Kraj Vysočina reguluje stavy černé zvěře, nabízí příspěvek za odstřel

regiony

Z posledního sčítání stavů zvěře v Kraji Vysočina vyplývá, že přibývá zajíců obecných a jelenů evropských. Naopak stavy černé zvěře mírně stagnují.

Kraj Vysočina reguluje  stavy černé zvěře, nabízí příspěvek za odstřel
Ilustrační foto
22. listopadu 2023 - 11:00

Přemnožení prasete divokého má už několik let zabránit i výkup spodních čelistí selat a bachyněk. „Podle mysliveckých statistik je na Vysočině více než 3700 kusů volně žijících divokých prasat. Ta v případě nekontrolovatelného přemnožení představují nejen obrovské ekonomické ztráty na hospodářských plodinách, ale i riziko veterinární – tedy přenos afrického moru prasat na domácí chovy. Proto Kraj Vysočina podporuje a hradí výkup spodních čelistí vybraných jedinců prasete divokého,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek.
 
 


Jen v letošním roce Kraj Vysočina od všech pěti regionálních mysliveckých jednot vykoupil 2578 čelistí. Rok od roku toto číslo roste. „Například v roce 2015 jsme vykoupili něco přes 1400 čelistí. Letos tedy téměř dvakrát tolik. Podpora lovu kategorie těch nejmenších selat nám pomáhá regulovat jejich stavy. Jen pro zajímavost výkup čelistí je finančně odstupňován od 300 do 700 korun. Částka se odvíjí od stáří odloveného kusu. V letošním roce zaplatí Kraj Vysočina myslivcům za vykoupené spodní čelisti prasete divokého více než jeden milion korun,“ doplňuje hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek s tím, že soubor spodních čelistí poskytuje Kraj Vysočina každoročně České zemědělské univerzitě Praha  k odborné analýze.

NovinkyVysočina.cz informovala Mgr. Marie Beňová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:kraj vysocina)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru rozděluje společnost a šíři nenávist?