náhradou. Není také možné, aby tento výpadek mohl být nahrazen dovozem elektřiny z jiných států, a to s ohledem na to, že velká část zemí v Evropě v dlouhodobém výhledu nepokrývá svoji spotřebu vlastní výrobou elektřiny, jak ukazuje studie společnosti ČEPS.“ (Studie zde.) Vláda přitom nadále tvrdí, že občasné zdroje a dovoz nás zachrání do té doby, než budeme mít víc jádra…

Na tom co jsem řekl, trvám. To znamená, že v dohledné době skutečně nemáme za uhlí alternativní náhradu.

Je horší závislost na Rusku, nebo na Kataru?

Máte ve sněmovně nějaké informace o tom, že by se na vládní úrovni někdo zabýval přípravou podmínek pro investory do plynových elektráren? Bez záruk je nikdo na maximálně 25 let stavět nebude. A času na jejich výstavbu je už méně než málo.

Tento problém není dořešen a to s ohledem na nejasnou situaci kolem plynu, která se týká zajištěnosti jeho dodávek a nejasného názoru Evropské komise, že plyn patří mezi fosilní zdroje. Již dva roky se mluví o restrukturalizaci teplárenství, která však dosud nezačala a vláda zatím neuvolnila sedm miliard korun potřebných na tuto transformaci.

Jestli se v roce 2026 zastaví české uhelné elektrárny, nebo se jejich provoz výrazně omezí, přestane se vyplácet těžba uhlí. Tím pádem jej nebudou mít ani teplárny, ani domácnosti. Víte v podvýboru pro energetiku něco o tom, jak tuto reálnou hrozbu chce vláda vyřešit?

MPO zpracovává novou Státní energetickou koncepci, která by měla všechny tyto problémy, rizika analyzovat a zpracovat návrhy na jejich řešení.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa