TOPlist

Dostal padáka, ale po protestech kolegů je zpět. Sam Altman je opět šéfem OpenAI

Sam Altman, OpenAI CEO (vygenerováno pomocí AI)
  • OpenAI má za posledních několik dní už čtvrtého generálního ředitele
  • Po krátkém vyhazovu je ve vedení opět Sam Altman
  • Za celou aférou údajně stály neshody mezi ním a správní radou

Okolo společnosti OpenAI, která stojí za populární umělou inteligencí ChatGPT, je v posledních dnech velmi živo. Fanoušky AI několik dní nazpět šokovala zpráva, že jeden ze zakladatelů společnosti a generální ředitel Sam Altman oficiálně končí na své pozici. „Odchod pana Altmana následuje po uvážlivém procesu přezkoumání ze strany představenstva, které dospělo k závěru, že nebyl ve své komunikaci s představenstvem důsledně upřímný, což mu bránilo ve výkonu jeho povinností,“ uvedla společnost na svém blogu k celé situaci. To byl však jen začátek.

Staronový ředitel je zpátky

Netrvalo dlouho a Altman zakotvil v Microsoftu, kde dostal na starosti řízení týmu zabývajícího se vývojem AI. „Jsme nesmírně rádi, že se můžeme podělit o zprávu, že Sam Altman a Greg Brockman se spolu s kolegy připojí ke společnosti Microsoft a povedou nový tým pro pokročilý výzkum umělé inteligence,“ uvedl Satya Nadella v reakci na personální posílení. Mezitím OpenAI dočasně pověřila vedením společnosti technologickou ředitelku Miru Murati, kterou následně nahradil Emmett Shear, jenž v minulosti například řídil Twitch, populární streamovací platformu pro hráče.

Tím by se mohlo zdát, že je celá situace uzavřená, nicméně zaměstnancům OpenAI se tato škatulata příliš nelíbila. Poté, co téměř všichni zaměstnanci pohrozili hromadnou žalobou, pokud se Sam Altman nevrátí do vedení společnosti, firma nakonec couvla – Altman se tedy po pěti dnech „v exilu“ vrátil zpátky na své původní místo generálního ředitele. „Dohodli jsme se na tom, že se Sam Altman vrátí do společnosti OpenAI jako generální ředitel a že nová správní rada bude ve složení Bret Taylor (předseda), Larry Summers a Adam D’Angelo,“ oznámila firma na sociální síti X.



Sam Altman na zahajující keynote DevDay pořádanou OpenAI



Nepřehlédněte

Sam Altman: tvůrce ChatGPT a šéf OpenAI nečekaně dostal padáka (aktualizováno)

Co bylo příčinou tohoto malého divadla, se můžeme jen domnívat. Pokud šlo o pokus o puč uvnitř jedné z nejdůležitějších technologických společností současnosti, pak se jednalo o velmi amatérskou práci. Podle spolupracovnice CNN Kary Swisherové, která hovořila se zdroji obeznámenými s krizí, však bylo klíčovým faktorem Altmanova odvolání napětí mezi Altmanem, který upřednostňoval agresivnější prosazování vývoje umělé inteligence, a členy původní správní rady OpenAI, kteří chtěli postupovat opatrněji.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku