Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zlepšují finanční gramotnost nebo učí děti AI. Startupy si nyní přijdou na miliony

  14:22
Pět českých neziskovek si rozdělí téměř 50 milionů korun od Google.org na podporu digitální inkluze, digitalizace a vzdělávání. Organizace Nekrachni, která stojí za aplikací rozvíjející finanční gramotnost a digitální dovednosti mladých lidí, navíc získá na šest měsíců „pro bono“ podporu týmu odborníků. Cílem je navrhnout nového chatbota s umělou inteligencí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Průzkum České bankovní asociace z roku 2022 ukázal, že pouze 13 procent Čechů dokáže správně spravovat své peníze, zatímco 45 procent celkové populace nemá znalosti pro vedení domácího rozpočtu.

„Tyto překážky prohlubují socioekonomické rozdíly a jsou zvláště výrazné mezi mladými,“ popisuje svou motivaci Maria Šimůnková, spoluzakladatelka a CEO společnosti Nekrachni. Její tým poskytuje nejen mladým lidem vzdělávání v oblasti hospodaření s penězi pomocí aplikace v mobilu.

Zájem o finanční gramotnost ji překvapil, kromě cílové skupiny, tedy typicky lidí, kteří dokončují střední či vysokou školu, se v této oblasti chtějí vzdělávat i dospělí. Organizace si klade za cíl pomoci jim „orientovat se ve světě peněz a finančně dospět.“ Pomocí aplikace a výukových materiálů šíří osvětu mezi lidmi, kteří nemají dostatečnou úroveň finanční gramotnosti.

Ve školách si klepali na čelo, co tam děláme s umělou inteligencí, říká lektorka

„Nejde jen o to vyznat se v úrokových sazbách nebo hypotékách. Naším cílem je, ideálně zábavnou formou, pomoci lidem s přechodem do dospělého světa se vším všudy,“ sděluje Šimůnková.

Tuto snahu v úterý ocenila grantem Google.org, filantropická odnož společnosti Google. Cílem iniciativy bylo podpořit projekty zabývající se řešením společenských problémů s využitím digitálních technologií, v Česku byla iniciativa zaměřena na digitální inkluzi. Pět projektů si tak mezi sebou rozdělí dva miliony eur, tedy necelých padesát milionů korun.

Kromě peněz získá Nekrachni také podporu týmu zaměstnanců společnosti Google, kteří po dobu šesti měsíců na plný úvazek zadarmo podpoří jejich technický tým. S jejich pomocí plánuje organizace v rámci své aplikace vytvořit personalizované výukové prostředí podobné Duolingu, což je aplikace, která pomáhá s učením cizích jazyků.

Uspořádají také několikadenní akci pro programátory, jejíž výstupem bude vytvoření nového chatbota, který bude uživatele směrovat k odpovědím na otázky kolem světa financí. Cílem je rozšířit uživatelskou základnu aplikace na 20 tisíc mladých lidí.

„Velmi nás těší, že s takovou pomocí budeme moci vyvíjet naše softwarové řešení mnohem rychleji, než kdybychom na něm pracovali sami. Tuto spolupráci vnímáme jako skutečný game-changer pro náš projekt,“ vysvětluje Šimůnková.

Studentům se nedivím, taky bych ve škole ChatGPT používal, říká šéf AI startupu

S umělou inteligencí už od třetí třídy

Dalším oceněným týmem je neziskové sdružení, které pomáhá dětem začít pracovat s umělou inteligencí (AI). Podle Evy Nečasové, zakladatelky iniciativy AI dětem, je vývoj posledních let na poli umělé inteligence natolik překotný, že je těžké ho stíhat i pro samotné odborníky. Přesto, nebo spíše právě proto, je podle zakladatelky důležité, aby vzdělávací instituce učily žáky, jak s umělou inteligencí pracovat.

Iniciativa, složená z pedagogů, metodiků a expertů z oblasti AI, se snaží školám v zavádění tohoto typu vzdělávání pomáhat. Začátky ale nebyly lehké. „Ve školách si klepali na čelo, co tam děláme s umělou inteligencí, když se v tuto chvíli zavádí nová informatika,“ říká Nečasová, která se k AI poprvé dostala už před sedmi lety.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Občanka v mobilu. Co dokáže a proč ji policie odmítne?

I přes počáteční obavy se však nakonec podařilo učitele i ředitele přesvědčit o tom, že je třeba s moderními technologiemi pracovat už od nízkého věku. „Naštěstí se vývojem událostí školy samy začaly přesvědčovat o tom, že je potřeba o umělé inteligenci víc mluvit,“ líčí zakladatelka iniciativy.

Učitele učí s novou technologií na zajímavém přirovnání. „Vysvětlujeme jim to na příkladu robota, který se chce naučit fotbal. Kdyby se musel algoritmicky učit všechny herní prvky, bude mu to trvat hrozně dlouho a nebude to efektivní. Díky strojovému učení si může stáhnout stovky tisíc zápasů a naučí se vše za pár minut,“ vysvětluje Nečasová.

Znalostní část by podle Nečasové měla začínat už ve třetí třídě. „V tomto věku dětem hravou formou říkáme, co to strojové učení je, jak funguje a také, co to je etika umělé inteligence. Postupem času pak jdeme víc do hloubky,“ přibližuje zakladatelka.

Podpořené organizace

  • Nekrachni poskytuje mladým lidem finanční vzdělávání a digitální dovednosti prostřednictvím mobilní aplikace s cílem zvýšit úroveň digitální bezpečnosti a finanční gramotnosti uživatelů.
  • AI dětem zlepšuje kvalitu IT vzdělávání ve školách a pomáhá učitelům a studentům, kteří se chtějí naučit pracovat s nejnovějšími nástroji umělé inteligence.
  • Verifee Research Collective poskytuje bezplatný doplněk webového prohlížeče, který pomocí umělé inteligence pomáhá čtenářům na internetu identifikovat manipulativní narativy ve článcích a zlepšuje tak mediální gramotnost uživatelů.
  • StartupBox si klade za cíl podpořit inkluzivnější podnikatelský ekosystém pomocí mentora využívajícího umělou inteligenci, který pomáhá začínajícím podnikatelům ve venkovských regionech.
  • Moudrá Síť propojuje seniory s „digitálními asistenty“, kteří jim pomáhají používat technologie a řešit problémy s jejich zařízeními, a to buď na dálku, nebo osobně.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...