Vánoční předprodej dává nahlédnout do programu Dvořákovy Prahy 2024

Od dnešního dne nabízí festival Dvořákova Praha vstupenky na tři koncerty z nadcházejícího 17. ročníku. Do tradičního vánočního předprodeje vybrali pořadatelé vystoupení dirigenta Jakuba Hrůši s Bamberskými symfoniky 9. září, klavíristu Lukáše Vondráčka s Luzerner Sinfonieorchester a dirigentem Michaelem Sanderlingem 16. září a unikátní komorní gala koncert, na kterém 23. září spojí síly šest českých a zahraničních smyčcových kvartet. Festival Dvořákova Praha se uskuteční od 6. do 24. září 2024.

Významnou dramaturgickou linku bude v roce 2024 tvořit programová řada Rok české hudby. Vedle světoznámých českých velikánů, v jejichž životopisných datech se objevuje ona „magická 4“, se v ní festival hodlá zaměřit i na další české tvůrce a také na události, které utvářely české hudební dějiny. „Příští rok chystáme pro naše diváky několik mimořádných projektů. Možná se v našem programu nebude v takové hojnosti objevovat dílo největšího oslavence Bedřicha Smetany, o to více prostoru dostanou vedle Dvořáka třeba i čeští skladatelé, kteří dosáhli světového věhlasu dříve než uznání ve své vlasti,“ uvádí ředitel festivalu Dvořákova Praha Jan Simon.

Bamberger_Symphoniker_c_Peter_Eberts.jpg
  • Bamberští symfonikové (©Peter Eberts)

Jedním z důležitých příspěvků k Roku české hudby bude v pondělí 9. září provedení ne tak často uváděného díla zakladatele české národní hudební školy Bedřicha Smetany, tzv. Švédských symfonických básní. S Bamberskými symfoniky je představí jejich šéf, světově nejžádanější český dirigent Jakub Hrůša. Ve druhé části večera německý orchestr nabídne svou interpretaci Osudové symfonie jejich proslulého krajana Ludwiga van Beethovena.

Lukáš Vondráček (foto Petr Dyrc).jpg
  • Lukáš Vondráček (©Petr Dyrc)

V pondělí 16. září se na festival po dvou letech vrátí klavírista Lukáš Vondráček, který je v současné době součástí pomyslného Olympu světové pianistické špičky. Divákům ve Dvořákově síni společně s Luzerner Sinfonieorchesterem a dirigentem Michaelem Sanderlingem zahraje První klavírní koncert Sergeje Rachmaninova. Poté zazní zahraničními orchestry zřídka prováděná Pátá symfonie Antonína Dvořáka, kterou tento skvělý švýcarský orchestr připravuje na přání pořadatelů festivalu.

Pavel haas

PHQ_2_hires_15_c_PetraHajska_web.jpg
  • Pavel Haas Quartet (©Petra Hajská)

V pondělí 23. září se na pódiu Dvořákovy síně sejdou členové šesti vynikajících smyčcových kvartet z Čech i zahraničí, která se příští rok budou podílet v rámci řady Dvořák Collection na kompletním provedení Dvořákových smyčcových kvartetů. Programy jednotlivých souborů však nejsou sestaveny výhradně z Dvořákových děl, ale i z opusů dalších autorů prováděných v rámci Komorní řady. A tak se sluší, aby kurátoři Pavel Haas Quartet symbolicky završili společně se svými uměleckými kolegy z ročníku 2024 své tříleté úsilí koncertem nazvaným Komorní gala. Vrcholem tohoto koncertu bude provedení Dvořákovy Serenády v podání všech šesti kvartet, která vytvoří unikátní smyčcový orchestr.

Zdroj: TZ
Úvodní foto: Jakub Hrůša (Marian Lenhard)

Podcast