Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nejstarší národní lyžařský svaz slaví stodvacátiny. Připomíná si bohatou minulost a hledí do budoucnosti

Svaz lyžařů české republiky byl založen 21. listopadu 1903, tedy ještě v časech Rakousko-uherské monarchie. Nejstarší národní lyžařský svaz na světě tak slaví 120. narozeniny.

U zrodu lyžařského svazu byl Josef Rössler-Ořovský. V den výročí se památce nadšeného sportovce a organizátora na vyšehradském hřbitově poklonili sportovní funkcionáři i jeho pravnuk Josef Rössler. "Ti, co si ho pamatovali, což byla moje babička, tak říkali: 'Starý pán, ten byl přísný, zásadový,' tělem a duší byl určitě sportovec," prohlásil.

Úspěchy jeho lyžařských následovníků mapuje v Národním muzeu výstava artefaktů, fotografií a trofejí. "V tomhle celku je to docela impozantní," podotkl dvojnásobný mistr světa v akrobatickém lyžování Tomáš Kraus.

Vymyslet důvody, proč je lyžování krásné, není podle Krause vůbec složité: "Pobyt v přírodě, pohybovat se velkou rychlostí mezi ostatními třeba v mé disciplíně, vyhrát závod, radovat se z toho a být s lidmi, kteří mají stejné nadšení…"

"Lyžování je krásný sport, a jak bylo řečeno v Posledním závodě, vztahy, které vzniknou na horách, ty mají dlouhou trvanlivost a zvláštní kvalitu," přidala trojnásobná olympijská medailistka v klasickém lyžování Květa Jeriová-Pecková.

Čeští a českoslovenští lyžaři vybojovali celkem 29 olympijských medailí a 45 titulů mistrů světa. "Jsme šikovný národ, dokázali jsme si poradit i s našimi menšími horami," pronesl mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.

Minulé úspěchy mají být inspirací a motivací do budoucna. "Je to obrovský závazek. Obhajoba je vždy významně horší než dosahování prvních met. Je před námi velký úkol a věřím, že se nám podaří se ho úspěšně zhostit," podtrhl prezident Svazu lyžařů David Trávníček.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články