Zdroj: Kristína Hrabětová

Jak bydlí profesionální sportovci? Ve vile nechybí velká posilovna ani síň slávy

22. 11. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Rezidenční čtvrť v pražské Troji je bohatší o další vizuálně zajímavé bydlení. Trojice architektů ze studia VRTIŠKA & ŽÁK při tvorbě interiéru vycházela z přání majitelů – manželského páru profesionálních sportovců.

Silná důvěra majitelů, kteří tráví pracovně mnoho času v zahraničí, přinesla tvořivému realizačnímu týmu architektů nové pracovní zážitky. Nejtěžší bylo podle autorů unést klíčová rozhodnutí za majitele a vytvořit zajímavé bydlení.

Byt Troja8

V prvním nadzemním podlaží je hlavní obytný prostor s kuchyní a jídelnou, útulným posezením u krbu. Zdroj: Kristína Hrabětová

K dalšímu „nej“ se přidala výzva přesvědčit klienty, aby obětovali část podlahové plochy v druhém nadzemním podlaží ve prospěch vzniku galerie a přímého propojení pracovny s obývacím pokojem. Při cenách nemovitostí za metr čtvereční v této lokalitě šlo o odvážný krok.

Přečtěte si také:
Spojením dvou bytů vytvořili originální prostor s dokonale promyšlenou kuchyní a luxusní šatnou

Uplatnění psychologie barev

Interiér čtyřpodlažní vily působí kompaktně, promyšleně a harmonicky. Je laděn do světlých a tmavých tónů v závislosti na významu a funkci místností či daných prostorů.

Byt Troja

Interiér záměrně působí reprezentativně, ale přitom ne okázale. Zdroj: Kristína Hrabětová

Z hlediska psychologie barev světlá barva primárně akcentuje denní zóny, a naopak tmavá vyzývá k relaxaci a ztišení. Odstranění části podlaží prostor celkově provzdušnilo, vyzdvihlo jeho reprezentativní charakter a významně prosvětlilo.

Zajímavé bydlení při uspořádání podlaží

Dům se nachází ve svažitém terénu. V prvním nadzemním podlaží, ze kterého se vychází do zahrady s vyhřívaným krytým bazénem a letní kuchyní, je hlavní obytný prostor s kuchyní a jídelnou, útulným posezením u krbu, toaletou a technickou místností.

Byt Troja6

Interiéru dominuje bílá a černá barva, tlumená pocitově použitím dřeva. Zdroj: Kristína Hrabětová

V podlaží s přístupem z ulice je dále situována garáž, „uvítací“ hala a jeden ze dvou prostorných šatníků. Na centrální prostor o podlaží výše navazuje pracovna se „síní slávy“, toaleta, úložné prostory a audio-vizuální technika.

Přečtěte si také:
Od šlechtického paláce k futuristickému bytu. Úmyslně nedokončená proměna s mozaikou v hlavní roli

Ložnice přišla o výhled

Třetí podlaží tvoří soukromá část s hlavní ložnicí s volně stojící vanou a hlavní koupelnou, dětský pokoj se samostatnou koupelnou a druhý ze dvou šatníků. Nejvyšší podlaží je vyhrazeno pro tréninkovou aktivitu.

Byt Troja11

Tmavá barva má navozovat klid. Zdroj: Kristína Hrabětová

Jeho součástí je koupelna, „ledové lázně“, samostatný bar i venkovní terasa s úchvatným výhledem na dominanty Prahy nad kultivovaným přírodním okolím řeky Vltavy.

Nejvíce času v posilovně

S návrhem umístit posilovnu do nejvyššího podlaží přišel proaktivně sportovní pár. Architekti nebyli zpočátku s touto myšlenkou ztotožněni, ale nakonec se s tímto záměrem rychle sžili.

Byt Troja17

S návrhem umístit posilovnu na nejvyšší podlaží přišel proaktivně sportovní pár. Zdroj: Kristína Hrabětová

Sportovci tráví tréninkem velké množství času, a proto bylo nutné zařídit, aby byl takto strávený čas pro ně maximálně komfortní. Vzhledem k objemnosti a hmotnosti posilovacích strojů nebylo realizačně jednoduché je sem dostat. Musela se kvůli tomu zpevnit podlaha.

Přečtěte si také:
Byt v historické vile v Liberci prošel radikální rekonstrukcí. Vnesla do ní i kousek přírody

Zajímavé bydlení s materiály s trvalou kvalitou

Toto zajímavé bydlení zevnitř definují dýhované a dřevěné obklady v kontrastu s přírodním mramorem a cementovými stěrkami. Interiéru dominují bílá a černá barva, utlumené pocitově použitím dřeva.

Byt Troja18

Domácí sportovní síň slávy. Zdroj: Kristína Hrabětová

Výborným příkladem tohoto „uvažování“ je krbový koutek. „Pokud chcete uniknout všedním starostem, není nic lepšího, než odpočívat u zapáleného krbu v této minimalistické obytné jeskyni,“ dodává architekt Roman Vrtiška.

„Umírněná“ velkolepost

Výběru materiálů předcházel soustředěný proces práce se vzorky pro každý prvek a povrch. Interiér má působit reprezentativně, ale přitom ne okázale. Klasické kusy nábytku a neutrální barevné ladění tento záměr dokonale naplnily.

Byt Troja14

Volně stojící vana. Zdroj: Kristína Hrabětová

Luxus tohoto bydlení v Troji spočívá v důmyslném a propracovaném designu, který architektonické studio vytvořilo na míru, aby vzniklo zajímavé bydlení.

Autor: VRTIŠKA & ŽÁK (Roman Vrtiška, Vladimír Žák)
Spolupráce: Lucie Němcová
Lokalita: Praha
Plocha: 450 m2
Rok: 2020

Fotogalerie

Text: Katarína Mácová
Foto: Kristína Hrabětová

Kategorie: Rekonstrukce bytu
Tagy: bydlení Praha městská vila
Sdílejte článek

Diskuze