Bylinky pomáhající při stresu

autor: Blanka Holzäpfelová
Slovo stres je v dnešní době skloňováno až příliš často. Není divu. Doba je rychlá, všechno je třeba mít hned, z filmů frčí co nejrychlejší zápletka, u knih se člověk neptá, o čem jsou, ale jak jsou dlouhé. Informace se dají najít na internetu, stejně tak komunikace probíhá přes telefony a sociální sítě. Dávno už jsou pryč doby, kdy člověk čekal na jeden dopis klidně i měsíce.

Zrychlený život s sebou ale nutně přináší i komplikace v podobě zvýšeného stresu, což se mnohokrát odráží na našem zdraví. Stoupá počet lidí i dětí s diagnózami jako ADHD, autismus, obsedantně-kompulzivní porucha nebo schizofrenie, ale také lidí s „mírnějšími“ diagnózami jako deprese, nespavost, neklid, vyčerpanost, únava, nervozita nebo přílišné podráždění. V článku nemůžeme objasnit objasnit metody, které nám mohou pomoci se s těmito neduhy vyrovnat, a tak pojďme zmínit alespoň bylinky, které nám mohou pomoci a trochu ulevit.

Sluší se připomenout, že žádná bylinka nenahradí zdravý životní styl. Vždy to bude jen pomyslná berlička, ovšem i ta může pomoci. Pokud k nám přichází člověk, který se cítí vystresovaný, mnohdy i jeho životní styl je velice překotný a strava nepravidelná nebo nekvalitní.

Pokud se chceme stresu zbavit, je nutné vynechat především kofein, tein (především ten v zeleném a černém čaji) a alkohol.

Všichni známe povzbuzující účinky kofeinu, který nás drží déle vzhůru a podporuje naši aktivitu, což však narušuje náš biorytmus a zvyšuje míru stresu. Stejně tak alkohol, který má zpočátku povzbuzující účinky, při delší konzumaci však stoupá jeho množství a s tím i příznaky depresí a úzkostí, které s sebou časem přináší i riziko závislosti. Stejně neblaze působí na naše duševní zdraví nejrůznější konzervanty, barviva, sladidla (u aspartamu byly například prokázány i karcinogenní účinky), dráždivé potraviny, bílé pečivo nebo energeticky bohatá strava (především večer brání klidnému usnutí).

Pokud potřebujeme povzbudit naše mozkové závity i tělesnou kondici

Mnohem účinnějšími prostředky jsou například ženšen pravý, ginkgo biloba, kakaové boby, yerba maté, rozmarýn nebo rozchodnice růžová. Výborným stimulantem je též tzv. sibiřský ženšen, známý též pod názvem eleuterokok ostnitý nebo pupečník asijský, známý jako gotu kola. Všechny tyto byliny zbavují únavy, vyčerpání, nervového vypětí nebo stresu. Soubor většiny těchto bylin.

Pokud naopak potřebujeme zklidnit a najít zpět ztracenou rovnováhu a klidný spánek, hodí se spíše uklidňující bylinky.

Mezi ně patří například známá meduňka (vhodná pro děti od 6 měsíců, pokud je dítě kojené, pak stačí, že meduňku popíjí matka, podáváme pouze jako lék, nikoliv preventivně), levandule lékařská, kozlík lékařský, třezalka tečkovaná, dobromysl obecná nebo-li oregano, srdečník obecný nebo heřmánek lékařský.

Na heřmánek dáváme pozor především u dětí, jelikož silně dehydratuje a uklidňuje, na malé dítě může mít až sedativní účinky, a proto jej rozhodně nepodáváme jako součást běžného pitného režimu například v dětských čajích. Jako občasný lék například při léčbě nočních děsů je však neškodný. Podobně kozlík pro nás dospělé je třeba dávkovat velmi opatrně, jelikož je návykový a při častém užívání může způsobit jak závislost, tak odolnost vůči léčivým látkám dané byliny.

Může se tak stát, že člověk pro dosažení stejného léčivého účinku musí užít vyšší dávku, což s sebou nutně přináší nežádoucí účinky například v podobě denní otupělosti. Stejně tak srdečník dávkujeme velmi opatrně, obvykle je vhodné užívání ve směsích, a pro jeho silné působení na srdce neužíváme více než lžičku denně. Jak již bylo řečeno, nejdůležitější je především změna životního stylu, který nenahradí ani ta nejsilnější bylina.

Při hyperaktivitě a neklidu nám může pomoci úprava stravy.

Uvedené byliny platí pouze pro dospělé, jelikož většina z nich je vhodná pro děti až od 12 let, u nich však můžeme zkusit úpravu stravy a zklidnit rodinné prostředí, v kterém vyrůstají. Bylinky pro léčbu hyperaktivity a autismu je třeba vždy konzultovat s odborníkem a pamatovat, že neexistuje žádná zázračná bylina, ale spíš podpůrné prostředky, které kráčejí ruku v ruce s celostní úpravou života jedince i rodiny.

Do stravy je nicméně žádoucí zařadit vit. D, vitaminy skupiny B, vit. C, zinek, železo, omega-3 mastné kyseliny, kváskový chléb a obecně kvašené potraviny, miso pasta, jablka, ořechy (hlavně ty vlašské), potraviny bohaté na hořčík nebo probiotika (například kimči nebo kysané zelí či nakládané okurky). Naopak žádoucí je ze stravy vynechat lepek, živočišné potraviny (především maso a mléko, které prokazatelně zvyšují aktivitu, agresivitu a neklid), a jak již bylo zmíněno výše, bílé pečivo, konzervanty, rafinovaný cukr a barviva.

Pro děti zhruba od 6 let je možné užít olej z pupalky, konopný olej, lněná semínka nebo olej z nich, chlorellu, spirulinu nebo medvědí česnek. Jsou bohaté právě na minerální látky a potřebné nutriety, rovněž mají zklidňující účinky. Potřebné železo pak doplní například červená řepa, jód třešně, mastné kyseliny mandle nebo ořechy, vit. C zelí nebo šípek, vit. skupiny B zase žito nebo oves. Pro dospělé pak možno přidat brutnák lékařský, ženšen, chmel obecný, šišák bajkalský nebo zmíněné ginkgo. Možností je nepřeberné množství.

Kromě výše uvedených můžeme též tělo podpořit po jeho tělesné stránce. Vhodné jsou například byliny pro ochranu kardiovaskulárního systému, který při stresu velice trpí. Jsou to například pohanka, obecně potraviny bohaté na rutin, srdečník nebo hloh. Trávení zase podpoří dobromysl, majoránka, mateřídouška, máta, heřmánek. Poruchy menstruace vlivem stresu může spravit kontryhel (má dokonce lehké sedativní účinky), řebříček nebo růže. Uvedené bylinky je možné využít i v aromaterapii, poraďte se však se zkušeným aromaterapeutem.

Na závěr se hodí zmínit ještě tzv. Bachovy esence, které se mohou užívat i v těhotenství nebo u malých dětí. Výborná je tzv. krizová esence, která pomáhá například při šoku, nehodách, úrazech, těžkých životních situacích, záchvatech agrese, nočních děsech a obecně při náročných životních situacích. Je vhodné si nechat Bachovy esence namíchat na míru na základě našich individuálních obtíží, které řešíme. V době velkého stresu nám pak jednorázově nejvíce pomůže brutnák, šišák nebo kozlík.

Přeji vám, ať se vás stres týká co nejméně a ať dokážete proplouvat současnou dobou s co největší lehkostí.

Zdroje:
Bachovy květové esence. © 2023 Barbora Kukalová. Archiv článků. [online]. Dostupné z: www.bachovy-esence.com/

Bylinky Revue, 2019-2023. Praha. ISSN 1804-3135

FREJ, David a Jiří KUCHAŘ, 2016. Zdravé střevo: komplexní prevence a terapie trávicích a střevních potíží a onemocnění. Praha: Eminent. 456 stran. ISBN 978-80-7281-510-4.

JEŽEK, Martin, 2019. Bylinková první pomoc. Ilustrovala Barbara Gyönyör. Brno: CPress. ISBN 978-80-264-2495-6.



témata článku:
autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
22. listopadu 2023


Diskuze k článku „Bylinky pomáhající při stresu“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!