Hlavní obsah

Překvapení, nevídané. Svým způsobem to má koule, říkají experti o rezignaci Šilhavého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konec trenéra fotbalové reprezentace Jaroslava Šilhavého se možná očekával, ale ne v podobě rezignace bezprostředně po výhře 3:0 nad Moldavskem a přímé kvalifikaci na EURO 2024 do Německa. „Tohle se ve světě vidí málokdy, že někdo postoupí a hned po utkání položí funkci. Je to nevídané,“ reagoval pro ČT bývalý reprezentant a majitel bronzu z Eura 2004 Marek Heinz.

Byl jsem naměkko, přiznal po rozlučce Jaroslav Šilhavý. Už před zápasem jsme se rozhodli, že nebudeme pokračovatVideo: Sport.cz

 
Článek

Videogalerie k zápasu Česko – Moldavsko

„Jsem překvapen. Svým způsobem to má koule. Samostatný postup je úspěchem, ale některé nominace, tlak na trenéra z řad novinářů i expertů… Stále jsme nemohli najít schéma, jaké chce národní tým hrát. Pak další extempore s reprezentanty na diskotéce v Olomouci. Je to pro mě ale šok,“ netajil někdejší mládežnický reprezentant David Kobylík.

Ano, kauz kolem reprezentace bylo v poslední době až mnoho. Skládání nominací, rozpory s Antonínem Barákem, podivné dodatečné povolání Tomáše Čvančary a nakonec zmíněný alkoholový dýchánek v Olomouci tria Brabec, Coufal a Kuchta.

„Za mě trpký konec po postupu. Už před minulým Eurem něco takového o změně probíhalo, ale český tým pak předvedl dobrý výkon, byl ve čtvrtfinále. Teď je situace trochu jiná. Sice se postoupilo, ale kauz bylo hodně, a to je možná jedním z důvodů, proč trenér končí,“ pravil Heinz.

„Jsem překvapen, protože být trenérem, vychutnám si postup s otazníky a nechal bych vše na výkonném výboru či předsedovi FAČR, aby se oni potili nad tím, co se stane. Na jednu stranu jim teď Šilhavý ulehčil, na druhou ukázal charakter,“ přemítal Kobylík.

Měl podle vás Jaroslav Šilhavý u národního týmu zůstat?
ano
22 %
ne
78 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10979 čtenářů.

Výkonný výbor se sejde hned v úterý, jak ale naznačil šéf českého fotbalu Petr Fousek, jméno nového trenéra známo ještě nebude. O budoucnosti hlavního kouče se jednalo už v říjnu, tehdy padlo řešení v podobě smlouvy do konce listopadu s prodloužením v případě, že budou obě strany souhlasit. Šilhavý ale rozhodl předčasně.

„Jelikož proběhla před měsícem schůzka, musí mít FAČR plány, kdo trenéra nahradí. Za mě Fousek, pokud je správný manažer, bude mít v záloze trenéra, který je nachystaný převzít národní tým. Samozřejmě budou diskuze, jak poskládat realizační tým, ale věřím, že předseda v hlavě jméno má,“ doufá Kobylík.

A koho by si přál? „Mám kandidáta Víťu Lavičku. Proslýchá se, že sice už moc nechce trénovat, že se zpět do toho řemesla nežene, ale viděl bych ho tam. Klidně i Martina Svědíka a pak další mladé trenéry jako asistenty. To je pro mě varianta číslo jedna. Samozřejmě nevím, jak přemýšlí vedení FAČR, ale Lavička prošel reprezentacemi, byl v zahraničí, vedl Spartu a je podle mě připraven převzít národní tým,“ říká Kobylík na adresu současného šéfa sparťanské akadamie.

„Já netuším, sám jsem zvědavý,“ usmál se jen Heinz. Kobylík ještě Šilhavému poděkoval za to, jakou práci s reprezentaci odvedl, třeba za zmíněné minulé Euro a postup do čtvrtfinále. „Charakterově skvělý a čistý člověk, který i k hráčům přistupoval dobře,“ podotkl.

Jak byste hodnotili působení Jaroslava Šilhavého u reprezentace? (školní stupnicí 1-5)
1
5 %
2
47,1 %
3
33,5 %
4
10,8 %
5
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23915 čtenářů.

Reklama